Gydomosios Imbiero savybės

Gydomosios imbiero savybesGydomosios Imbiero savybės – kokios jos?

Augalas Imbieras 

Lotyniškas pavadinimas – Zingiber officinale,

Šeima – Imbieriniai

Sinonimai:  Afrikos imbieras, Jamaikos imbieras, African Ginger, Amomum Zingiber, Ardraka, Black Ginger, Cochin Ginger, Gan Jiang, Gingembre, Gingembre Africain, Gingembre Cochin, Gingembre Indien, Gingembre Jamaïquain, Gingembre Noir, Ginger Essential Oil, Ginger Root, Huile Essentielle de Gingembre, Imber, Indian Ginger, Jamaica Ginger, Jengibre, Jiang, Kankyo, Kanshokyo, Nagara, Race Ginger, Racine de Gingembre, Rhizoma Zingiberi, Rhizoma Zingiberis, Rhizoma Zingiberis Recens, Shen Jiang, Sheng Jiang, Shoga, Shokyo, Shunthi, Srungavera, Sunth, Sunthi, Vishvabheshaja, Zingiber Officinale, Zingiberis Rhizoma, Zingiberis Siccatum Rhizoma, Zinzeberis, Zinziber Officinale, Zinziber Officinalis.

Imbiero istorija

Iš kur yra kilęs imbieras tiksliai pasakyti niekas negali. Spėjama, jog imbiero tėvynė yra Indija, nes čia yra aptinkamos net kelios imbiero rūšys. Žmonija imbierą pažįsta jau senia. Šis augalas yra minimas indų epuose. Mahabharatoje jis minimas kaip jautienos troškiniui būtinas prieskonis. Kinų keliautojai plaukioję jūromsi 5 amžiuje prieš mūsų erą imbierą sodindavoį puodus ir imdavo su savimi į laivą. Viduramžių Europos turguose viena eilė būdavo skiriama imbiero prekeiviams. O už gerą, maždaug pusę kilogramo sveriančią imbiero šaknį tuo metu galėdavai įsigyti visą avį.

Veikliosios imbiero medžiagos

Imbieruose daug vitamino C, beta karotenų ir flavonoidų. Pagrindinės imbiero aliejaus veikliosios medžiagos yra seskviterpenas zingiberenas, bei  monoterpenai – pinenai, monoterpenoliai – gingenolis, citronelolis, linalolis.

Imbiero vartojimas medicinoje

Imbieras yra vienas iš labiausiai palitusių vaistinių augalų. Medicinoje vartojamos augalo šaknys.

Gydomosios imbiero savybės

Imbieras nuo seno garsėja savo priešuždegiminėmis ir karščiavimą mažinančiomis savybėmis. Jis taip pat slopina pykinimą ( netgi geriau nei jūrligės gydymui skiriami preparatai) bei vėmimo reiškinius, skatina virškinimo fermento amilazės išsiskyrimą,  gerina krakmolo ir riebaus maisto virškinimo procesus bei skatina prakaitavimą.

Indų ir Persų gydytojai jį naudojo sąnarių uždegimų gydymui. Šiuolaikinė medicina pripažįsta uždegimą ir skausmą slopinantį imbiero poveikį. Tradicinėje kinų medicinoje imbiero arbata buvo slopinami pilvo skausmai, jos duodavo gimdyvėms prieš gimdymą, skatindami taisyklingą vaisiaus padėtį ir siekdami išvengti sėdyninės pirmeigos.  Tradiciškai yra laikoma, kad imbieras skatina virškinimą, sušildo virškinimo organus . Reguliariai vartojamas imbieras sustiprina širdies raumenį, imuninę sistemą.

 Tradiciškai imbieras vartotas nerimui, nuovargiui, depresijai, galvos skausmams, hipertenzijai, hipotireozei, nevirškinimui, nutukimui gydyti bei skausmui malšinti . Imbiero kompresai gali būti naudojami esant skausmingiems sąnariams, raumenų skausmams, dantų skausmui. Kartais jie buvo dedami inkstų srityje -siekiant nuraminti inkstų akmenligės sukeliamą skausmą ar ant krūtinės ląstos ar nugaros- siekiant nuraminti astminį kosulį. Imbiero gabalėlis prispaustas prie smilkinių gali palengvinti galvos skausmą. Imbiero galima dėti į vonią krečiant šaltkrėčiui, esant raumenų skausmams, radikulitui ar susilpnėjusiai kraujotakai.

Ką apie imbierą sako Ajurveda?

Imbieras gali būti vartojamas tiek šviežias , tiek džiovintas.  Jis yra aštrus ir slopina dujų kaupimąsi.   Šviežas imbieras tinka vata ir pitta tipo žmonėms. Džiovintas imbieras yra labai stiprus, todėl tinka kapha tipo žmonėms .

 Imbieras skatina praikaitavimą ir stiprina gyvybinę ugnį . Jis gerina virškinimą, maisto įsiurbimą ir įsisavinimą. Imbieras neutralizuoja toksinus ir slopina uždegimus. Jis tinka gerklės skausmų, gerklės uždegimų, kosulio, slogos, užkimimų atvejais.

Imbiero miltelių arbatą galima gerti kartu su medumi.

Tarkuotas imbieras su česnaku tinka esant apetito nebuvimui ir išnykimui, nes skatina apetito atsiradimą.

Jeigu vargina galvos skausmai, Ajurveda siūlo paimti pusę šaukštelio džiovinto imbiero ir jį sumaišyti su šiek tiek vandens. Gautą košelę šiek tiek pašildyti ant liepsnos ir  patepti ja kaktos sritį. Šis kompresas šiek tiek degina odą, tačiau palengvina galvos skausmus.

 Imbieras dedamas ant skaudančių sąnarių  gali sumažinti jų skausmą ir pagerinti kraujotaką skaudančiame sąnaryje.

 Nuvargusiems ir skausmingiems raumenims atgaivinti  galima naudoti imbierinę vonią. Ji paruošiama taip: Sutarkuotas imbieras įrišamas į pralaidų vandeniui audinio gabalėlį ir pakabinamas po tekančiu vandeniu taip, kad vandens srovę tekėtų per imbiero gniužulėlį. Teigiama, jog tokia vonia ne tik nuramina skausmus, bet ir padeda atgauti jėgas.

 Imbieras taip pat yra nepamainomas prieskonis, kurį geriausia naudoti šaltuoju metų laiku . Imbieras ne tik pagardins jūsų pateikalus, bet ir palengvins virškinimą, bei palengvins gyvenimą tiems, kurius vargina vidurių užkietėjimas.

Neretai yra kalbama apie juodąjį ir baltąjį imbierą. Juodąjį imbierą gausite nuplikę nenuluptą imbiero šaknį verdančiu vandeniu. Kad gautumėte baltąjį imbierą, jo šaknį reikia nulupti ir 6 valandas mirkyti 2% chlorkalkių tirpale arba sulfitinėje rūgštyje. Po to ją reikia išdžiovinti.

Imbierą galima cukruoti, dažnai jis būna glaistomas šokoladu. Imbierinis limonadas ir imbierinis alus yra tradiciniai britų, amerikiečių ir kanadiečių gėrimai. Imbierą deda į karius, silkę, kiaulieną ar jūros gėrybes. Imbieras tiks paukštienos patiekalas, žuvienei, kinietiškiems koldūnams ir mėsos kukulaičiams. Į mėsos patiekalus geriausiai imbierą dėti likus madžaug 20 minučiui iki virimo pabaigos. Jis nepamainomas marinuojant melionus ir agurkus. Tinka uogienių, cukatų, kepinių, meduolių  ir padažų gamybai. Į saldžiuosius patiekalus imbierą reikėtų dėti jau baigiant ruošti patiekalą- likus maždaug 5 minutėms iki gaminimo pabaigos.

Specifinės imbiero vartojimo situacijos
 Pykinimas ir vėmimas 

Labiausiai paplitusi bėda, kurią mažina imbieras. Imbiero arbata arba imbiero kapsulės puikiausiai slopina pykinimą ir skrandžio negalavimus. Įprastinė imbiero dozė pykinimui ir vėmimui slopinti yra nuo 250 iki 500 mg džiovinto imbiero kapsulių nuo dviejų iki 4 kartų per dieną.

 Astma ir alerginės būklės 

Imbieras slopina   plokšteles aktyvuojantį faktorių, kuris užveda alerginių reakcijų mechanizmą. Alerginiams reiškiniams slopinti paprastai vartojama džiovinto imbiero šaknis. Jis taip pat tinka esant maistinėms alergijoms, ypač virškinimo trakto alerginiams susirgimams.

 Sąnarių susirgimai, Bursitai, Fibrocistiniai krūtų susirgimai, limfedema, skausmas 

Imbiero sudėtyje yra medžiagų, slopinančių citokinų produkciją. Citokinai yra medžiagos, kurios gaminasi ilgalaikio uždegimo metu. Imbieras tradiciškai naudojamas esant susirgimams, kuriuos lydi patinimai ir sąnarių skausmai. Yra tyrimų, patvirtinančių, jog vartojant džiovinto imbiero miltelius net 75 procentams pacientų sumažėjo sąnarių uždegiminiai reiškiniai.

 Aterosklerozė ir padidėjęs cholesterolio kiekis 

Imbieras slopina cholesterolio gamybą kepenyse. Indų gydytojai pastebėjo, jog kasdien suvartojant po 5 g džiovinto imbiero per 7 dienas pavyksta saugiai sumažinti padidėjusį trigliceridų kiekį.

 Vėžys, virškinimo sutrikimai, rytinis pykinimas, jūrligė, pykinimas ir vėmimas 

Imbieras nuo seno buvo naudojamas skrandžio uždegimams, ypač lydimiems pykinimo ir vėmimo gydyti. Juo taip pat nuo seno gydomas rytinis pykinimas. Klinikiniai tyrimai patvirtino, jog 1 g džiovinto imbiero buvo veiksmingesnis nei jūrligę slopinantis preparatas Dramaminas. Klinikiniai tyrimai patvirtino imbiero efektyvumą slopinant pykinimą išsivysčiusį po chemoterapijos. Šiuo atveju pacientams buvo skiriama po 1500 mg džiovinto imbiero kapsulių tuoj pat po fotoforezės procedūrų. Veiksmingiausios imbiero dozės buvo skiriant nuo 0.5 iki 1.0 džiovinto imbiero kapsulių. Šiuo metu teigiama, jog maisto papildai su imbieru gali būti naudingi  po chemoterapijos, siekiant nuslopinti pirmąją dieną po šio gydymo atsiradusį vėmimą.

Teigiama, jog imbieras, vartojamas kartu su pykinimą slopinančiais  preparatais ženkliai sumažina pooperacinio pykinimo reiškinius, nors jų visiškai ir nepanaikina. Pooperacinį pykinimą bandyta slopinti kvėpuojant imbiero aromatiniu aliejumi. Gauti rezultatai tyrėjams leido teikti, jog jis yra naudingas slopinant po operacijos atsiradusį pykinimą.

 Peršalimas, Gripas ir Streptokokinė angina 

Imbiero sudėtyje yra medžiagos shagaol, kuri naikina peršalimo virusus esant 1:1000000 konecentracijai. Tokia koncentracija yra šviežio tarkuoto imbiero šaknyje, kuri nuo seno buvo vartojama gerklės skausmams slopinti ir gydyti.

 Parazitozės 

Imbiero sudėtyje yra medžiagos zingabaino, kuris užmuša parazitų kiaušinėlius. Japonai šia imbiero savybe naudjasi ruošdami suši, kuris tradiciškai valgomas tik su raugintu imbieru. Laboratoriniais tyrimais nustatyta, jog imbiero ekstraktai užmuša neapdorotoje žuvyje esančius parazitus per 16 valandų. Jo arbata tradiciškai gydoma šistomatozė.

 Traukuliai 

Imbieras apsaugo kepenis nuo žalingo prieštraukulinio vaisto depakino poveikio. Kasdien vartojant imbierą su šiuo vaistu, kepenų fermentų tyrimai pagerėja  maždaug per mėnesį.

 Lieknėjimas 

Sporto medicinos specialistai pastebėjo, jog imbieras padeda lieknėti. Jeigu jūs kasdien suvartosite po 1 arbatinį šaukštelį imbiero ir reguliariai užsiiminėsite jėgos pratimais 10 savaičių –  vidutiniškai galite netekti apie 4.1 kg  svorio. Svoris kris dar greičiau jeigu lieknėdamos valgysite baltyminį maistą- mėsą ir ankštinius maisto produktus.

 Skausmingos mėnesinės, dismenorėja 

Imbieras gali būti naudingas ir šiuo atveju. Tačiau mėnesinių skausmai buvo mažiausi vartojant džiovinto imbiero maisto papildus dvi dienas prieš mėnesines ir pirmąsias tris jų dienas.

 Cukraligė 

Imbieras gali būti naudingas ir sergantiesiems cukralige. Iranian Journal of Pharmaceutical research paskelbė apie tyrimą, kurio metu buvo tirta 41  2 tipo cukralige sergančių asmenų grupė. 12 savaičių tiriamieji vartojo po 2 g džiovinto imbiero kapsulių. Po dvylikos savaičių jų glikemijos rodikliai buvo sulyginti su placebo vartojusių asmenų rodikliais. Glikemijos rodikliai buvo patikimai geresni nei placebo vartojusių asmenų grupėje.

 Aromaterapija 

Imbiero eterinį aliejų galima derinti su dašių, cinamonų, gvazdikėlių eteriniais aliejais. Juos vartojant kartu padidėja tonizuojančios ir afrodiziakinės šių eterinių aliejų savybės.
Derinant imbierus su pipirmėčių eteriniu aliejumi sustiprėja abiejų aliejų karminatyvinės ir virškinimą gerinančios savybės.
Imbiero aliejų derinant su rožmedžių eteriniu aliejumi taip pat padidės jo  žarnyno veiklą skatinančios savybės.

Imbiero vartojimo formos
  • Imbieras vartojamas šviežias, marinuotas, džiovintas  ir raugintas. Medicinoje vartojamos džiovinto imbiero tabletės, imbiero arbatos ir heksanolio ekstraktai. Imbiero arbatos taip pat gali būti naudojamos kompresų gamyboje.
  • Imbiero preparatai turi būti atsargiai vartojami esant nėštumui. Šiuo atveju tradicinės kinų medicinos gydytojai teigia, jog 2 arbatiniai šaukšteliai arba 1 g imbiero gali būti suvartojamas 2-3 kartus per dieną be rimtesnių pasekmių motinai ar vaisiui. Naujesni tyrimai patvirtino, jog suvalgant po 2 -3 arbatinius šaukštelius šviežio imbiero šaknies arba 5-8 arbatinius šaukštelius virto imbiero (15-40g) nėra skatinami gimdos susitraukimai.

Pašaliniai imbiero vartojimo reiškiniai

Vartojant dideles imbiero preparatų dozes gali vystytis CNS slopinimo reiškiniai ir aritmijos.

Sąveika su kitais vaistiniais preparatais
  •  Kraujo krešėjimą veikiantys preparatai  – Imbieras gali potencijuoti tokių  kraują skystinančių preparatų poveikį kaip- aspirinas, klopidrogelis (Plavix), tiklopidinas (Ticlid), varfarinas (Coumadin). Todėl vartojant imbierą kartu su šiais vaistais gresia nukraujavimo pavojus.
  •  Operacinis gydymas – Jeigu jums numatoma chirurginė operacija ir jūs vartojate imbiero preparatus, neužmirškite apie tai pranešti savo gydytojui.
  •  Barbitūratai – Imbieras taip pat potenciuoja barbitūratų veikimą, ir sustiprina šių preparatų įsisavinimą. Jeigu jūs vartojate migdomuosius vaistus, prieš pradėdami vartoti imbierą pasitarkite su savo gydytoju.
  • Imbiero nepatariama vartoti sergantiesiems tulžies pūslės akmenlige.
  •  Vitaminai ir geležis   – Imbieras taip pat slopina geležies ir riebaluose tirpstančių vitaminų įsisavinimą.

Kada imbiero  preparatų vartoti negalima
  •  Operacinis gydymas  – Imbiero preparatus būtina nutraukti 2 savaites prieš numatomą chiruginę operaciją.
  •  Kraujo krešėjimas  – Imbieras nevartotinas kartu su kraujo krešėjimą veikiančiais preparatais.
  •  Nėštumas  – Atsargiai imbierą reikėtų vartoti nėščiosioms. Nėštumo metu nerekomenduojama suvartoti daugiau kaip 1 g imbiero per dieną.
  •  Virškinimo trakto susirgimai  – Imbiero nereikėtų vartoti esant tulžies pūslės akmenligei, virškinimo trakto opoms, padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, stipriems uždegimo reiškiniams.
  •  Odos ligos  – Atsargiai imbierą turėtų vartoti sergantys pūsleline, egzema ar stipriai varginami spuogų asmenys.

Kaip saugoti imbierą?

Šviežią imbierą geriausia laikyti šaldytuve. Čia jį galima laikyti iki 30 dienų. Imbierą galima ir marinuoti. Uždarame inde marinuotą imbierą galima laikyti iki kelių mėnesių. Džiovintas imbieras yra mažiau veiksmingas, tačiau jis ilgiau išsaugos savo vaistingąsias savybes, jeigu bus laikomas šaltai.Savo gydomąsias savybes džiovintas imbieras praranda beveik trečdaliu.

Geriausia maistui ir vaistams  naudoti šviežią imbierą, nes termiškai apdorotas imbieras netenka daugelio  naudingųjų medžiagų.

Liaudiški receptai su imbieru

Jėgas grąžinanti imbiero vonia

Kad imbieruose daug antioksidantų irflavonoidų tur būt žinojote, tačiau imbieras yra puiki jėgas grąžinanti priemonė. Imbiero vonią pasidarysite labai nesunkiai. Tam prireiks džiovinto imbiero ir magnio (Epsomo) druskos. Vienai imbierinei voniai uždenka sumaišyti 1 arbatinį šaukštelį imbiero miltelių su 1 puodeliu magnio arba jūros druskos. Supilkite šį mišinį į vonią, kai esate ypač išvargusios. Tik nepiktnaudžiaukite. Tokioje vonioje patariama gulėti ne ilgiau kaip 15 minučių. Po šios vonios patariama apsiprausti po vėsia dušo srove ir išgerti daug vandens. Nenustebkite,- tačiau po šios vonios galite norėti kažko saldaus.

Imbierinė trauktinė su citrina

2 litrams imbiero trauktinės jums reikės 1.5 litro geros kokybės degtinės, 4 laimo vaisių, 2 didelių citrinų ir 1 didelės imbiero šaknies.

Imbierą reikia nuplauti, nulupti ir nusausinti. Paskui šaknį supjaustyti griežinėliais. Citrinas ir laimo vaisius nuplauti, perpjauti pusiau. Laimo sultis išspausti ant imbiero. Citrinas galite išspausti arba tiesiog sumesti į indą, kuriame ruošite trauktinę. Viską užpilti degtine, sandariai uždengti stiklainiuką ir palikite šaltoje  tamsioje vietoje maždaug 2-3 savaitėms. Po to nukoškite ir perpilkite į butelius.

Imbiero tinktūra svoriui mažinti

Jums reikės 1 vidutinės imbiero šaknies ( apie 200-250 g svorio) ir maždaug stiklinės degtinės. Imbierą reikia nulupti ir supjaustyti gabalėliais. Po to jo gabalėlius sudėti į stiklainiuką ir užpilti degtine tiek, kad imbieras būtų apsemtas. Viską sandariai uždengti, pastatyti į šaltą tamsią vietą ir palaikyti kokias 2 savaites.

Svoris pradeda mažėti lėtai, tačiau tikrai krenta. Tinka ši tinktūra ir sergant gripu.

Daugiau skaitykite

  • Galangalas – Galangalas – Alpinia officinarum Sinonimai –Alpinia officinarum, […]
  • Šeivamedis juoduogis – Šeivamedis juoduogis – Sambucus nigra – baltasis bezdas, juodasis bezdas, […]
  • Serbentas juodasis – Serbentas juodasis – Ribes nigrum – akyna, blakinis, bobingės, bobuogės, […]
  • Anyžius ir jo vartojimas gydymui - Anyžius    – Pimpinella anisum -  Anis, Anís, Anis Vert, […]
  • Kvapusis pipiras – Kvapusis pipiras – Pimenta dioica, Eugenia pimenta, Pimento officinalis – […]
  • Ciberžolė dažinė – Curcuma longa, Curcumae Longae Rhizoma – Kurkuma, Indiškasis […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *