Kas yra FDA Nėštumo kategorijos

FDA Nėštumo kategorijos yra vaistų klasifikacija. Ši klasifikacija apibūdina vaistų saugumą nėštumo metu. Ji abpibūdina riziką vaisiui jeigu nėštumo metu motinai buvo skiriamas konkretus vaistas. Deja, nors ši klasifikacija ir egzistuoja, ne visi vaistai yra joje aprašyti.  Atsižvelgiant į  vaisto saugumą skiriant jį  nėštumo metu, FDA (Food and Drug Administration) visus vaistus skirsto į šias  kategorijas:

A kategorijos vaistai

Gerai kontroliuojamais ir pakankamais tyrimais nustatyta, jog nėra rizikos vaisiui  skiriant šios grupės vaistą pirmaisiais trim nėštumo mėnesiais. Jokios rizikos nenustatyta ir skiriant šį vaistą vėlėsniais nėštumo mėnesiais.

B kategorijos vaistai

Atliekant bandymus su laboratoriniais gyvūnais nustatyta,  jog šio vaisto skyrimas nėštumo metu nesukelia rizikos vaisiui. Tačiau nėra atlikta pakankamų tyrimų skiriant šį  vaistą nėščioms moterims.

C kategorijos vaistai

Atliekant bandymus su laboratoriniais  gyvūnais, nustatyti vaisiaus pakenkimai skiriant šį vaistą nėštumo metu. Nėra atlikta pakankamų tyrimų apie šio vaisto skyrimą nėščioms moterims. Vaisto skyrimas nėštumo metu gali būti pateisinamas potencialia jo teikiama nauda.

D kategorijos vaistai

Vaisto skyrimas nėštumo metu yra rizikingas vaisiui, remiantis tyrimais, atliktais su žmonėmis. Potenciali vaisto teikiama nauda gali pateisinti jo skyrimą ir riziką nėštumo metu.

X kategorijos vaistai

Bandant vaistą su laboratoriniais gyvūnais ar žmonėmis nustatyti vaisiaus trūkumai, arba yra rizika žmogaus vaisiui. Pašalinės vaisto sukeliamos reakcijos ar jo sukeliama rizika vaisiui neatitinka jo teikiamos naudos.

N kategorijos vaistai

Vaistai, neįeinantys į FDA klasifikaciją.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *