Išangės skausmai

Kas yra išangės skausmai?

Išangės skausmais vadinami skausmai atsirandę išangėje arba aplink ją. Tai dažnai pasitaikantis nusiskundimas, į kurį nereikėtų lengvai numoti ranka. Dažniausiai tai nėra labai sunkios ligos požymis, tačiau jie gali būti labai nemalonūs ir varginantys, nes ši kūno vieta yra gausiai įnervuota. Neretai išangės skausmus lydi ir kraujavimai iš išeinamosios žarnos – tai būklė, kai tikrai būtina pasirodyti gydytojui.

Neretai skausmas būna ne dėl išangės pakitimų, bet dėl šalia esančių organų pakitimų. Išangės ir aplink ją esančios odos riba yra labai gausiai inervuota nervinių skaidulų, todėl bet koks šios zonos sudirginmas yra labai skausmingas. Skausmą pablogina ir vidurių užkietėjimas bei niežulys, kuris gali būti atsiradęs dėl pagausėjusių išskyrų iš žarnos.

Kas dažniausiai sukelia išangės skausmus?

Dažniausios išangės skausmų priežastys yra šios

  • Išangės vėžys
  • Išangės įplėša ( būklė, kai įplyšta išeinamosios angos gleivinė) )
  • Analinis seksas
  • Anorektalinė fistulė (kanalas tarp išeinamosios žarnos ir aplink išangę esančios odos)
  • Lėtinis vidurių užkietėjimas
  • Uodegikaulio skausmas (kokcidinija arba Coccydynia, coccygodynia)
  • Storžarnių vėžys
  • Krono liga (uždegiminiai žarnų susirgimai)
  • Viduriavimas, infekcinė dizenterijaKoprolitai (išmatų kamščiai susidarę dėl lėtinio vidurių užkietėjimo)
  • Hemoroidinė liga ( išeinamosios žarnos venų uždegimas ir veniniai mazgai)
  • Musculus Levator ani sindromas ( išangę juosiančių raumenų spazmas )
  • Perianalinė hematoma (kraujo sankaupa atsiradusi plyšus išangės venai ir išsiliejusi į perianalinius audinius)
  • Perianalinis abscesas (pūlinys susidaręs išangę supančiuose audiniuose )
  • Proctalgia fugax (skausmas atsiradęs dėl išangės raumenų spazmo)
  • Proktitas (išeinamosios žarnos gleivinės uždegimas)
  • Išangės niežulys – Pruritus ani
  • Žaizdos išeinamojoje žarnoje
  • Hemoroido trombozė (krešulys išangės veniniame mazge)
  • Trauma
  • Opinis kolitas (uždegiminis žarnų susirgimas)

Išangės skausmų prieažstys yra nustatomos gana lengvai, tačiau nereikia bijoti pasirodyti gydytojui. Jeigu bėdos priežastis nėra rimtas susirgimas – šį skausmą galima gydyti skausmą mažinančiais preparatais ir karštomis sėdimosiomis voniomis.

Dažniau pasitaikančios išangės skausmo priežastys

Perirektalinis abscesas

Gali atsirasti bet kurioje vietoje aplink išeinamąją angą. Tipiniu atveju tai paviršinis abscesas, kuris vaikčiojant ar judant sukelia pastovų, pulsuojantį skausmą. Jeigu abscesas yra giliai skausmas gali būti staigiai atsiradęs, būti jaučiamas pilvo apačioje, dubenyje, taip pat gali būti apčiuopiama sukietėjusi išmatų masė. Neretai giluminams abscesams būdingas karščiavimas, bendras silpnumas, pūlingos išskyros iš išeinamosios angos, vietinis skausmingumas.

Išangės įplėša

Tai yra gleivinės įtrūkumas, kuris sukelia labai stiprų skausmą tuštinantis. Skausmas yra stiprėjančio pobūdžio, deginantis, gnybiantis ir gali trukti iki 4 valandų po išsistuštinimo. Dėl stipraus skausmo bijoma tuštintis dėl ko vystosi antrinis vidurių užkietėjimas. Kartu gali būt jaučiamas stiprus niežulys ir jautrumas išangės srityje. Ant tualetinio popieriaus pasituštinus gali būti matomos kraujo dėmelės.

Anorektalinė fistulė

Tai nenormalus išėjimas iš išeinamojo kanalo. Skausmas atsurabda tuomet, kai kanalas yra laikinai uždaromas odos. Jis stiprėja tol, kol kanalas atsiveria ir išsidrenuoja. Kiti būdingi nusiskundimai – stiprus niežulys, pūlių, gleivių  ir kraujo ir išmatų išsiskyrimas.

Hemoroidai

Hemoroidų trombozė ar jų iškritimas taip pat sukelia stiprų išangės skausmą. Jis gali sustiprėti tuštinantis ir praeiti išsituštinus. Gali atsirasti baimė tuštintis, dėl ko vystosi antrinis vidurių užkietėjimas. Neretai jaučiamas labai stiprus niežulys. Taip pat gali būti lengvas retsykiais atsirandantis kraujavimas. Kraujo gali būti ant išmatų ar ant tualetinio popieriaus.

Kad tikrai būtina nedelsiant pasirodyti gydytojui?

Tikrai turėtumėte skubėti pas gydytoją jeigu skausmą lydi gausus nesustojantis kraujavimas iš išeinamosios žarnos, ypač jeigu jį lydi galvos svaigimas, bendras silpnumas ar alpimo reiškiniai.

Jeigu skausmas stiprėja, jį lydi karščiavimas ir šaltkrėtis arba išskyros iš išeinamosios angos.

Jeigu skausmas trunka ilgiau nei kelias dienas ir jis nepraeina vartojant skausmą mažinančius vaistus.

Hemoroido trombozė sukelia ypatingai stiprius skausmus. Dažniausiai šis skausmas palengvėja pašalinus trombą, todėl šiuo atveju gydytojui pasirodyti reikėtų kuo greičiau.  Šis trombas sukelia skausmą, tačiau insulto priežastimi jis tapti negali  vien dėl vienos priežasties- jis niekur nekeliauja kraujo srove.

Jeigu skausmas yra lydimas kraujavimo- gydytojui pasirodyti reikėtų nedelsiant. Ypač jeigu peržengėte 40 metų ribą. Toks skausmas gali būti sukeltas ir tokios rimtos ligos kaip storžarnių vėžys.

Apžiūros ypatumai

Kai pacientas skundžiasi išangės skausmais, apžiūros metu yra būtina apžiūrėti ar apie išeinamąją angą nėra išsikišimų- apgamų, iškritusių hemoroidinių mazgų, ar nėra išskyrų, uždegimo požymių.

Gali prireikti tiesiosios žarnos ištyrimo, tačiau jis neretai yra labai skausmingas.

Apklausiant pacientą būtina sužinoti, kokiomis ligomis jis yra sirgęs. Taip pat įvertinti skausmo pobūdį- koks jis yra? Jis gali būti aštrus arba bukas, ilgai trunkantis arba atsirandantis tik tuštinimąsi. Taip pat svarbu išsiaiškinti ar palengvėja išsituštinus ar ne. Kada palengvėja ir kada šis skausmas paaštrėja?
Būtina išsiaiškinti ar yra kraujavimas? Jeigu kraujuoja, tai kaip dažnai? Kiek kraujo yra- tik ant popieriaus ar bėga srove? Ar kraujo yra ant išmatų?

Būtina išsiaiškinti kokia yra išmatų spalva- juoda, tamsi, raudona? Ar pacientas pastebėjo iš išeinamosios žarnos išsiskiriant gleivių ar pūlių? Ar viduriai yra užkietėję ar priešingai- laisvi? Taip pat būtina išsiaiškinti kada paskutinį kartą tuštinosi ir mitybos įpročius.

Kaip pacientas gali pats sau padėti?

Išangės skausmas yra gydomas visų pirmiausia gydant jį sukėlusias priežastis. Tačiau kai kuriais atvejais jūs patys galite sau padėti.

Pirmiausia reikėtų valgyti kuo daugiau vaisių, daržovių ir grūdinių produktų. Jie skatina žarnų judesius ir kovoja su vidurių užkietėjimu. Taip pat galima vartoti vidurius laisvinančius preparatus, tačiau jais piktnaudžiauti be gydytojo žinios nereikėtų.

Išangės skausmus mažina įprastiniai skausmą mažinantys preparatai, kurių galite įsigyti vaistinėse.

Vietiškai skausmą galite sumažinti kelis kartus per dieną pasėdėję karštoje vonioje- toks gydymas padeda sergant hemorojumi, išangės įplėšomis ar išeinamosios žarnos raumenų spazmams.

Išangės įplėšą paprastai gydoma specialiais kremais ir vietiniais hidrokortizono preparatais.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *