Tirpikliai

Ką vadiname solventais?

Solventai yra pramonėje valymui naudojamos medžiagos. Neretai tirpikliai taip pat yra ir oro teršalai.

Skiriami šie tirpikliai

A. Alifatiniai angliavandeniliai

Pagrindiniai alifatiniai angliavandeniliai yra anglies tetrachloridas, chloroformas ir tricholertilenas. Kiti dažniau pasitaikantys alifatiniai angliavandeniliai yra trichlorpropanas, dichloretanas,bromometilas, chlorvinilas.

Neprisotinti halogeniniai alifatiniai angliavandeniliai naudojami kaip tirpikliai, fumigantai ir insekticidai. Jie naudojami chemijos, dažų-lakų ir tekstilės pramonėje bei plastmasių gamyboje ir gumų vulkanizavimo procesuose.

Kaip veikia alifatiniai angliavandeniliai?

Alifatiniai angliavandeniliai yra stipriai CNS slopinančios medžiagos. Ūmaus apsinuodijimo požymiams būdingas pykinimas, vėmimas, lokomotorinės funkcijos sutrikimai, galvos skausmai ir koma.

Dažniausias stebimas efektas- CNS slopinimas, tipinės reakcijos- apgirtimas, sujaudinimas pereinantis į narkolepsinę būseną (būtent todėl kai kurie šios grupės junginiai yra naudojami kaip nuskausminantys vaistai). Neurologinis (ypač chlormetilo, bromo metilo) poveikis pasireiškia praėjus ilgam ekspozicijos chemikalais laikui- galvos skausmai, pykinimas, ataksija, tremoras, stringa kalba, sutrinka rega, konvulsijos, paralyžius, haliucinacijos ir apatija arba patologinis linksmumas. Gali būti pažeidžiami ir periferiniai nervai (tetrachloretanas, dichloretanas)- vystosi polineuritai.

Lėtinam apsinuodijimui alifatiniais angliavandeniliais būdingas kepenų funkcijos sutrikimas ir nefrotoksiškumas. Ilgalaikio apsinuodijimo tetrachloretilenu ir chloretanu  požymis ir periferinės neuropatijos.

Ilgalaikis vinilchloridų poveikis sukelia “vinilchloridinę ligą”- jai būdinga neurotoksinė simptomatika, Reino sindromas (dėl kapiliarinės kraujotakos pakitimų), skleroderminis odos pažeidimas, pakitimai kauluose (dažniausiai tai akroosteolizė), hepatofibrozė. Odos pažeidimai pagrinde lokalizuojasi nugariniuose plaštakų paviršiuose, sąnarių srityse, rankos šąla, bąla, edemiškos, gali atsirasti dilgėlinės tipo bėrimai. Akroosteolizė būna galinėse pirštų falangose, ji sukelta aseptinės kaulo nekrozės dėl išeminių procesų plaštakoje (rentgenologiškai stebimos suplonėję galinės pirštų falangos).

Vinilchloridas priskiriamas 1 kancerogenų grupei (dažniausiai sukelia kepenų angiosarkomą, hemengioblastomas, piktybinę hemangioendoteliomą ar angiomatozinę mezenchimomą). Pakankama onkoprocesui išsivystyti profesinė ekspozicija- 20 metų. Charakteringa, kad šie navikai išaiškinami terminalinėse stadijose, nes jų eiga dažniausiai yra besimptomė.

Apsinuodijimo alifatiniais angliavandeniliais gydymo principai

Specifinio gydymo priemonių nėra. Būtina kuo skubiai pašalinti nukentėjusį iš apsinuodjimo aplinkos, kad sumažinti toksinį poveikį. Gyvybinės funkcijos yra skatinamos nespecifinėmis gydymo priemonėmis.

2. Aromatiniai angliavandeniliai

Tai yra tam tikros organinių medžiagų rūšys, kurios turi panašią struktūrą kaip estrogenai (steroidiniai vyrų ir moterų hormonai).

Pagrindiniai aromatiniai angliavandeniliai yra benzenas, toluenas, ksilenas. Kiti labiau paplitę aromatiniai angliavandeniliai yra – benzolas C6H6, naftalinas C10H8, antracenas C14H10, pirenas C16H10, tetracenas C18H12, perilenas C10H12, koronenas C24H12

Kaip veikia aromatiniai angliavandeniliai?

Ūmiam apsinuodijimui aromatiniais angliavandeniliais būdingi CNS slopinimo reiškiniai, ataksija ir koma. Ilgalaikiam apsinuodijimui aromatiniais angliavandeniliais būdingas hematotoksiškumas – trombocitopenija, aplastinė anemija, pancitopenija ir įvairaus tipo piktybiniai kraujo susirgimai, ypač leukemija.

Gydymo principai

Specifinio gydymo priemonių nėra. Būtina kuo skubiai pašalinti nukentėjusį iš apsinuodjimo aplinkos, kad sumažinti toksinį poveikį. Gyvybinės funkcijos yra skatinamos nespecifinėmis gydymo priemonėmis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *