Osteomielitas – kartojimo klausimai

Osteomielitas

Osteomielitas – tai yra  bakterijų sukelta infekcinė kaulo liga.

Diagnozės nustatymui yra svarbu išsiaiškinti du pagrindinius klausimus:

Ar yra tik minkštųjų audinių ( odos) infekcijos reiškiniai? Ar infekcija yra išplitusi į kaulą?

Kas dažniausiai serga osteomielitu?

Suaugusiųjų tarpe osteomielitas beveik visada pasireiškia sergantiesiems diabetu, periferinių arterijų liga arba esant abiem susirgimams, taip pat esant opoms ir minkštųjų audinių infekcijai. Apie osteomielitą yra būtina galvoti buvus traumai, po ortopedinių operacijų.

Diagnostiniai tyrimai- kurie geriausi?

·· Geriausias pirmo pasirinkimo tyrimas: Apžvalginė rentgenograma
·· Antras geriausias tyrimas(kai įtarimas dėl osteomielito išlieka, tačiau rentgenografinis tyrimas yra neigiamas and: BMR
·· Tiksliausias diagnostinis tyrimas: kaulo biopsija ir pasėlis

Spinduliniai tyrimai

Tam, kad kaulinio audinio pokyčiai būtų pastebimi rentgeno nuotraukoje, kaulas turi prarasti bent 50 procentų kalcio. Tokie pokyčiai įvyksta maždaug per 2 savaites nuo osteomielito pradžios. Tačiau nepaisant to, apžvalginė rentgenograma visada turi būti pirmasis diagnostinis tyrimas.

BMR tyrimas yra šiek pranašesnis už kaulų skenavimo tyrimus naudojant branduolinius izotopus. Pastarieji tyrimai negali padėti atskirti ar infekcijos židinys yra tik minkštuosiuose audiniuose, tai yra virš kaulo, ar infekcija jau nukeliavo gilyn į kaulinį audinį. Abu šie tyrimai yra vienodai jautrūs, jeigu norima atmesti osteomielito diagnozę. Jeigu osteomielito nėra- abu šie tyrimai normalūs.

BMR tyrimas esant osteomielitui remiasi vandens kiekio pokyčiais. Esant kaulinio audinio infekcijai, kauliniame audinyje didėja vandens kiekis. Tai įvyksta per 48 valandas nuo infekcijos pradžios. Dėl padidėjusio vandens kiekio kauliniame audinyje keičiasi vandenilio jonų judėjimas audinyje ir matomi vaizdo pokyčiai.

Branduolinių izotopų tyrimas remiasi osteoblastų sugebėjimu kaupti technecį. Ostomielito metu, o taip pat ir sergant kaulų vėžiu, vyksta kaulinio audinio griuvimas. Dėl to po 48 valandų atliekamas pakartotinis skenavimas, kurio meto matomi karšti besiformuojančio kaulinio audinio židiniai.

KT ir rentgenologiniai tyrimai vertina kalcio praradimą kauliniame audinyje. Tokie pokyčiai kauliniame audinyje įvyksta per 1-2 savaites.

Kraujo tyrimai

1.Eritrocitų nusėdimo greitis

Atsaką į gydymą geriausiai parodo eritrocitų nusėdimo greitis (ENG). Beveik 90 procentų dėl osteomielito gydomų pacientų gali nekarščiuoti, taip pat gali būti normalūs ir leukocitų rodikliai; Tačiau jeigu gydant osteomielitą 4-6 savaites  ENG, nemažėja, yra būtina gydyti toliau. Taip pat gali būti reikalingas ir tolesnis chirurginis gydymas.

2. Kraujo pasėlis

Kraujo pasėlis gali būti naudingas osteomielito diagnostikoje. Nors dažniausia osteomielito priežastis yra infekcijos plitimas į kaulinį audinį iš šalia esančių minkštųjų audinių,- tačiau  pasitaiko, kad osteomielitas būna ir hematogeninės kilmės. Tačiau visų pirma yra būtina atlikti rentgenologinius tyrimus ir BMR.

3. Kaulų audinio biopsija

Prieš pradedant gydymą yra būtina atlikti kaulinio audinio biopsiją bei bioptato pasėlį. Pasėliui negalima imti pūlių iš drenažo kanalo ar minkštųjų audinių žaizdos.

Gydymo principai

Sukėlėjai stafilokokai: Tai dažniausias osteomielito sukėlėjas. Jeigu sukėlėjas yra jautrus , gydymui skiriamas oksacilinas arba nafcilinas IV . Gydymo trukmė 4-6 savaitės.

MRSA gydymui skiriamas vankomicinas, linezolidas, ceftarolinas arba daptomicinas.

Peroraliniai preparatai šiuo atveju nėra skiriami.

Sukėlėjai Gram- neigiami mikroorganizmai (reikėtų galvoti apie Salmonella arba Pseudomonas):
Tai vieninetelė osteomielito forma, kurią galima patikimai ir sėkmingai gydyti geriamaisiais antibiotikais. Tačiau prieš skiriant šį gydymą yra būtina:

— Atlikti kaulinio audinio biopsiją, kuri patvirtintų, kad sukėlėjas yra Gram neigiamas mikroorganizmas.
— Sukėlėjas turi būti jautrus antibiotikams.
— Paciento būklė nėra kritinė. Jūs turite laiko atlikti biopsijai.

1. Koks yra ankstyviausias retgenologinis osteomielito požymis?
2. Į jus kreipėsi 70 metų nutukęs vyras. Skundžiasi skausmu vaikščiojant, atsiradusiu prieš 2 savaites. Pacientas jau 25 metus serga cukralige. Prieš 5 metus nustatyta periferinių arterijų liga. Apžiūrint - apatiniame kairės blauzdos trečdalyje trofinė opa, iš kurios skiriasi pūlingas skystis. Jūs atlikote rentgenologinį kairės blauzdos tyrimą, kuris yra normalus. Koks yra antrasis jūsų pasirinkimo tyrimas?

Daugiau skaitykite

  • Osteoporozė – gydymo principai Universalios gydymo rekomendacijos visiems osteoporoze sergantiems pacientams […]
  • Osteoporozės rizikos faktoriai Osteoporozė yra dažnai vyresniame amžiuje pasitaikantis susirgimas. Dažniausiai […]
  • Osteoporozė- faktai Osteoporozė tai būklė kai susilpnėja kaulų tvirtumas dėl ko atsiranda kaulų […]
  • Osteoporozė Osteoporoze vadinama sisteminė griaučių liga, kuriai būdinga maža kaulų masė ir […]
  • Bušaro ir Heberdeno mazgai Tai yra  kaulinės išaugos  ant distalinių interfalanginių sąnarių, […]
  • Rachitas Viena iš labiausiai paplitusių kūdikių bei mažų vaikų ligų. Rachitas yra kaulų […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *