Sojos baltymai

Sojos baltymai

Šis maisto papildas yra gaminamas iš sojos pupelių. Gamybos proceso metu jos yra išlukštenamos, iš jų yra pašalinami riebalai ir vėliau ši masė yra perdirbama į sojos miltus, sojos koncentratus ir sojos izoliatus.

Sojos baltymų izoliatas yra labai rafinuota sojos baltymų forma. Iš jo yra pašalintos beveik visos nebaltyminės medžiagos- jame nėra riebalų ir angliiavandenių. Sojos baltymo čia yra mažiausiai 90 procentų,

Panaši yra ir sojos baltymų koncentrato sudėtis, tačiau sojos baltymų jame yra mažiau – iki 70 procentų. Sojos baltymų koncentratas taip pat skiriasi tuo, kad iš jo yra pašalinti visi tirpieji angliavandeniai ( tirpūs cukrūs).

Tačiau pagrindinis skirtumas tarp šių dviejų sojos baltymų formų yra veikliosios medžiagos – izoflavonai. Izoflavonai yra viena iš vertingiausių sojos veikliųjų medžiagų, neretai vadinama fitoestrogenais. Tai augaliniai hormonai, kurie yra panašūs į žmogaus estrogenus ir mokslinėje literatūroje neretai yra vadinami selektyvinio poveikio estrogenų (SERMs). Šios medžiagos selektyviai slopina arba stimuliuoja estrogeninį poveikį į įvairius organizmo audinius.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *