Pu Erh arbata

Pu erh arbataAugalasPu Erh arbata

Lotyniškas pavadinimas – Camellia sinensis,

Sinonimai – Pu-erh tea extract, pǔ’ěr chá, Thea sinensis, Arbre à Thé, Camellia sinensis, Camellia thea, Camellia theifera, Sheng pu-erh, Shou pu-erh, Té Pu-erh, Tea, Thé Pu’Er, Thé Pu-Erh, Thé Puerh, Thea bohea, Thea sinensis, Thea viridis, Théier.

Šeima – Arbatmedinių (Theaceae)

Augalo aprašymas

Pu erh arbata yra žaliosios arbatos rūšis. Ji labai populiariai Kinijoje, Tailande, Vietname, Laose, Mianmare, Mongolijoje ir kitose Azijos šalyse. Ši arbata turi gilias istorines tradicijas. Manoma, jog ji buvo pradėta gaminti prieš 2000 metų. Pu erh arbatos rūšis pradžioje yra ruošiama kaip žalioji arbata, o vėliau arbatos lapeliai yra fermentuojami. Senovėje ši arbata būdavo fermentuojama natūraliai ir gaminama Kinijos imperatoriams. Šiuo metu jos gamybai naudojamas dirbtinės fermentacijos metodas. Jo gamybos metu arbatos lapai yra sukraunami į krūvą ir mirkomi karštame vandenyje, kad greičiau įvyktų fermentacijos procesas. Pu-erh arbata yra skirstoma į žaliąją, kuri yra žymima- (青饼) ir subrandintą artbatą- (熟饼). Fermentuota Pu erh arbata gali būti 2-3 metus, kol iš jos pasišalina kartumas. Dažnai ši arbata yra ilgą laiką mirkoma arba net ilgą laiką verdama – tibetiečiai verda ją per visą naktį. Kinijoje Pu-erh yra laikoma medicinine arbata.Ji yra užplikinama tokiu santykiu- imama 4 gr arbatos apie 150 ml vandens.

Žalioji pu-erh arbata fermentuota arba brandinta pu-erh arbata. Abi arbatos rūšys yra ruošiamos iš tos pačios laukinių arbatmedžių (lot. Camellia sinensis) rūšies. Žalioji pu-erh arbata yra pusiau fermentuota arbata, kuri yra gaminama panašiai kaip ir žalioji. Nuskinti arbatmedžių viršūniniai lapeliai kartu su pumpurais yra vytinami arba kepami. Po to jie yra paskleidžiami plonu sluoksniu ir džiovinami saulėje, kol įgauna žaliajai pu-erh būdingą skonį. Lapeliai ilgiau laikomi pagelsta, tačiau neparuduoja.Taip paruošti žaliosios pu-erh lapai gali būti presuojami ir nokinami.

Fermentuota, tamsioji pu-erh arbata (angl. ripe pu erh) ruošiama skirtingai. Vytinti arbatmedžių lapeliai yra susukami ir storu sluoksniu supilami į dideles krūvas. Ant jų yra purškiamas vanduo, drėgni lapai uždengiami ir laikomi keletą savaičių. Fermentacijai pasibaigus, parudavę arbatos lapeliai yra išdžiovinami saulėje ir presuojami į įvairias figūrėles ilgesniam laikymui.

Pagrindinis pu erh arbatos privalumas yra tas, jog šioji gali būti laikoma ilgą laiką. Labiausiai yra vertinama keliolika metų brandinta pu-erh arbata. Kuo ilgiau ji buvo laikoma, tuo ji yra gardesnė ir vertingesnė. Būtent dėl šios priežasties populiariausia yra presuota pu-erh arbata.

Pu-erh arbata yra supresuojama į įvairias skirtingo svorio formas ar figūras. Dažniausiai jos sveria 100 g, 250 g, 375 g, 400 g, 500 g, net po 1 kg ar 3 kg. Populiariausios šios arbatos gamybos formos yra 2 – 5 cm skersmens kamuoliukai ir lizdeliai, taip pat kvadratinės ar stačiakampės plytos, melionai, pasitaiko net grybo formos. Kartais pu-erh yra įpresuojama į bambuko šerdį ariš jos suformuojami kamuoliukai, kurie vėliau yra brandinami apgaubiant juos citrusinių vaisių žieve.

Laikoma, jog žeme kvepianti šios rūšies arbata gali būti nekokybiška, yra netinkamai fermentuota arba yra laikyta netinkamomis sąlygomis. Ši arbata neturi nemalonaus kvapo, taip pat negali kvepėti žuvimi. Geros kokybės pu-erh kvepia džiovintais vaisiais. Jos kvapas priklauso nuo taikyto fermentacijos būdo. Kokybiška arbata gali kvepėti sandalmedžiu, džiovintomis slyvomis, dūmu, džiovintomis gėlėmis, gali turėti net kamparo natų. Priklausomai nuo jos brandinimo laiko ji taip pat gali kvepėti dūmais ar medžiu.

Naudojamos augalo dalys

Šiai arbatai yra naudojami arbatmedžio lapeliai ir pumpurai.

Veikliosios medžiagos

Polifenoliai ir kitos bioaktyviosios mežiagos – teabrauninai, susidarantys fermentacijos procesų metu.

Naudojimas medicinoje

Moksliniais tyrimais nustatyta, jog Pu erh arbatos ekstraktas gali paskatinti kaulų čiulpų veiklą ir dėl to gali pagerinti periferinių imuninės sistemos ląstelių veiklą. Laboratoriniai tyrimai nustatė, jog šios arbatos ekstraktas skatina imuninės sistemos veiklą, ir sumažina interleukino -6 (IL-6) kiekį iki 43%. Jis taip pat satina natūralių gynybinių ląstelių ( natural killers, NK) kiekio padidėjimą iki 7 %, bei padidina T limfocitų skaičių iki 10%.

Gydomosios Pu erh arbatos savybės

Tradicinėje kinų medicinoje ji vartojama virškinimo bei blužnies veiklos skatinimui. Nustatyta, kad Pu-erh arbata mažina cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat veikia antimikrobiškai( bakteriostatiškai) bei antimutageniškai. Laikoma, kad ši arbata padeda sumažinti viršsvorį, taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda pašalinti alkoholį ir tonizuoja medžiagų apykaitą kepenyse. Geriant šią arbatą lengviau virškinamas riebus maistas, stiprinama imuninė sistema.

Naudojimas

Ruošiant šią arbatą pirmiausia reikia nudrožti arbatos lapelius nuo presuotos plokštelės.Tai galima padaryti paprasčiausiai mažu peiliuku, nuo krašto „nusidrožiant“ tam kartų reikalingą kiekį lapelių. Taip pat arbatos plyta ar plokštelė gali būto kaitinama virš garų, kol suminkštės, o tuomet jums tereikia nugnybti reikiamą kiekis. Likusią pliokštelę tereikia palikti išdžiūti, kol jis sukietės.

Puodeliui šios arbatos yra rekomenduojama imti 1 – 2 arbatinius šaukštelius arbatžolių. Kuo standžiau yra supresuota arbata, tuo mažiau jos reikia plikiniui.

Pirmuosius du kartus arbatžoles reikėtų nuplikyti verdančiu vandeniu ir po 10 – 15 sekundžių vandenį nupilti (pu-erh arbatos lapai, prieš plikant arbatą gėrimui, yra „nuplaunami“). Po trečiojo karto, arbatžoles reikia užplikyti verdančiu vandeniu ir laikyti apie 20 – 30 sekundžių. Pu-erh arbata gali būti plikoma 4 – 6 kartus, priklausomai nuo jos rūšies. Patys kinai ją neretai pliko net iki 15 kartų, kaskart ilgindami arbatos užplikymo laiką.

Pašalinis Pu erh arbatos poveikis

Nenustatytas

Arbatos sąveika su kitais vaistiniais preparatais
  • Amfetaminai – ši arbata potencijuoja amfetatminų poveikį. Negalima vartoti kartu.
  • Cimetidinas (Tagamet)– stiprina pašalinį kofeino poveikį. Negalima vartoti kartu.
  • Kokainas– stiprina kofeino poveikį. Negalima vartoti kartu.
  • Efedrinas – stiprina kokaino poveikį. Negalima vartoti kartu.
  • Adenozinas- Adenosine ,Adenocard– sąveikauja su kofeinu. 24 prieš krūvio testą arbatos gerti nereikėtų.
  • Antibiotikai- chinolonai– lėtina kofeino metabolizmą. Arbatą su šiais antibiotikais gerti reikėtų atsargiai- ciprofloxacin (Cipro), enoxacin (Penetrex), norfloxacin (Chibroxin, Noroxin), sparfloxacin (Zagam), trovafloxacin (Trovan), grepafloxacin (Raxar).
  • Klozapinas – Clozapine (Clozaril) – geriant kartu su arbata stiprėja pastarojo poveikis ir šalutiniai poveikiai. Kartu vartotini atsargiai.
  • Dipiridamolis, Persantinas – Dipyridamole (Persantine)– sąveikauja su kofeinu. 24 valandas prieš numatomą krūvio testą  šios arbatos gerti nerekomenduojama.
  • Disulfiramas-  (Antabuse) – sąveikauja su kofeinu. Kartu nevartotinas.
  • Estrogenai– sąveikauja su kofeinu. Vartojant konjuguotus estrogenus (Premarin, ethinyl estradiol, estradiol) šią arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Fluvoksaminas – Fluvoxamine (Luvox) sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus ,arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Ličio preparatai – sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Astmą gydantys preparatai – beta agonistai- sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai. Populiaresni vaistai – albuterol (Proventil, Ventolin, Volmax), metaproterenol (Alupent), terbutaline (Bricanyl, Brethine),  isoproterenol (Isuprel).
  • MAO inhibitoriai – sąveikauja su kofeinu, stiprėja pašalinis šių vaistinių preparatų poveikis. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.Populiaresni preparatai – phenelzine (Nardil), tranylcypromine (Parnate).
  • Kraujo krešėjimą veikiantys preparatai – sąveikauja su kofeinu, didina nukraujavimo pavojų. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai. Populiaresni vaistai-  aspirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, others), ibuprofen (Advil, Motrin,), naproxen (Anaprox, Naprosyn, others), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin).
  • Nikotinas – sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Fenobarbitalis – Pentobarbital (Nembutal) sąveikauja su kofeinu, silpnėja vaisto poveikis. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Fenilpropanolaminas (Phenylpropanolamine )  sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Riluzole (Rilutek) sąveikauja su kofeinu, stiprėja pašalinis vaisto poveikis. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Teofilinas (Theophylline) -sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Verapamilis– Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) -sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Alkoholis–  sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Kontraceptiniai preparatai – sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Antigrybeliniai preparatai – Fluconazole (Diflucan), Terbinafine (Lamisil) – sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Cukraligės gydymui skirti preparatai –  sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
  • Meksiletinas– Mexiletine (Mexitil) – sąveikauja su kofeinu. Vartojant šios vaistus, fermentuotą arbatą reiktų vartoti atsargiai.
Kaip laikyti Pu erh arbatžoles?

Šios arbatos plokštelė turi kvėpuoti, todėl niekada nereikėtų jos laikyti sandariai įvyniotos, ypač į polietileno plėvelę.
Kaip ir visos arbatžolės ji sugeria kvapus, todėl ją reikia laikyti ten, kur jos nepasieks jokie pašaliniai kvapai.
Arbatžoles reikia laikyti sausoje vietoje, – kuo aukštesnis yra aplinkos drėgnumas, tuo greičiau ši arbata „pasens“.
Per didelė aplinkos drėgmė gali paskatinti pelėsių ar kitų nepageidaujamų grybelių dauginimąsi. Rekomenduojama šią arbatą laikyti aplinkoje, kurios drėgnumas yra 60 – 85%;
Arbatžoles reikia saugoti nuo saulės spindulių. Saulėkaitoje laikoma ši arbata perdžius ir įgaus kartų skonį.
Arbatžolės taip pat neturėtų būti laikomos itin aukštoje aplinkos temperatūroje, nes galipakeisti savo skonį. Laikoma pernelyg šaltai, ši arbata nustos bręsti.

Daugiau skaitykite

  • Arbatmedis kininis – Arbatmedis kininis – Camellia sinensis – Thea sinensis –  arbatmedinių […]
  • Valgomasis svogūnas – Valgomasis svogūnas – Allium cepa – cibulis, cibulė, čibulis, Allii Cepae […]
  • Citrinmedis – Citrinmedis – Citrus – Citrina, Bioflavonoid Complex, Bioflavonoid […]
  • Beržalapė varnarūtė – Beržalapė varnarūtė – Agathosma betulina,  Barosma betulina,  Agathosma […]
  • Balamedis penkialapis – Penkiametis balamedis – Tabebuia impetiginosa – Skruzdžių medis, […]
  • Dykuminis žvakys – Dykuminis žvakys – Cistanche deserticola – dykuminis hiacintas, Desert […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *