Aliuminis

Tyrimo pavadinimas – Aliuminis

Sinonimai – Aluminum, Serum;AL

Tyrimo reikšmė

Tyrimas yra atliekamas siekiant nustatyti apsinuodijimą aliuminiu. Taip pat sekant aliuminio toksiškumą dializės metu bei sekant metalo implantų turinčių pacientų būklę.Dializuojamiems pacientams padidėjęs aliuminio kiekis gali sukelti encefalopatiją ir kaulų osteomaliaciją. Aliuminio perteklius taip pat slopina parathormono sintezę ir išsiskyrimą. Aliuminio toksiškumo pašalinimas dažnai sureguliuoja parathormono sintezę ir išskyrimą bei atstato normalų kaulų formavimąsi.

Verta žinoti

Normos atveju, kai aliuminio suvartojimas su maistu neviršija 5-10 mg per parą, aliuminis yra visiškai pašalinamas iš organizmo. Aliuminį iš organizmo šalina inkstų glomerulai. Kai yra inkstų nepakankamumas, paciento inkstai aliuminio iš kraujo pašalinti nebesugeba, todėl jiems gali pasireikšti toksinis aliuminio poveikis.

Dializuojamieji pacientai susiduria su šiomis problemomis

-Jie gali apsinuodyti aliuminiu, jeigu dializei naudojamame vandenyje yra daug aliuminio
-Jeigu jiems buvo perpiltas albuminas, kuriame yra aliuminio – jie negali šio aliuminio pašalinti

Dializės proceso metu aliuminis nėra efektyviai šalinamas, todėl jiems yra skiriamas aliuminį sujungiantis fosfato gelis per os. Tačiau vis tiek išlieka rizika, kad nedidelė dalis aliuminio kaupsis organizme.

Jeigu aliuminio nepavyksta pašalinti filtracijos būdu, jis jungiasi prie plazmos albuminų ir pradeda kauptis kauluose ir smegenyse. Aliuminio sankaupos smegenyse sukelia demencijos reiškinius. Kauluose susikaupęs aliuminis keičia kalcį ir taip sutrukdo normalų osteoidų formavimąsi.

Aliuminis laikomas vienu iš Alzheimerio ligos patogenetinių faktorių

Aliuminio kiekis šlapime ir kraujo serume  taip pat didėja, jeigu pacientui buvo persodinti metalo implantai. Implantai, kuriuos gamina Zimmer Company ir Johnson and Johnson  dažniausiai yra gaminami iš aliuminio, vanadžio ir titano. Implantai kuriuos gamina Depuy Company, Dow Corning, Howmedica, LCS, PCA, Osteonics, Richards Company, Tricon ir Whiteside dažniausiai yra gaminami iš chromo, kobalto ir molibdeno.

Norma

 Visoms amžiaus grupėms : 0 – 6 ng/ml
 Dializuojamiems pacientams : <60 ng/ml

 Be gydymo : 0–1,5 µmol/l
 Po gydymo specifiniais preparatais : 0–15 µmol/l

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo  į karališkosios mėlynos spalvos dangteliu ( tai yra specialus mėgintuvėlis mikroelementams) užsuktą mėgintuvėlį. Taip pat gali būti tiriami dializės skysčiai. Tyrimui būtina naudoti specialius mėgintuvėlius, nes mėginį galima labai lengvai užteršti.

Tyrimui negalima naudoti medinių aplikatorių arba pipečių dėl padidėjusios užteršimo galimybės.

96 valandas prieš numatomą tyrimą pacientas negali būti tirtas rentgenokontrastiniais preparatais ar gadolinio preparatais.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Aliuminio kaupimasis kauluose sutrukdo normalią kalcio apykaitą.  Kalcis iš kaulo į kraują  nebegali patekti, nes kinta PTH hormono apykaita ir vystosi antrinė hiperparatireozė. Esant inkstų nepakankamumui PTH yra padidėjęs, tačiau gali vykti du procesai.

1)Didelės apykaitos kaulų liga, kai yra padidėjusi  PTH (>150 pg/ml) ir santykinai žema aliuminio koncentracija (<20 ng/ml).

2) Žemos apykaitos kaulų liga, kai yra sumažėjusi PTH (<50 pg/ml) ir padidėjusi aliuminio koncentracija (>60 ng/ml). Žemos apykaitos kaulų liga yra intoksikacijos aliuminio požymis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *