Šantra paprastoji

Paprastoji santraAugalas – Šantra paprastoji

Lotyniškas pavadinimas – Marrubium vulgare

Sinonimai – Bonhomme, Common Horehound, Grand Bonhomme, Herbe aux Crocs, Herbe Vierge, Horehound, Houndsbane, Marrube Blanc, Marrube des Champs, Marrube Commun, Marrube Vulgaire, Marrubii Herba, Marrubio Blanco, Marrubium, Marrubium vulgare, Mastranzo, White horehound

Šeima – Notrelinių ( Lamiaceae)

Augalo aprašymas

Paprastoji šantra yra daugiametis žolinis augalas, išaugantis iki 20–60 centimetrų aukščio. Stiebas status, apaugęs plaukeliais. Šantros lapai yra apskritai kiaušiniški, jų apatinė pusė plaukuota. Vainikėlis baltas. Žydi liepos – rugsėjo mėn ir žydi iki birželio mėnesio pabaigos ar liepos mėnesio pradžios. Pirmamečiai augalai pradeda žydėti vėliau – liepos mėnesį. Rugsėjo mėnesį subręsta buki, tribriauniai rudi  šantros vaisiai. Paprastoji šantra dera gausiai ir kiekvienais metais. Jos sėklos yra gana daigios.

Šantros geriausiai auga derlingoje bei purioje dirvoje, mėgsta saulėtas vietas.  Jų sėklas patariama sėti pavasarį arba rudenį. Pavasarį pasėtos sėklos sudygsta per 12–15 dienų. Paprastoji šantra gerai dauginasi ir savaime užsisėja, tačiau toje pačioje vietoje paprastoji šantra auga bei dera tik 2 ar 3 metus. Vėliau šią dirvą patariama patręšti mėšlu ar pjuvenomis, o pasėlį atnaujinti.

Šantros yra paplitusios Vidurio ir Pietų Europoje. Lietuvoje ypač retos, tačiau auginamos kaip prieskoninis augalas.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra renkami paprastosios šantros stiebai, lapai, žiedai bei viso augalo sultys. Vaistinė žaliava ruošiama liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

Šantros vartojimas maistui

Maistui yra vartojami  švieži arba džiovinti paprastosios šantros lapai, kurie maloniai kvepia. Šantros lapuose  taip pat yra  kartumynų, kurie maisto produktams suteikia specifinį skonį. Paprastosios šantros lapai yra vartojami likerių gamyboje, o taip pat kaip priedas su kitais prieskoniais.

Veikliosios medžiagos

Šantroje yra flavonoido apigenino pasižyminčio antivėžiniu veikimu. Joje taip pat yra eterinio aliejaus, saponinų, azoto turinčių medžiagų, flavonoidų, kartumyno marubino, kumarinų, alkaloidų bei vitamino C.

Šantros naudojimas medicinoje

Paprastosios šantros preparatai skatina tulžies išsiskyrimą, gydo uždegimines ligas, veikia spazmolitiškai ir padeda atsikosėti.  Jos preparatai veikia raminančiai, žadina apetitą. Šviežiais paprastosios šantros lapais gydomi odos susirgimais. Šantros antpilais gydomi peršalimai, kosulys, astma, gerklės užkimimai ir plaučių ligos. Jos ištraukos taip pat laisvina vidurius, spartina mėnesinių atsiradimą. Senovėje naudotos kaip priešnuodis prieš  vabzdžių ir net gyvačių įkandimus, taip pat naudotos geltos gydymui. Šviežios šantros lapai sumaišyti su medumi buvo dedami ant negyjančių žaizdų. Šantros sultimis su medumi ir vynu  buvo gydomi akių susirgimai. Šantros lapai sumaišyti su šiek tiek acto taip pat buvo dedami ant odos pažeidimų.

Tradiciškai vartojamos išnykus apetitui, esant virškinimo sutrikimams, viduriavimams, vidurių užkietėjimui ir vidurių pūtimui, kepenų ir tulžies pūslės susirgimams, geltai, bei skausmingoms mėnesinėms ir kirminų varymui. Taip pat kai reikia paskatinti šlapimo išskyrimą ir prakaitavimą.

Paprastosios šantros vartojimo formos

Yra vartojamos paprastosios šantros lapų arbatos. Jos dedama į kosulį slopinančius ledinukus, atsikosėjimą gerinančius sirupus.

Dozavimas

Tradiciškai šantros užpilui paruošti yra imama 120 g džiovintos šantros žolės ir 1 litras vandens. Užpilama šaltu vandeniu ir virinama 10 minučių. Užpilamas pagardinamas medumi. Geriama po 1/2 puodelio kas 3 valandas. Geriausia gerti karštą. Šis užpilas taip pat šiek tiek laisvina vidurius.

Pašalinis šantros poveikis

  •  Cukraus kiekis kraujyje – Paprastosios šantros preparatai mažina cukraus kiekį kraujuje
  •  Arterinis kraujospūdis – Paprastoji šantra  taip pat mažina arterinį kraujospūdį.
  •  Gimdos veikla  – Paprastosios šantros preparatai skatina gimdos susitraukimus ir kraujavimus iš gimdos.
  •  Širdies ritmas  – Paprastosios šantros preparatai gali sukelti širdies ritmo sutrikimus.
Paprastosios šantros sąveika su kitais vaistais– Nenustatyta.

Kada paprastosios šantros preparatų vartoti negalima
  •  Nėštumas ir maitinimas krūtimi  – Paprastosios šantros preparatų negali vartoti nėščios ir maitinančios motinos.
  •  Cukraligė, širdies ligos  – Juos atsargiai reikėtų  vartoti sergantiesiems cukralige, esant širdies ritmo sutrikimams.
Liaudiški receptai su šantra

Paprastosios šantros užpilas

Imti 2 arbatinius šaukštelius  susmulkintos žolės ir juo užpilti 1 stikline šalto vandens, leisti nusistovėti 3 ar 4 valandas, po to antpilą mažais gurkšneliais išgerti per dieną.

Paprastosios šantros nuoviras

10 gramų paprastosios šantros  žolės užpilti 250 mililitrų vandens, ant silpnos ugnies virti pusę valandos, po to šį nuovirą nukošti ir jame ištirpinti 50 gramų cukraus.

Daugiau skaitykite

  • Salieras valgomasis – Salieras valgomasis – Apium graveolens –  Kvepiantysis salieras, kvepiančioji […]
  • Verbena vaistinė – Verbena vaistinė – Verbena officinalis – Geležinė žolė, Blue […]
  • Putinas paprastasis – Putinas paprastasis – Viburnum opulus –putelis, putėlis, putinas […]
  • Tuopa kvapioji – Tuopa kvapioji – Populus suaveolens – topolis, kvapusis topolis, […]
  • Švitrūnas krūminis – Švitrūnas krūminis – Cistus tauricus – Smilkmedis, Ambreine, Ciste, Ciste de […]
  • Builis daržinis – Builis daržinis – Anthriscus cerefolium –  Chervil, Anthriscus […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *