Arbata Vaistažolių mišinys nuo hemorojaus

Arbata vaistažolių mišinys nuo hemorojaus (Antihaemorrhoidales) 2g N24

Vaistažolių mišinys hemorojui gydyti yra vidurius minkštinanti, taip pat virškinimą gerinanti ir uždegimą mažinanti arbata. Ji vartojama, kai būtina sumažinti įdegusių hemoroidinių venų mechaninį dirginimą ir uždegimą.

Gamintojas : UAB Švenčionių vaistažolės

Tarptautinis pavadinimas : Species antihaemorrhoidales

ATC kodas : AUGAL.

Brūkšninis kodas :

Grupė : Augalinis preparatas

Kaina apie 1,36  €

Forma  džiovintos vaistažolės

Pakuotė  48 g (2 g x 24)

Dozuotė  50 g

Nėštumo kategorija: Nežinoma

Vaistažolių mišinio sudėtis 

Senos lapai (Folia Sennae) 20,0 g
Kraujažolių žolės (Herba Millefolii)
20,0 g Šaltekšnio žievė (Cortex Frangulae)
20,0 g Kalendrų vaisiai (Fructus Coriandri)
20,0 g Saldymedžių šakniastiebiai su šaknimis (Rhizomata cum radicibus Glycyrrhizae) 20,0 g

Pagrindinės veikliosios medžiagos

Iš vaistingųjų augalų mišinio paruoštoje vandeninėje ištraukoje yra šių veikliųjų medžiagų:

hidroksiantraceno glikozidų (senozido A ir B);
hidroksintrachinono glikozidų (frangulino A ir B);
kraujažolės eterinio aliejaus, kuriame yra azuleno ir kalendrų vaisių eterinio aliejaus, kurio sudėtyje  yra linalolio, terpineno, felandreno ir pineno;
triterpenų, saponino (glicirizino);
flavonoidų, rauginių medžiagų, fenolkarboksirūgščių ir kitų junginių.

Farmakokinetika

Išgėrus įprastinę vaisto dozę, veikimas prasideda po 6 – 10 valandų. Preparatas šalinamas metabolitų (antronų ir antranolių) pavidalu su išmatomis. Nedidelė šių junginių dalis patenka į šlapimą ir nudažo jį oranžine spalva. Manoma, kad šių junginių gali patekti į motinos pieną, tačiau patikimų duomenų nėra.

Vaisto vartojimo indikacijos

Vidurių minkštinimui  gydant hemorojų, trumpalaikį vidurių užkietėjimą, išeinamosios angos įtrūkimus. Be to, preparatas tinka po išeinamosios angos arba tiesiosios žarnos operacijų ir kitais atvejais. Kaip pagalbinę priemonę jį galima vartoti kai kurioms virškinimo ligoms, dispepsijai gydyti ir šių ligų profilaktikai.

 Vaisto vartojimo kontraindikacijos

Vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra šaltekšnio žievės, senos lapų, kraujažolių, saldymedžio šaknų, negalima vartoti, jei yra:

-įvairių priežasčių sukeltas žarnų nepraeinamumas
– žarnų atonija
– neaiškių priežasčių sukelti nemalonūs pojūčiai pilve ar skausmas
– žarnyno uždegimas
– apendicitas
– pacientas, netekęs daug skysčių arba jo organizme sutrikusi skysčių ir elektrolitų pusiausvyra
– žarnyno lėtinis uždegimas (Krono liga, nespecifinis opinis kolitas ir kt.)
– nėštumo ir žindymo periodas
– inkstų uždegimas arba lėtinis inkstų funkcijos nepakankamumas
– dėl neaiškios priežasties atsiradęs pykinimas arba vėmimas
– didelis kraujospūdis
– kepenų cirozė
– tulžies stazė
– mažas kalio kiekis kraujo serume
– padidėjęs jautrumas kraujažolei arba kitiems graižažiedžių šeimos augalams (arnikai, vaistinei ramunėlei, medetkai ir kt.).
Šis preparatas  taip pat netinka vaikams.

Nepageidaujami reiškiniai

Jei vaistas yra vartojamas taip, kaip nurodyta, nepageidaujamas poveikis nepasireiškia.

 Kancerogeninis poveikis 

Buvo manoma, kad ilgas antranoidų vartojimas gali sukelti tiesiosios ir storųjų žarnų vėžį, tačiau 1992 – 1993 m. atlikti moksliniai tyrimai šios nuomonės nepatvirtino.

 Mutageninis ir teratogeninis poveikis 

Tyrimų su gyvūnais metu toksinio poveikio genetinėms ląstelių struktūroms nepastebėta.

 Kita 

Preparatas gali sukelti nestiprius nemalonius pojūčius pilve, t.y. duriančio arba spazminio pobūdžio skausmus. Ilgai ir netaisyklingai vartojant medikamentą, gali sutrikti elektrolitų pusiausvyra, maisto pasisavinimas iš žarnyno, pasireikšti metabolinė acidozė, kristi svoris, šlapime atsirasti baltymų ir kraujo.

Vyresniojo amžiaus pacientams, dažnai vartojant šį preparatą, gali atsirasti didelis bendrasis silpnumas ir laikinas ortostatinis kraujospūdžio mažėjimas.

Perdozavus preparatą, pasireiškia antrinis aldosteronizmas, inkstų kanalėlių pažeidimas, steatorėja, virškinamojo trakto pažeidimas, mažėja albuminų kiekis serume. Žarnų gleivinės melanozė pasireiškia dėl to, kad gleivinėje atsiranda daug makrofagų, kurių viduje susikaupia pigmento. Šie pakitimai yra laikini, pacientui nepavojingi ir praeina nutraukus vaisto vartojimą.

Perdozavimo ir nepageidaujamo poveikio gydymas

Gydant perdozavimo simptomus būtina palaikyti normalų skysčių ir elektrolitų kiekį organizme, ypač tuo atveju, jei vaisto perdozuota vyresniojo amžiaus pacientams, kurių organizmas yra jautresnis bet kokiems skysčių ir elektrolitų pusiausvyros sutrikimams.

Nustatyta, kad preparato sudėtyje esantys kraujažolės seskviterpenlaktonai gali sukelti alerginę reakciją: odos niežėjimą, uždegimą, pūslelinę. Atsiradus nors vienam iš minėtų nepageidaujamo poveikio simptomų, preparato vartojimą reikia nutraukti.

Atsargumo priemonės

Prieš gydymą pacientą būtina įspėti, kad šį preparatą reikia vartoti reguliariai (taip, kaip paskirta), o šio preparato dozės negalima didinti, nes galimas vaisto perdozavimas ir nepageidaujamas jo poveikis.

Negalima šio vaistingųjų augalų mišinio ruošti pačiam, nes vartojant netinkamai paruoštą arba šviežią šaltekšnio žievę, gali pasireikšti toksinis poveikis.

 Vaikai ir kūdikiai  : Saugoti nuo vaikų!

 Hormoniniai preparatai : Negalima šio preparato vartoti kartu su antinksčių hormonais. Jei šių preparatų vartojama toliau, gydytojas privalo reguliariai stebėti elektrolitų kiekį serume, hematokrito rodmenis, sekti, ar neatsirado šlapimo pokyčių.

 Nėštumas:  Dėl nepakankamų toksikologinių tyrimų ir preparato nėščioms moterims vartoti draudžiama.

  Žindymas : Antranoidų skilimo produktai patenka į motinos pieną, duomenų apie jų poveikį žindomam kūdikiui nėra, todėl šių preparatų žindyvei vartoti nereikėtų.

Sąveika su kitais vaistiniais preparatais

Dėl preparato poveikio pagreitėjusi žarnų peristaltika ir sutrumpėjęs žarnų turinio šalinimo laikas mažina geriamųjų vaistų rezorbciją ir jų poveikį pacientui, dėl to būtina didinti pastarųjų medikamentų dozę.

 ŠVG ir antiaritminiai preparatai  : Padidėjęs kalio jonų šalinimas ir atsiradusi hipokaliemija stiprina rusmenės glikozidų ir antiaritminių preparatų nepageidaujamą poveikį.

 Šlapimą varantys preparatai ir hipokaliemija  : Hipokaliemiją gali stiprinti kartu vartojami tiazidų grupės ir Henlės kilpoje veikiantys diuretikai bei širdį veikiantys glikozidai, todėl išvardytų preparatų kartu su mišiniu nuo hemorojaus vartoti negalima, nes gali sutrikti širdies veikla arba pasireikšti hipokaliemija.

 Arterinį kraujospūdį mažinantys preparatai : Vartojant šį preparatą, didėja natrio ir vandens sulaikymas organizme, todėl kraujospūdį mažinančių preparatų poveikis gali susilpnėti arba visai nepasireikšti.

 Poveikis laboratorinių tyrimų rezultatams :  Šlapimo spalvos pokyčiai dėl antranoidų skilimo produktų buvimo gali tariamai didinti urobilinogeno ir estrogenų kiekio šlapime tyrimų rodmenis.

Dozavimas ir  vartojimo būdas :  Tinkamai parinkta vidutinė paros dozė pacientams skatina žarnų peristaltiką ir palaiko pageidaujamą išmatų konsistenciją. Kad preparato poveikis būtų kokybiškas, reikia daug judėti ir valgyti daug ląstelienos turintį maistą.

 Užpilo ruošimas : 1 valgomąjį šaukštą vaistažolių reikia užpilti 150 ml karšto vandens, uždengti, po 30 – 60 min. nukošti.

 Arbatos pakeliai :  Jei vaistažolės supakuotos į filtrinio popieriaus pakelius, kuriuose yra 2 g preparato, 1 pakelį reikia užpilti 150 ml karšto vandens ir po 30 minučių užpilą gerti.

Dozės :Įprastinėje paros dozėje esantis veikliosios medžiagos kiekis atitinka 10 mg senozido B aktyvumą ir 15 – 20 mg gliukofrangulino A aktyvumą.

Gydymo trukmė :  Gydyti šiuo preparatu galima ne ilgiau kaip 2 savaites. Gerti rekomenduojama po pusę arba pilną stiklinę užpilo vakare, prieš miegą.

Perdozavimas ir toksiniai reiškiniai
 Perdozavus šio preparato :  pasireiškia antrinis aldosteronizmas, inkstų kanalėlių pažeidimas, steatorėja, virškinamojo trakto pažeidimas, mažėja albuminų kiekis serume.

 Žarnų gleivinės melanozė  : pasireiškia dėl to, kad gleivinėje atsiranda daug makrofagų, kurių viduje susikaupia pigmento. Šie pakitimai yra laikini, pacientui nepavojingi ir praeina nutraukus vaisto vartojimą.

Perdozavimo ir nepageidaujamo poveikio gydymas
 Perdoazavimas  : Gydant šio preparato perdozavimo simptomus būtina palaikyti normalų skysčių ir elektrolitų kiekį organizme, ypač tuo atveju, jei vaisto perdozuota vyresniojo amžiaus pacientams.

 Alergijos reiškiniai : Nustatyta, kad preparato sudėtyje esantys kraujažolės seskviterpenlaktonai gali sukelti alergines reakcijas: odos niežėjimą, uždegimą, pūslelinę. Atsiradus nors vienam iš minėtų nepageidaujamo poveikio simptomų, preparato vartojimą reikia nutraukti.

Ypatingos atsargumo priemonės

Pacientą būtina informuoti, kad:

– junginiai, esantys mišinyje, keičia šlapimo spalvą, tačiau šie pokyčiai yra nekenksmingi
– preparatų vartoti negalima, jei skauda pilvą, pykina ir pacientas vemia
– jei gydymas užsitęsė ilgiau kaip 2 savaites, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasikonsultuoti su gydytoju
– kraujavimas iš išeinamosios angos arba tuštinimosi sutrikimai, vartojant preparatą, yra sunkios žarnyno ligos požymiai
– vaisto vartojant ilgai, atsiranda pripratimas ir jo veikimas gali susilpnėti, todėl todėl gali prireikti didinti preparato dozę
– dėl preparato poveikio gali sutrikti vandens ir elektrolitų pusiausvyra, atsirasti hipokaliemija, baltymų ir kraujo šlapime, širdies ir skeleto raumenų veiklos sutrikimų, ypač jei preparato vartojama kartu su digoksinu, šlapimą varančiais vaistais, antinksčių hormonais ir kitais medikamentais
– mišinį vartojant ilgai, gali atsirasti žarnų pseudomelanozė, kuri yra nepavojinga ir klinikinės reikšmės neturi.

Farmacinės savybės
 Nesuderinamumas – Nenustatytas

 Tinkamumo laikas –  3 metai

 Laikymo sąlygos –  Preparatą reikia laikyti sausoje, vėsioje vietoje.

Pakuotės savybės  (dydis, dozuotė, tipas)

Džiovintų vaistažolių mišinys arbatai (užpilui) ruošti. Jis susideda toliau išvardytų susmulkintų vaistingųjų augalų kai kurių dalių. Įvairios formos susmulkintų senos lapų ir lapkočių gabalėliai. Jų spalva šviesiai žalia. Žydėjimo metu surinktų ir išdžiovintų kraujažolių žiedų, lapų ir stiebų gabalėliai, ne didesni kaip 7 mm. Jų spalva – pilkšvai žalia su balsvai gelsvais intarpais. Ne didesni kaip 7 mm šviesiai geltonų saldymedžio šaknų ir šakniastiebių gabalėliai. Įvairios formos susmulkinti 7 mm pločio šaltekšnio žievės gabalėliai. Išorinės jų pusės spalva yra geltonai oranžinė, vidinės – rausvai ruda. Rutulio formos šviesiai rudi nesuardyti kalendros vaisiai. Jų viršūnėje yra penkiadantė taurelė, o vaisiaus paviršiuje 10 išilginių vingiuotų ir 12 tiesių briaunelių. Kartono dėžutė su spausdintais užrašais. Joje yra arbatžolių pakuotėms gaminti naudojamo popieriaus maišelis, kuriame yra 50 g mišinio.

Pardavimo būdas : Vaistas įsigyjamas be recepto

Gamintojas ir prekybos leidimo savininkas

UAB Švenčionių vaistažolės,
Adutiškio g. 3/4,
LT-4730 Švenčionys

Šį vaistą vartokite tiksliai, taip  kaip nurodė gydytojas. Jeigu abejojate, kreipkitės į gydytoją arba vaistininką.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *