Europinis kukmedis

Europinis kukmedis ir jo gydomosios savybės

Augalas – Europinis kukmedis

Lotyniškas pavadinimas – Taxus baccata

Sinonimai – Arbre Sacré des Druides, Chinwood, Common Yew, English Yew, Himalayan Yew, If, If à Baies, If Commun, If de l’Himalaya, If de l’Ouest, Ifreteau, Pacific Yew, Taleespatra, Talispatra, Taxus baccata, Taxus brevifolia, Tejo, Western Yew,  Taxus baccata,  yew,  If commun,  Gemeine Eibe

Šeima – Kukmedinių (Taxaceae)

Augalo aprašymas

Europinis kukmedis yra  žemas arba vidutinio aukščio  medis, užaugantis iki  10–15 m aukščio.  Kukmedžio kamienas yra tiesus, jo žievė plona, žvyningai ruda ir lupasi smulkiais gabalėliais. Jo lapeliai  yra plokšti , tamsiai žalios spalvos ir  1–4 cm ilgio ir 2–3 mm pločio, aplink stiebą išsidėstę spirališkai.  Vyriški žiedai  yra 1–2 mm, o moteriški žiedai 1–1,5 mm ilgio. Kankorėžiai yra pakitę, padengti uogas primenančia sėklamakšte. Juose yra  tik po vieną 4–7 mm ilgio ir 3–5 mm pločio sėklą, kurios sveria 43–77 miligramų. Lietuvje kukmedžio sėklos subręsta rugsėjo mėnesį. Vaisiai nukrenta vėlai rudenį. Kukmedžiai dauginasi žaliais ūgliais arba atželia iš kelmų. Subręsta  apie 15–30 augimo metus, prie prastų sąlygų žydėti pradeda tik sulaukę  70–120 metų.  Kukmedžiai auga vidutinio klimato juostoje. Dažniau yra auginami, tačiau gali būti aptinkami ir laukinėse sąlygose. Jie mėgsta augti kalkingame dirvožemyje. Kukmedžiai auga ypatingai lėtai, tačiau yra labai ilgaamžiai.Kai kur aptinkami kukmedžiai, kurių amžius siekia iki 2000 metų.

Senovėje keltų kraštuose kukmedis buvo laikomas šventu augalu. Jis taip pat yra laikomas amžinybės simboliu. Druidai sodindavę kukmedžius savo šventovėse. Viduramžiais kukmedis buvo naudojamas ne tik gydymo tikslams, tačiau iš jo buvo gaminami geriausios kokybės lankai.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais buvo naudojami  augalo lapai ir žievė. Tačiau ir kukmedžio lapai ir jo sėklos yra labai nuodingi.

Veikliosios medžiagos

Kukemdžio lapuose yra daug  nuodingų alkaloidų, kurie neretai vadinami bendru vardu – taksinas. Rasta juose ir diterpenų ( jų tarpe ir taksolio), lignanų, sutraukiančnių medžiagų- taninų ir dervų.

Naudojimas medicinoje

Mažomis dozėmis senovėje kukmedis naudotas sąnarių skausmams, šlapinimosi sutrikimams ir kvėpavimo ligoms gydyti. Tačiau augalas yra ypatingai toksiškas, todėl šiais tikslais nebenaudojamas. Kukmedžiai buvo naudojami smilkymui, taip pat kaip nuodas.

Apie 1960 metus buvo pastebėta, jog kukmedžio lapuose esantis taksolis stabdo vėžio ląstelių dalijimąsi. Tačiau taksolio aptinkama tik labai senuose medžiuose. Šiai  dienai šio augalo gydomosios savybės dar tebėra tyrinėjamos, tačiau vėžio gydymui jis dar  nėra naudojamas.

Pašaliniai kukmedžio vartojimo reiškiniai

Visos kukmedžio augalo dalys yra nuodingos. Apsinuodijimo požymiai – bradikardija, pykinimas, vėmimas, skrandžio skausmai, sujaudinimo reiškiniai ir mirtis. Mirties atvejai užregistruoti suvartojus 50-100 g kukmedžio lapelių.

Kada kukmedžio preparatų vartoti negalima

Kukmedis yra labai nuodingas, todėl  šiandienai gydymo tikslais nevartojamas visiškai.

Daugiau skaitykite

  • Ugniažolė didžioji – Ugniažolė didžioji – Chelidonium majus – Ugniažolė, akių žolė, […]
  • Smulkioji rūgštynė – Smulkioji rūgštynė – Rumex acetosella – Acedera, Acedera Común, […]
  • Pelkinis gailis – Pelkinis gailis – Ledum palustre L. – gailė, kamparėlis, […]
  • Sauskrūmis šluotinis – Sauskrūmis šluotinis – Sarothamnus scoparius –Šluotinis sausakrūmis, Bannal, […]
  • Nariuotasis bervidis – Nariuotasis bervidis – Scrophularia nodosa –liaukų žolės, […]
  • Karklavijas – Karklavijas – Solanum dulcamara –Common Nightshade, Bittersweet, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *