Nuodingasis činčiberas

Nuodingasis činčiberas ir jo gydomosios savybės

Augalas – Nuodingasis činčiberas

Lotyniškas pavadinimas – Strychnos nux- vomica

Sinonimai –varnakỹs, cicybùkas, krántsuogė, činčiberas, Nux Vomica, Brechnusssamen, Kuchla, Kupilu, Noix Vomique, Nuez Vomica, Nux Vom, Poison Nut, Quaker Buttons, Shudha Kupilu, Strychni Semen, Strychnos Seed, Strychnos nux-vomica, Vishamushti, Vomiquier.

Šeima – Činčiberinių (Loganiaceae)

Augalo aprašymas

Nuodingasis činčiberas yra visžalis lapuotis medis užaugantis iki 15 m aukščio. Jo lapai ovalūs. Žydi činčiberas baltos spalvos žiedais. Jo vaisius geltonas, viduje yra 5-8 sėklytės. Nuodingojo činčibero tėvynė- Pietryčių Azija. Šis medis auga Indijoje, Indonezijoje. Augalas nuodingas, tačiau gydymo tikslais yra renkamos sunokusios jo sėklos.

Nuodingojo činčibero sėklos į Europą pateko tik XV amžiuje ir pradžioje buvo naudojamos kaip pelių nuodai. 1640  metais jos buvo panaudotos kaip stimuliuojanti priemonė. Kiti šios šeimos augalai yra tokie pat nuodingi ir senovėje buvo naudoti visų pirma kaip nuodai strėlių antgaliams.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra renkamos sunokusios augalo sėklos.

Veikliosios medžiagos

Pagrindinės  nuodingojo činčibero veikliosios medžiagos yra indolo alkaloidai, kurių gali būti  iki 3-5%. Pagrindiniai jų yra strichninas ir brucinas. Taip pat randama loganino, chlorogeninės rūgšties ir eterinių aliejų. Strichninas yra mirtinas nuodas, kuris sukelia labai stiprius raumenų spazmus.  Strichnino nitratas  labai stipriai veikia centrinę nervų sistemą ir nugaros smegenis. Jo didesnės dozės sukelia traukulinius priepuolius, nuo kurių yra mirštama. Strichninas medicinoje dažniausiai yra naudojamas paralyžiaus atvejais pailgų smegenų centrams stimuliuoti.

Naudojimas medicinoje

Nuodingasis činčiberas yra labai toksiškas, todėl naudojamas išimtinai retai. Vienok jis gali būti naudingas nervų sistemos stimuliantas, ypač vyresniame amžiuje. Kinų Tradicinėje Medicinoje činčiberas naudojamas kaip išorinė priemonė įvairios kilmės skausmams malšinti. Juo taip pat gydomi įvairūs augliai ir paralyžiai ( įskaitant ir Belo paralyžių). Iš nuodingojo činčibero yra gaminami homeopatiniai vaistai, kurie yra naudojami virškinimo ligoms, peršalimui, dirglumui ir melancholijai gydyti.

Nuodingojo činčibero vartojimo formos

Nuodingojo činčibero preparatai yra draudžiami beveik visose pasaulio šalyse. Pardavime gali būti tik homeopatinių nuodingojo činčibero preparatų, kurie yra vartojami pagal gydytojo homeopato paskyrimą.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *