Geltonasis gencijonas

Geltonasis gencijonas ir jo gydomosios savybės

Augalas – Geltonasis gencijonas

Lotyniškas pavadinimas – Gentiana lutea L.

Sinonimai – ancijosnas, kartėlė, lelijaitis, Gentian,  Bitter Root, Bitterwort, Gall Weed, Geneciana, Gentiana acaulis, Gentiana kochiana, Gentiana lutea, Gentianae Radix, Gentiane, Gentiane Acaule, Gentiane Jaune, Gentiane Pâle, Gentiane Sans Tige, Gentiane Sauvage, Grande Gentiane, Pale Gentian, Racine Amère, Stemless Gentian, Yellow Centiyane, Yellow Gentian, Wild Gentian, горечавка желтая

Šeima –Gencijoninių (Gentianaceae)

Augalo aprašymas

Geltonasis gencijonas yra daugiametis žolinis augalas, išaugantis iki 40-140 cm aukščio. Gencijono šakniastiebis yra storas (2-3 cm skermsens), trumpas, randuotas, su 3-5 viršūniniais pumpurais.  Jo šaknis statmena, mažai šakota, mėsinga, cilindriška, ruda, jos vidus geltonas. Gencijonas išleidžia 2-10 stiebų. Ji yra tiesūs,  nešakoti,  pliki, viršutinėje dalyje vagoti. Jo lapai yra priešiniai, pliki, lygiakraščiai, giliai lankiškai gysloti, melsvai pilki, šviesesne apatine puse. Apatiniai gencijono lapai yra elipsiški, kotuoti, o viršutiniai-  kiaušiniškai elipsiški, bekočiai, žiedyne beveik širdiški, šviesiai žali. Žiedai yra išsiddėstęyra geltonas, 2,5 cm ilgio, ratiškas, plokščias, beveik iki pamato suskaldytas į 5-6 (7) skilteles. Vaisius – pailgai lancetiška, iki 6 cm ilgio dėžutė. Sėklų daug, jos smulkios, rudos, pailgos arba apvalios, su plačiais sparneliais. Žydėjimo periodas  liepa-rugpjūtis.  Vaisiai prinoksta rugsėjį. Laukiniai gencijonai Europoje yra beveik išnaikinti, todėl šis augalas yra auginamas vaistinėms reikmėms. Gencijonai yra nereiklūs dirvai, tačiau mėgsta šilumą ir pavėsį.

Gencijono tėvynė- Europos Alpių kalnai ir kitos kalnuotos Pietų Europos vietovės. Geltonąjį gencijoną Europoje gydymui ir vaistams naudojo jau viduramžiais.Vaistams augintas Balkanuose ir Ispanijoje. Jo vaistinės savybės pirmąkart buvo aprašytos XVI amžiuje Vokietijoje. Geltonasis gencijonas Lietuvoje  pats savaime neauga.  Nuo seno buvo auginamas botanikos soduose, darželiuose.

Gencijono vardas yra kilęs iš 2 amžiuje gyvenusio Ilyrijos karaliaus vardo Gentius. Manoma, jog jis pirmasis pastebėjo ir įvertino gydančiąsias šio augalo savybes.

Naudojamos augalo dalys

Vaistams  ir maistui yra vartojamos  šviežir džiovinti augalo  šakniastiebiai ir jo šaknys (Gentianae radix). Jie yra kasami trečiaisiais-ketvirtaisiais (ar net šeštaisiais-septintaisiais) augalo gyvenimo metais. Paprastai yra kasami vėlai rudenį.  Šakniastiebiai turi būti nuplaunami, apvytinami, smulkios šaknys, plonesnės kaip 0,5 cm, pašalinamos. Šaknys supjaustomos 10-20 cm ilgio gabaliukais, storesnės kaip 2 cm perskeliamos į 2-4 dalis ir džiovinamos 50-60 °C temperatūroje. Išdžiūvusių šaknų ir šakniastiebių paviršius turi būti rusvai pilkos, o vidus – geltonos spalvos. Vaistinė žaliava tinka vartojimui apie 5 metus.

Vaistams taip pat tinka ir kitos gencijono rūšys: siauralapis gencijonas (Gentiana pneumonanthe L.). Jis auga drėgnose pievose, raistuose, krūmuose. Taip pat vaistų gamybai gali būti naudojamas ir melsvasis gencijonas (Gentiana cruciata L.), žydintis mėlynais žiedais, augantis sausuose šlaituose ir kalvose. Pastarieji augalai yra  įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą ir rinkti juos draudžiama. Pasaulyje vaistų gamybai taip pat yra auginamos ir renkamos taip pat ir kitos gencijonų rūšys – Japoniškasis gencijonas (G. scabra) bei Kiniškasis gencijonas qin jiao (Gentiana macrophylla).

Tradiciškai Alpių kraštuose gencijonas yra dedamas į aperityvus ir kartumynus, bei žolelių trauktines. Gencijonas yra viena iš pagrindinių tradicinių  kartumynų (Angostura bitters) sudedamųjų dalių. Tradiciškai šie kartumynai yra patiekiami maždaug 1 valandą iki pietų. Jie tiekiami ne tik svečiams pavaišinti, bet ir tam, kad sužadintų skrandį prieš vaišes ar pietus. Liaudies medicinoje gencijonas buvo vertinamas dėl gebėjimo sureguliuoti ir paskatinti sutrikusį virškinimą.

Veikliosios medžiagos

Geltonojo gencijono šaknyse ir šakniastiebiuose yra daugk kartumynų, karčiųjų glikozidų. Šiuose kartumynuose yra aptikta genciopikrino (1,5-2,0%), gencijino (0,1%), genciamarino, gencioprozido, amarogentino. Šaknyse taip pat rasta genciakaumolo, gencianozės, rauginių medžiagų, gleivių, pektinų, inulino, fenolinių rūgščių, bei  dažančių medžiagų- geltono pigmento gentizino. Gencijono šaknyse yra ir maždaug 6% riebalų, eterinio aliejaus, cukraus, gencianozės, 0,35-0,6% alkaloido gencianino. Be to jis turtingas vitaminais C ir B12. Vitamino C jo žieduose yra 0,22%. lapuose – 0,71%, stiebuose – 0,41%.

Melsvojo gencijono šaknyse yra aptikta alkaloido gencianino, glikozido, genciopikrino, gentizino, gencianozės, pigmentų, eterinio aliejaus, lapuose – apie 200 mg% vitamino C ir karčiųjų medžiagų.

Manoma, jog pagrindinė kartumą suteikianti gencijono veiklioji medžiaga yra ne gentopikrozidas, bet amarogentinas. Jis yra bene  3,000 kartesnis nei gentiopikrozidas. Amarogentino skonis yra jaučiamas net esant  1:50,000 praskiedimui. Šiai dienai yra manoma, jog amarogentinas yra pati karčiausia mūsų planetoje aptinkama medžiaga.

Naudojimas medicinoje

Gencijonas skatina virškinimą, yra puikus kartumynas bei mažina skrandžio bei pilvo skausmus. Nuo senovės jis ir buvo naudojamas būtent šiais tikslais.

Kartumynai nuo senovės buvo vartojami virškinimui paskatinti. Jų veikimo mechanizmas yra paprastas. Kartumynai stimuliuoja liežuvyje esančius kartaus skonio receptorius, dėl pradeda skirtis seiklės ir skrandis pradeda gaminti daugiu sulčių. Tai ir paskatina visos virškinimo sistemos veiklą.

Gencijonas ne tik skatina skrandžio sulčių išskyrimą. Jis taip pat gydo daugelį virškinimo sutrikimų – paskatina virškinimo veiklą, mažina vidurių pūtimą, gerina apetitą. Pagerėjus skrandžio sulčių sekrecijai, taip pat pagerėja ir maisto medžiagų įsisavinimas, taip pat paskatinamas tulžies nutekėjimas bei kepenų veikla. Gencijonas yra vartojamas beveik visais virškinimo sistemos ligų atvejais, tačiau labiausiai yra vertinamas vyresniame amžiuje, kai virškinimo organų veikla yra visiškai nusilpusi. Yra pastebėta, jog gencijonas ne tik paskatina virškinamojo trakto veiklą, bet ši stimuliacija padeda geriau įsisavinti ir maiste esančias medžiagas. Ilgesnį laiką vartojant gencijoną pagerėja ir kraujo rodikliai, taip pat nyksta ir anemijos reiškiniai.

Gencijonų preparatai šiandienai tebėra vartojami, sutrikus virškinimui, apetitui, taip pat nuo vidurių pūtimo ir mažakraujystės. Kartumynai  stimuliuoja virškinimo trakto sekreciją. Gencijonas taip pat skatina eritrocitų ir leukocitų gamybą, tulžies išsiskyrimą, stiprina organizmą ir širdį, ramina nervus, suaktyvina virškinimo fermentų veiklą. Gencijono šaknų nuoviras nuo senov yra vartojamas apetitui pagerinti, tulžies išsiskyrimui paskatinti, sergant podagra. Tačiau ir čia reikia būti atsargiems. Mat dideli gencijonų preparatų ir nuoviro kiekiai slopina virškinimo sulčių išsiskyrimą.

Pašalinis geltonojo gencijono poveikis

Manoma, jog vartojamas maistinėmis dozėmis geltonasis gencijonas yra saugus vartoti. Tačiau yra pastebėta, jog vartojamas didelėmis dozėmis jis gali mažinti arterinį kraujospūdį. Taip pat pasitaiko ir alergijos reiškinių ( dažniausiai bėrimų) vartojant gencijoną.

Geltonojo gencijonosąveika su kitais vaistais

Geltonasis gencijonas gali sąveikauti su arterinį kraujospūdį reguliuojančiais vaistais ir stiprinti jų poveikį. Nevartotinas kartu su šiais vaistais. Tuo pat tikslu gencijono vartojimą reikėtų nutraukti 2 savaites prieš numatomą chirurginę intervenciją.

Kada geltonojo gencijono preparatų vartoti negalima

Geotonojo gencijono preparatų negali vartoti nėščios ir maitinančios krūtimi moterys bei maži vaikai.
Gencijonas taip pat yra nevartojamas esant skrandžio ir žarnyno uždegimams ir padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui.

Gencijono vartojimas

Gencijono tinktūra: Geriama po 2-5 lašelius praskiesta 1 stiklinėje vandens tarp valgių. Naudojama esant sutrikusiam virškinimui.

Gencijono ištrauka: geriama po 3-5 arbatinius šaukštelius po3-5 kartus per dieną. Dažniausiai vartojama esant anemijai dėl gausaus kraujavimo ar virškinimo sutrikimams.

Daugiau skaitykite

  • Juodasis eleuterokokas   – Juodasis eleuterokokas –Eleutherococcus senticosus – […]
  • Trūkažolė paprastoji – Trūkažolė paprastoji – Cichorium intybus – bambažolė, cichorija, cikorija, […]
  • Verbena vaistinė – Verbena vaistinė – Verbena officinalis – Geležinė žolė, Blue […]
  • Vaistinė kraujalakė – Vaistinė kraujalakė – Sanguisorba officinalis – sravanosė, […]
  • Vanilė kvapioji – Vanilė kvapioji – Vanilla planifolia – paprastoji vanilė, Burbono […]
  • Valgomoji bulvė – Valgomoji bulvė – Solanum tuberosum – Irish Potato, Ja Ying Ye, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *