Anyžius ir jo vartojimas gydymui

Anyžius ir jo vartojimas gydymui

Anyzius

Augalas – Anyžius   

Lotyniškas pavadinimas Pimpinella anisum

Sinonimai –  Anis, Anís, Anis Vert, Aniseed, Anise Essential Oil, Anisi Fructus, Graine d’Anis Vert, Huile Essentielle d’Anis, Phytoestrogen, Phyto-Œstrogène, Pimpinella anisum, Pinella, Semen Anisi, Shatpushpa, Sweet Cumin, Velaiti Saun

Šeima – Skėtiniai (Salieriniai) – Umbelliferae Juss. (Apiaceae Lindl.).

 Anyžiaus naudojimas  kulinarijoje

Žmonija anyžių pažįsta jau ne vieną tūkstantį metų. Apie jo vaistines savybes rašė egiptiečiai, laikydami jį puiki vaistu padedančiu gydyti dantų skausmus bei šlapimtakių susirgimus.
Senovės Romėnai juo gardindavo duoną bei vartojo profilaktiškai kaip gerą virškinimą saugančią priemonę. Buvo tikima, jog anyžius saugo nuo naktinių košmarų bei gaivina aplinkos orą.

Tradiciškai anyžiaus sėklų dedama į saldžiuosius kepinius ir antruosius patiekalus. Patiekaluose anyžių galima derinti su riešutais, medumi, razinomis, lauro lapais, kalendra, pankoliu ir cinamonu. Anyžiaus neretai dedama į vaisių arbatas, giras ir kisielius, pomidorų padažus, mėsos padažus, marinatus. Anyžius yra sudėtinė indiškų prieskonių curry ir garam masala dalis. Indijoje anyžiaus sėklos yra kramtomos po valgio. Anyžiaus sėklos dedamos į likerius ypač anisette ir ouzo, iš jų spaudžiamas aliejus. Kartais anyžiaus dedama į pieno produktus, jogurtus, žele.

Paprastai maisto gamybai naudojamos anyžiaus sėklos gali būti maltos arba naudojamas visas grūdelis. Kadangi maltas anyžius  greitai išgaruoja, jį reikėtų maltis tik tam kartui ir saugoti gerai uždarytame sausame stikliniame indelyje. Anyžiaus aromatą galite sustiprinti pakepindami jo sėklas.

Anyžius plačiai vartojamas farmacijos ir kosmetikos pramonėje, ypač gaminant dantų pastas, kvepalus, muilus ir burną skalaujančius skysčius.

Veikliosios anyžiaus medžiagos

Pagrindinės veikliosios anyžiaus medžiagos yra eteriniai aliejai, anetolis bei metilchavikolis. Jo sudėtyje yra maždaug apie 2-3% eterinių aliejų, kurių pagrindinė veikioji medžiaga – anetolis (sudaro apie 80-90% ) ir metilchavikolis (sudaro apie 10% ). Būtent jie sėkloms suteikia speficinį kvapą ir skonį.  Anyžiaus sudėtyje taip pat yra medžiagų, kurios veikia panašiai kaip estrogenai. Jis taip pat pasižymi vabzdžius užmušančiu- insekticidiniu poveikiu.

 Anyžiaus gydomosios savybės

Vaistams yra vartojamas iš anyžiaus sėklų spaudžamas aliejus, anyžiaus sėklos, lapai o kartais ir šaknys. Anyžius pasižymi priešuždegiminiu, vidurius laisvinančiu, virškinimą gerinančiu ir atsikosėjimą gerinančiu poveikiu. Tradiciškai anyžiumi yra gydomi virškinimo sutrikimai, dujų sankaupos žarnyne, sloga. Jis gerina atsikosėjimą, skatina šlapimo išsiskyrimą, mažina mėnesinių skausmus, gali palengvinti gimdymo skausmus bei sustiprinti lytinį potraukį. Anyžiaus preparatai naudingi gydant vyriškąją menopauzę, nemigą, priklausomybę nuo tabako, vidurių užkietėjimus, astmą. Anyžiaus preparatai taip pat gali būti naudingi traukulių gydymui. Tradiciškai anyžiumi būdavo gydomi niežai, utėlėtumas ir žvynelinė. Anyžius gali būti naudojamas dantenų uždegimams, parodontozei gydyti. Anyžiaus kvapas gerina smegenų kraujotaką ir pasižymi nuotaiką gerinančiu veikimu.

Anyžiaus yra dedama į atsikosėjimą lengvinančių, vidurių pūtima mažinančius  preparatus ir vaistažolių mišinius. Vaistams taip pat gali būti vartojamas anyžių aliejus (Oleum Anisi) bei anyžių lašai (Liquor Ammonii anisatus).

 Specifinės Anyžiaus vartojimo situacijos
  1.Halitozė (blogas kvapas iš burnos) 

 Tūkstančius metų anyžiaus sėklos būdavo kramtomos burnos kvapui pagerinti.Namų sąlygomis galima pasigaminti puikų burnos skalavimo skystį tiesiog pavirinus žiupsnelį augalo sėklų ir vėliau jas nukošus. Gautas nuoviras- puikiai kvapą iš burnos užmušanti priemonė. Anyžius gali pasitarnauti šalinant prakaito, česnako ir  alkoholio kvapus.

 2.Pieno gamybai skatinti 

Anyžius skatina pieno sekreciją, menstruacijų atsiradimą, bei gali pagreitinti gimdymą. Manoma, kad jis yra veiksmingą geismą skatinanti priemonė.

  3.Žarnų kolika 

Anyžiaus dedama į tinktūras, malšinančias kūdikių žarnų spazmus. Jis taip pat pagerina virškinimą, todėl yra mėgiamas kaip prieskonis.

  4.Viršutinių kvėpavimo takų ir plaučių susirgimai 

Anyžiaus aliejus puiki viršutinių kvėpavimo takų sekreciją skatinanti, bei kosulį slopinanti priemonė.Jo arbata ypač veiksminga esant varginančiam sausam kosuliui. Senovės graikai jį taikė astmos priepuoliams slopinti.

 5. Kvėpavimo takų susirgimai 

Siauros apimties tyrimai patvirtino, jog sergant alerginės kilmės astma, kosulys sumažėja geriant arbatą, į kurios sudėtį įeina anyžius, ramunėlės, šafranas, pankolis, saldymedis, kardamonas ir juodgrūdė.Vandeniu  praskiesti anyžių aliejaus lašai gali būti skiriami atsikosėjimui gerinti.
Anyžių lašai dažniausiai yra  vartojami kaip atsikosėjimą lengvinanti priemonė sergant  tracheitu, bronchitu, kokliušui gydyti.

 6. Vidurių užkietėjimai 

Nedidelės apimties klinikiniai tyrimai parodė, jog vidurių užkietėjimu sergančių pacientų būklė gerėjo geriant arbatą, kurios sudėtyje buvo anyžiaus, pankolio, meškauogės ir senos lapų.

 7. Utėlėtumas 

Nedidelės apimties klininikiniai tyrimai leidžia manyti, jog utėlėtumas gali būti gydomas purškiant plaukuotąją galvos dalį tirpalais, kuriuose yra anyžiaus aliejaus, kokoso aliejais ir ylang ylang aliejaus. Gautas gydomasis efektas panašus į poveikį gautą vartojant permetrino, malationo, piperonilio, butoksido ir izododekano preparatus.

Ką apie anyžių sako ajurveda?
  • Anyžiaus skonis saldus ir  turi šaldančių savybių.
  • Anyžius tiks tiems, kurių organizme yra stipriai išreikštas ugnies elementas.
  • Anyžiaus sėklos gali būti naudojamos gydant virškinimo sistemos sutrikimus, apetitui pagerinti ir vidurių pūtimui slopinti.
  • Anyžiaus sėklų nuoviras skatina pieno susidarymą.
  • Indijoje laikoma, jog anyžiaus arbatą galima duoti kūdikiams nuo viduriavimo, pučiant vidurius ir profilaktikai kad jų nepūstų, bei kalantis dantukams.
  •  Anyžius yra naudojamas peršalus, kosint ar susirgus kvėpavimo takų uždegimais.
  • Anyžiaus aromatas padės įgauti energijos, išsklaidys nuovargį ir stresą.
  • Anyžius padės nugalėti nemigą, sukeltą įtampos ir streso. Jis tinka sunkiai protiškai dirbantiems žmonėms.
Anyžiaus vartojimo formos

 Farmacijos pramonėje vartojamas anyžių  aliejus. Anyžiaus aliejui analogišką aliejų naudoja tradicinės kinų medicinos praktikuotojai, tačiau šiuo atveju jis gaminamas iš augalo Kinietiškojo anyžiaus – Ilicium verum. Kulinarijoje vartojamos anyžiaus sėklos.

Kaip dozuojamas anyžius 
  • Žarnyno dujoms mažinti –  paprastai yra skiriama 0,1 ml anyžiaus aliejaus 3x dienoje.
  • Nedideli anyžiaus kiekiai yra kosulį slopinančiuose bei gerklės skausmus gydančiuos preparatuose.
  • FDA pripažįsta Anyžiaus preparatus kaip saugius vartojimui.
  • Vartojant anyžiaus preparatus būtina sekti paciento svorį, kad būtų užkirstas kelias vandens kaupimuisi.
  • Bronchitui gydyti- 5-10 lašų 2-3 kartus per dieną.
Anyžiaus sąveika su kitais vaistiniais preparatais

  •  Peroraliniai kontraceptiniai preparatai  – Anyžius sąveikauja su peroraliniais kontraceptiniais preparatais. Jis gali veikti panašiai kaip estrogenas ir sumažinti šių preparatų poveikį, todėl vartojant anyžių rekomenduojama naudoti papildomas mechaninės apsaugos priemones.
  • Anyžius gali susilpninti šių kontraceptinių preparatų poveikį  ethinyl estradiol, levonorgestrel (Triphasil), ethinyl estradiol,  norethindrone (Ortho-Novum 1/35, Ortho-Novum 7/7/7), Premarin, ethinyl estradiol, estradiol.
  •  Priešvėžiniai preparatai  – Anyžius gali sąveikauti su krūties vėžį gydančiais preparatais- tamoksifenu  (Nolvadex), todėl gydantis šiuo preparatu anyžiaus vartoti negalima.
Pašaliniai anyžiaus vartojimo reiškiniai
  • Alerginės reakcijos ir kontaktinis dermatitas
  • Lūpos ir burnos gleivinės uždegimai naudojant dantų pastą su anyžiumi.
  • Pykinimas, vėmimas, plaučių edema ir traukuliai parijus 1 -5 ml anyžiaus aliejaus.
  • Pseudo – Kon’o sindromas, apsinuodijus daug anyžiaus turinčiu gėrimu.
  • Didelės anyžiaus  dozės gali turėti narkotinį poveikį, sukelia pykinimą ir vėmimąir ūmaus apsinuodijimo reiškinius.
Kada  anyžiaus vartoti negalima
  •  Alergija  – Anyžius neskiriamas skėtinių šeimos augalams bei anyžiams alergiškiems žmonėms. Jo negalima skirti jeigu yra alergijos reiškinių šparagams, salierams, kmynams, koriandrui, kuminui, krapams ir pankoliui.
  •  Odos ligos – Jo negalima skirti esant egzeminiams odos pakitimams ar odos uždegimams (pvz. rožei)
  •  Kraujotakos susirgimai  -Didelės anyžiaus dozės pasižymi slopinančiu narkotiniu poveikiu, ir gali sukelti kraujotakos sutrikimus.
  • Nėštumas – Anyžiaus preparatų nerekomenduojama skirti nėštumo metu, dėl potencialaus poveikio į estrogenų sekreciją.
  • Atsargiai vartotinas esant alerginiams susirgimams ir atopiniam dermatitui.
  • Gryno anyžiaus aliejaus vartoti per burną negalima, dėl didelio jo toksiškumo ir apsinuodijimo pavojaus.
  • Anyžiaus preparatų negalima skirti ilgai arba didelėmis dozėmis.
  •  Maitinimas krūtimi  – Anyžius neskiriamas  maitinančioms motinoms. Jo neskiriama vaikams.
  •  Vėžys  – Dėl estrogeninio poveikio, anyžiaus preparatų nereikėtų vartoti jeigu yra nustatytos estrogenams jautrūs susirgimai – krūties vėžys, gimdos vėžys, kiaušidžių vėžys, endometriozė, gimdos fibroidai.
  •  Vėžys – Anyžiaus negalima vartoti jeigu yra skirtas gydymas tamoksifenu.
Anyžiaus vartojimas liaudies medicinoje

Liaudies medicinoje anyžiaus vaisiai  būdavo vartojami maitinančių motinų pieno gamybai skatinti. Anyžiaus užpilu reikėtų skalauti burną gydant burnos ertmės ir dantenų uždegiminius susirgimus, parodontozę.

Anyžiaus sėklų užpilas gerina kepenų ir kasos veiklą, Taip pat tinka esant kosuliui, bronchitui, dusuliui, laringitui, tracheitui ir kokliušui, Jis padeda atsikosėti, minkština skreplius.

Anyžiaus užpilo receptas

1 arbatinį šaukštelį  smulkintų anyžiaus vaisių užpilti  stikline verdančio vandens ir palikti 20 min uždengtame inde, kad gerai prisitrauktų. Po to užpilą nukošti. Paprastai toks užpilas yra geriamas po 1 valgomąjį šaukštą 3–4 kartus per dieną. Jis turi būti geriamas 30 min prieš valgį.

Anyžiaus arbata

Ją paruoti taip pat labai paprasta.  2 šaukšteliai smulkintų anyžiaus sėklų užpilami  1 stikline verdančio vandens. Po 10-15 minučių arbatą galima gerti.

Šią arbatą tinka gerti jeigu vargina nemalonus burnos kvapas.  Ji taip pat tiks maitinančioms motinoms, nes skatina pieno išsiskyrimą. Pieno išsiskyrimui paskatinti paprastai užtenka išgerti vieną šios arbatos puodelį per dieną. Atvėsusią arbatą galima naudoti burnos skalavimui.

Anyžiaus nuoviras

Tinka kai vargina užkimimas. Geriamas kartu su medumi.

1 arbatinį šaukštelį anyžiaus sėklų užpilti 1 stikline vandens ir pavirinti 1 minutę. Palikti pritraukti 30 minučių ir po to nukošti. Geriama po 1/4 stiklinės 3 kartus per dieną. 15-20 minučių prieš valgį.

1 arbatinį šaukštelį anyžiaus sėklų užpilti 1 stikline vandens, pavirinti 15 minučių. Po to palikti pritraukti 20 minučių ir į nukošti. Po to įmaišyti 1 valgomąjį šaukštą medaus ir 1 valgomąjį šaukštą konjako. Viską išmaišyti ir gerti šį nuovirą šiltą, po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus dienoje.

Anyžiaus tepalas nuo utėlių

Senovinis receptas. Imama 1 dalis anyžių, 1 dalis baltojo čemerio vaisių miltelių, 4 dalys kiaulės taukų. Viską sumaišyti ir tepti pažeistą odą.

Anyžiaus aliejus nuo uodų

Anyžiaus aliejaus 2 lašelius praskiesti alyvuogių aliejaus 10 ml ir pasitepti rankas ir veidas. Anyžiaus kvapo nemėgsta uodai ir kiti vabzdžiai.

Anyžiaus užpilas virškinimui verinti

1 valgomasis šaukštas susmulkintų  anyžiaus vaisių yra  užplikomas stikline verdančio vandens ir leidžiama nusistovėti kad pritrauktų 20 minučių. Po to viską nukošti ir  ir gerti  po 1–2 valgomuosius šaukštus 3–4
kartus per dieną.

Anyžiaus užpilas skrandžio veiklai ir nuo vidurių pūtimo

1 arbatinis šaukštelis anyžiaus vaisių užplikomas stikline verdančio vandens. Leidžiama pritraikti ir geriama po
1/4–1/3 stiklinės 30 min. prieš valgį.

Arbata nuo kosulio su anyžiumi

Imama po 1 dalį piliarožės šaknų, saldymedžio šaknų, šalavijų lapų, pušų pumpurų, anyžiaus vaisių. 1 valgomąjį šaukštą šio arbatžolių mišinio užplikyti stikline verdančio vandens, leisti  pritraukti 20 minučių, po to perkošti. Gerti po 1/4 stiklinės kas 3 valandas.

Atsikosėjimą lengvinanti arbata su anyžiumi

Imti po 1 dalį šalpusnio lapų, piliarožės šaknų, saldymedžio šaknų, anyžiaus vaisių ir viską išmaišyti. Paimti 1 valgomąjį šaukštą šio arbatžolių  mišinio ir  užplikyti stikline verdančio vandens. Leisti pritraukti 20 minučių ir perkošti.  Geriama iki 3–4 kartų per dieną po 1/2 stiklinės.

Prakaitavimą skatinanti arbata su anyžiumi

Imama po 1 dalį gluosnio žievės, šalpusnio lapų, liepos žiedų, aviečių uogų, anyžiaus vaisių ir išmaišyti. 1 valgomasis
šaukštas šio arbatžolių  mišinio užpilamas 2 stiklinėmis verdančio vandens ir 5 minutes paverdama. Po to viską nukošti ir gerti karštą kaip arbatą.

Skrandžio arbata žarnyno veiklai reguliuoti

Imama po 2 dalis šaltekšnio žievės, garstyčių sėklų, anyžiaus vaisių(visų po 2 dalis) , 1 dalį kraujažolės, 3 dalis saldymedžio šaknies. Viską išmaišyti.  2 arbatinius šaukštelius šio arbatžolių mišinio  mišinio užpilti 1 stiklinė stikline
verdančio vandens, pavirinti ti 10 min. ir perkošti. Geriama po pusę stiklinės ryte ir vakare.

Anyžių degtinė

400 g anyžiaus sėklų yra užpilama 3 litrais degtinės. Laikoma tamsioje vietoje 3 paras.

Anyžių arbata

1 arbatinį šaukštelį maltų anyžiaus sėklų užpilti 1 stikline verdančio vandens. Leisti pritraukti 10 minučių ir po to nukošti. Geriama esant vidurių pūtimams, kosuliui, taip pat kai yra silpnas skrandis. Geriama po 1 puodelį iki 5 kartų per dieną.

Anyžiaus aliejus

Nevartojamas vidun ilgiau kaip 7 dienas. Per parą suvartoti ne daugiau kaip 1 lašą anyžių aliejaus. Jį lašinti į pieną arba grietinėlę. Tinka esant padidėjusiam kraujo krešumui.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *