Avietės gydomosios savybės

Avietės gydomosios savybės


Avietes gydomosios savybes

Augalas – Avietė 

Lotyniškas pavadinimas – Rubus idaeus

Sinonimai – aviečiai, avienės, avietys, Framboise, Framboise Rouge, Framboisier Rouge, Framboisier Sauvage, Frambuesa Roja, Raspberry, Rubi Idaei Folium, Rubus, Rubus buschii, Rubus idaeus, Rubus strigosus

Šeima – Erškėtinių (Rosacea)

Aviečių naudojimas medicinoje

Vaistams naudojami džiovinti aviečių lapai bei šaknys. Aviečių uogos- valgomos.

Aviečių gydomosios savybės

Aviečių lapuose ir uogose gausu vitamino C, magnio, geležies ir niacino. Aviečių uogos- puikus ląstelienos šaltinis. Jeigu avietes šaldysite žiemai, vitamino C kiekis jose žymiai sumažės.  Tačiau avietėse esantys antioksidantai beveik neišnyks. Šaldytose avietėse vitaminų yra daugiau nei džiovintose aviečių uogose. Jose taip pat daug fruktozės, sacharozės, ląstelienos, pektinų, organinių rūgščių. Avietės yra mineralinių medžiagų šaltinis – jose yra  natrio, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies,vario,  o taip pat ir  vitaminų B1, B2, PP, C bei karotino.Vitamino C daugiau yra aviečių lapuose nei pačiose uogose.

Šiuo metu manoma, jog reguliariai valgydami avietes galite apsaugoti savo regėjimą, nes šiose uogose esantys antioksidantai saugo nuo tinklainėje esančios geltonosios dėmės degeneracijos.

Aviečių lapai šimtmečiais buvo vartojami kaip sutraukianti, ir stimuliuojanti, prakaitavimą varanti, diuretinė bei tonizuojanti priemonė.

Avietės pasižymi įdomiu gimdą stimuliuojančiu poveikiu. Jos sugeba atpalaiduoti įteptą gimdos raumenį ir įtempti atsipalaidavusį. Būtent dėl šios savybės jos buvo vartojamos pradinėse gimdymo stadijose gimdymo veiklai paskatinti. Dar ir šiandien pasitaiko atvejų, kai aviečių arbata būna vartojama paskutiniojo nėštumo trimestro metu, kad „būtų lengvesnis gimdymas“.

Avietės gera prakaitavimą skatinanti priemonė. Juose yra daug salicilo rūgšties. Tai yra- jos veikia kaip aspirinas. Džiovintų avečių uogų arbata puiki prakaitą varanti priemonė.

Aviečių lapuose yra rauginių medžiagų. O jos veikia sutraukiančiai, kietina vidurius. Todėl aviečių lapai gali pagelbėti gydant viduriavimus ir dizenteriją.

Avietėse yra daug mineralinių druskų, todėl jos neblogai  veikia širdies ritmą. Avietėmis  patariama gydyti avitaminozę bei  uždegimus.  Žali aviečių ūgliai žiemą ir pavasarį žmogaus organizmą gali aprūpinti mūsų organizmą taip reikalingais pavasarį vitaminais. Avietėse yra daug antioksidantų, jos gerina apetitą.

Specifinės aviečių vartojimo situacijos

 Naktinis vaikų šlapinimasis į lovą 

Aviečių lapais tradiciškai buvo girdomi vaikai, kai tėvai pastebėdavo šią problemą. Nenuostabu, nes avietės puikus pilvo raumenų tonikas.

 Nudegimai 

Aviečių lapuose gausu taninų veikiančių sutraukiančiai. Naudojant vietiškai, sustabdomas tarpląstelinio skysčio pritekėjimas į žaizdą, nes taninai sutraukia pažeistus baltymus ir taip formuojamas apsauginis barjeras.

 Viduriavimas ir rytinis pykinimas 

Aviečių lapais taip pat buvo stabdomas viduriavimas lydintis rytinį pykinimą ir vėmimą. Tam, kad nebūtų skatinami gimdos judesiai, nerekomenduojama gerti daugiau kaip 1- 2 puodelius aviečių lapų per parą.

 Dizenterija ir infekcinis viduriavimas 

Aviečių lapai stabdo žarnų sienelės pralaidumą , ir taip susilpnina viduriavimus.

 PMS 

Aviečių lapuose yra ferulininės rūgšties, kuri slopina gimdos susitraukimus bei tonizuoja mažojo dubens raumenis, taip palengvinant mėnesinių skausmus.

 Gerklės skausmai 

Aviečių lapai yra nepamainoma priemonė skalaujant skaudančią gerklę.

 Peršalimas 

Aviečių arbata nuo seno laikoma geriausiu vaistu nuo peršalimo. Aviečių uogose yra  obuolių, citrinų ir kitų organinių  rūgščių. Jos ne tik skatina virškinimą,  tačiau ir naikina žalingus žarnyno ir skrandžio mikroorganizmus. Šios medžiagos taip pat padeda  pašalinti iš mūsų  organizmo sunkiųjų metalų druskas, radionuklidus, gagli pagbelbėti gydant  aterosklerozę.

 Diabetas 

Pastebėta, kad aviečių lapų arbata mažina cukraus kiekį kraujyje.

 Depresija 

Avietėse yra daug vario, kuris  veikia kaip puikus antidepresantas. Gerti aviečių arbata ir valgyti aviečių vaisius reikėtų valgyti visiems, kurių gyvenime daug įtamposar vargina depresija.

 Lieknėjimas ir odos būklė 

Avietėse  gausu A, E, PP, C ir B grupės vitaminų. Vienas puodelis aviečių turi 8 gramus ląstelienos, o tai yra net 1 trečdalis jums reikalingo ląstelienos kiekio. Kiekvienam žmogui yra būtina suvartoti  25 gramus ląstelienos kasdien. Būtent tiek jos suvartoti rekomenduojama siekant apsisaugoti nuo žarnyno vėžio , virškinimo sutrikimų bei širdies ligų. 100 gramų aviečių yra tik 36 kilokalorijos, todėl jos tiks net metantiems svorį asmenims.

Aviečių vartojimo formos

  • Aviečių lapai vartojami kaip arbata.
  • Aviečių lapų arbatą galima saugiai naudoti gerklei ir burnai skalauti, bei žaizdų plovimui.
  • Vitamininiai aviečių uogų gėrimai neretai parduodami sveiko maisto parduotuvėse. Vertėtų prisiminti, jog aviečių uogų gėrimai vaistinėmis savybėmis nepasižymi.
  • Kaik kurie autoriai teigia, jog aviečių uogos gali būt veiksmingos esant šlapimo takų infekcijoms bei atpalaiduojant šlapimo takų spazmus kai kenčiama nuo šlapimo takų akmenligės.
  • Aviečių uogų sirupas ir aviečių uogienė puiki karštį mažinanti ir gerklės skausmus raminanti priemonė.
  • Aviečių šaknų arbata naudojama gerklės skalavimams ir esant burnos ertmės opoms, bei žaizdų plovimui.
Dozavimas

  • Aviečių lapų milteliai arba tabletės – po 4-8 g tris kartus dienoje.
  • Skysta lapų ištrauka – 1g lapų 1 ml 25 % alkoholio. Vartojama nuo 4 -8 ml po 3x dienoje.
  • Skiriant aviečių lapus , būtina sekti gliukozės kiekį kraujyje.
  • Prieš skiriant aviečių lapus vaisingo amžiaus moteriai, būtina perspėti apie gimdą stimuliuojantį aviečių poveikį , bei informuoti, jog saugi aviečių arbatos dozė negali viršyti 1 -2 puodelių per dieną.
Kada   aviečių preparatų vartoti negalima
  • Aviečių lapų arbatos negalima gerti pirmojo nėštumo trimestro metu. Jeigu nusprendėte tai daryti, darykite tai tik gydyojo priežiūroje ir gerkite ne daugiau kaip 1 -2 arbatos puodelius per dieną.
  • Avietės sąveikauja su cukraus kiekį reguliuojančiais vaistais, todėl jas reikėtų vartoti atsargiai sergant cukralige.
  • Aviečių lapų tinktūros ir alkoholinės ištraukos negalima skirti jeigu pacientas gydomas Disulfiramu.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *