Bazilikas ir jo vaistingosios savybės

Bazilikas ir jo vaistingosios savybės

Bazilikas ir jo vaistingosios savybes

Lotyniškas pavadinimas – Ocimum basilicum, Ocimum sanctum

Šeima–  Notrelinių (Lamiacea)

Naudojimas

Vaistams vartojami augalo lapai- smulkinti ir pudros pavidalu, bei baziliko aliejus.

Vaistingosios baziliko savybės

Bazilikas vartojamas kaip uždegimą mažinanti, gliukozės kiekį mažinanti, nuskausminanti ir antiseptinė priemonė. Jo sudėtyje monoterpenų, pagrindinės jo aliejaus veikliosios medžiagos, taip pat monoterpenų, estragolo ir fenilpropano. Afrikos tautos vartojo šį augalą kaip kirminus varančią priemonę. Amerikiečiai jo dėdavo į uostomąjį tabaką.

Specifinės baziliko vartojimo situacijos
  Diabetas 

Yra klinikinių tyrimų patvirtinančių, jog baziliko vartojimas 40 % sumažino gliukozuriją sergantiesiems 1 tipo diabetu, bei nežymiai sumažino bendro cholesterolio kiekį kraujyje.

 Meteorizmas 

Baziliko arbata pagerina virškinimą ir slopina dujų sankaupas žarnyne. Jo arbata taip pat palengvina žarnyno spazmus, pykinimą ir vėmimą bei laisvina užkietėjusius vidurius.

 Skausmai 

Šviežio baziliko lapai bei baziliko aliejus naudingi mažinant skausmus.

  Astma 

Yra tyrimų, patvirtinančių, jog vartojant šviežio baziliko aliejų sumažėjo bronchinio audinio uždegiminiai procesai sergantiesiems astma.

  Žaizdos 

Baziliko aliejus ir švieži lapai pasižymi lengvu žaizdų gijimą skatinančiu poveikiu. Tinka skalavimams, egzemų gydymui.

  Kosulys 

Rytų medicinos specialistai naudoja baziliką kosuliui slopinti.

  Karščiavimas ir galvos skausmai 
  • Baziliko žolė buvo naudojama uostymui, norint nuraminti migreninius galvos skausmus.
  • Senovinis receptas galvos skausmams ir karščiavimui mažinti buvo baziliko ir juodųjų pipirų arbata.

Baziliko vartojimo formos

Arbatai imama 2,5 g šviežių arba smulkintų džiovintų lapų 1 puodeliui verdančio vandens.

Pašaliniai baziliko vartojimo reiškiniai

  •  Hipoglikemija . Baziliko negalima vartoti jeigu vartojamas insulinas, šlapalo preparatai arba kiti gliukozės kiekį kraujyje reguliuojantys preparatai.
  •  Hepatokarcinoma – Estragolas, esantis baziliko aliejaus sudėtyje yra karcinogenas.

Kada baziliko  preparatų vartoti negalima

  • Bazilikas neskiriamas nėščiosioms ir maitinančioms motinoms , dėl karcinogeninio estragolo poveikio.
  • Bazilikas neskiriamas nėštumo metu, nes skatina kraujavimus iš gimdos.
  • Baziliko preparatų ir arbatų negalima skirti kūdikiams.
  • Baziliko nerekomenduojama vartoti ilgą laiką dėl jo sudėtyje esančio estragolo, kuris pasižymi karcinogeniniu ir mutageniniu poveikiu.
Baziliko vartojimas liaudies medicinoje

Liaudies medicinoje baziliko antžemine dalimi  buvo gydoma karštligė, kosulys, varomas šlapimas.
Kartu su kitomis žolėmis jo buvo dedama į vonias. Bazilikas taip pat buvo vartojamas skalavimams, kompresams,
ypač ilgai negyjančių  žaizdų ir egzemų gydymui.
Baziliko žolės ištraukos žadina apetitą ir mažina uždegimą. Liaudies medicinoje vartotas  sergant lėtiniu
gastritu, enterokolitu, kolitais ir apsinuodijus  maistu. Bazilikas padės sumažinti cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje. Aromaterapeutai teigia, jog kvapniojo baziliko aromatas sustiprins atmintį ir padės įveikti nemigą.

Išoriškai baziliko nuovirais ir kitais jo preparatais  gali būti gydomos žaizdelės, opos, egzema, įvairūs dermatitai.

Bazilikas taip pat gali būti vartojamas ir nuo šlapimo pūslės uždegimo.

Baziliko nuoviro garai palengvins karščiuojančiojo būklę. Baziliko nuoviras taip pat sumažins perštinčios gerklės skausmą,padės gydyti burnos opeles ir dantenų uždegimą. Teigiama jog baziliko nuoviras tirpdo  dantų apnašas bei dantų akmenis,  padeda panaikinti negerą burnos kvapą.

Baziliko nuoviras yra puikus natūralus plaukų kondicionierius.

Kaip paruošti baziliko nuovirą?

Baziliko nuovirui reikia  imti 1–2 arbatinius šaukštelius augalo žolės . Žolę užpilti viena stikline vandens ir užvirti. Baziliko nuoviras yra geriamas vienodomis porcijomis per visą  dieną. Kartais baziliko nuoviras  taip pat yra vartojamas nuo galvos skausmo ar nemigos.

Jeigu staiga pakilo temperatūra- ją numušti padės baziliko ir kardamono arbata.

Jeigu kosite, esate kamuojami bronchito ar slogos- greičiau pasveikti padės baziliko arbata su imbiero sultimis. Ją galite pagardinti medaus šaukšteliu.

Žolininkai teigia, jog  šviežio baziliko sultys paskatins inkstų veiklą.

Inkstų akmenis taip pat bandoma tirpdyti ilgą laiką vartojant baziliko sultis su medumi.

Prarastą plaukų žvilgesį padės susigražinti skalavimas baziliko nuoviru.

O jeigu esate labai išvargę,- į vonią įmeskite baziliko kerelį.

Išoriškai baziliko nuoviras gali būti naudojamas nuraminti uždegimo apimtas paraudonavusias akis.

Baziliko lapais galima patrinti vabzdžių įkandimų vietas.  Baziliko preparatais  taip pat gydomos žaizdos, opos, egzemos, dermatitai.

Baziliko arbata

Tiks jeigu vargina stiprus nuovargis ar didelė nervinė įtampa. Tradiciškai ši arbata geriama jeigu vargina pykinimas, dujų sankaupos žarnyne ar vidurių užkietėjimas. Jeigu baziliko arbatą gersite po valgio- skrandžio sulčių sekrecija padidės ir taip pagerinsite virškinimą. Baziliko arbata taip pat naudinga jeigu vargina jūrligė. Jeigu baziliko arbatą ruošite su pipirais – sumažinsite temperatūrą ir šaltkrėtį bei  peršalimo reiškinius.

Receptas

1 valgomas šaukštas baziliko lapelių užpilamas 1 stikline verdančio vandens. Arbata turi nusistovėti 15-20 minučių. Gerti su cukrumi arba  medumi, tačiau ne dažniau kaip 2 kartus per dieną.

Baziliko tinktūra

Liaudyje naudojama sergant galvos skausmais, hipotonija, reumatu. Padeda jeigu pykina.

Baziliko žolę (saują) užpilti degtine ( santykis 1:5) ir palikti stovėti tamsioje vėsioje vietoje dviem savaitėms. Per tą laiką kasdien pakratyti. Po 14 dienų gautą tinktūrą nukošti  ir perpilti į tamsų butelį. Šią tinktūrą reikia skiesti vandeniu. Paprastai yra skiedžiama taip- po po ½ arbatinio šaukštelio į puse stiklinės vandens. Baziliko tinktūrą galima gerti  2-3 kartus per dieną.

Baziliko tinktūra lėtinio cholito gydymui

1 valgomasis šaukštas žalių baziliko lapų  turi būti užpilti viena stikline degtinės . Indą pastatyti vėsioje tamsioje vietoje ir leisti nusistovėti  8-10 dienų nusistovėti. Po to tinktūrą nukošti. Ši tinktūra skiedžiama vandeniu. Imama  1-3 lašai 1 valgomajam  šaukštui vandens. Paprastai geriama 3-4 kartus per dieną 1-1 ½ valandos prieš valgį.

Prakaitavimą mažinanti baziliko tinktūra

Ši tinktūra mažina prakaito išsiskyrimą ir naikina praikaito kvapą. Ja rekomenduojama tepti prakaituojančias odos vietas, vietoje dezodoranto. Tepti odą reikėtų 3-4 kartus per dieną.

Saują šviežių baziliko lapelių sudėti į puslitrinį stiklainį ir iki viršaus užpilti degtine. Uždenkite, pastatytkite tamsioje vėsioje vietoje ir leiskite nusistovėti 10 dienų. Po to nukoškite. Prieš tepant ant odos praskieskite vandeniu.

Gydomasis baziliko aliejus šiurkščiai odai

Padės jeigu šerpetoja ir sausėja alkūnės ar kulnai.
100 g žalių smulkiai supjaustyto baziliko lapelių reikia užpilti užpilama 0,5 litro alyvuogių aliejaus. Pastatykite tamsiai ir vėsiai ir leiskite nusistovėti 7 dienas. Neužmirškite kasdien pajudint. Po savaitės aliejų nukoškite ir nuspauskite. Vieną kartą savaitėje alkūnes  panardinkite į maloniai pašildyto aliejaus vonelę. Aliejaus neperkaitinkite- jis turi būti kūno temperatūros. Palepinkite alkūnių odą 5 minutes. Po to sušiurkštėjusią odą nutrinkite akmenėliu, sutepkite maitinančiu kremu arba aliejumi.

Prietarai apie baziliką

Astrologai baziliką priskiria vyriškajam pradui ir teigia, jog tai Marso valdomas augalas, kuris atstovauja ugnį.

Manoma, jog bazilikas padeda apvalyti asmens erdvę, suteikia apsaugą, prišaukia taiką ir draugystę. Su baziliku siejama draugystė, meilė, sveikata, vaisingumas ir turtai. Teigiama, jog baziliko kvapas padės sukelti laimės jausmą ir padės nugalėti galvos skausmą.

Vonią su baziliku rekomenduojama ruošti siekiant apsivalyti. Baziliko šakelę taip pat siūlo kabinti tarpduryje- kad nelaimės į namus nepatektų joks blogis. Senoviniai prietarai sako, jog baziliko šakelė plaukuose prišauks meilę, o kramtydami baziliko lapelius tapsite vaisingesni. Na o jeigu norite, jog piniginėje šlamėtų daugiau banknotų- įsidėkite į ją baziliko lapelį.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *