Mėlynių vartojimas medicinoje

Mėlynių vartojimas medicinoje

Augalas – Mėlynė  Melyniu vartojimas medicinoje

Lotyniškas pavadinimas – Vaccinium myrtillus

Sinonimai – mėlynuogė, nemuogė, šilojėliai, treškė, vaivora, Bilberry,  Blaubeere, Arándano, Bleuet, Bleuet des Champs, Bleuet des Montagnes, Bleuets, Blueberries, Highbush Blueberry, Hillside Blueberry, Lowbush Blueberry, Myrtille, Rabbiteye Blueberry, Vaccinium altomontanum, Vaccinium amoenum, Vaccinium angustifolium, Vaccinium ashei, Vaccinium brittonii, Vaccinium constablaei, Vaccinium corymbosum, Vaccinium lamarckii, Vaccinium pallidum, Vaccinium pensylvanicum, Vaccinium vacillans, Vaccinium virgatum

Šeima -Viržinių (Ericacea), Ericaceae Juss.

Augalo aprašymas

Paprastoji mėlynė daugiametis, lapus metantis, 20-50 cm. aukščio krūmokšnis su žaliomis briaunotomis šakomis. Mėlynių žiedai yra žalsvai gelsvi ar vos rausvi. Mėlynės žydi gegužės mėnesį. Jų vaisiai sunoksta birželio pabaigoje arba liepos pradžioje ir ant uogienojų išsilaiko iki rugsėjo, o kartais ir ilgiau. Mėlynės mėgsta augti miškuose, dažniausiai pušynuose su eglių priemaiša, taip pat pelkėtuose pušynuose, mišriuose miškuose, aukštapelkėse ant kemsų, rečiau- lapuočių miškuose. Geriausia jos auga smėlio ir priesmėlio, paprastai rūgščiuose ir labai rūgščiuose dirvožemiuose. Paprastosios mėlynės yra paplitusios visoje Lietuvoje, bet didžiausi jų ištekliai yra pietinėje ir rytinėje šalies dalyse.

Naudojamos augalo dalys

Nuo seno vaistams yra naudojamos mėlynių uogos ir džiovinti lapai. Uogos vaistams yra renkamos jau sunokusios ir džiovinamos džiovyklose.

Mėlynių lapai yra skinami vasaros pabaigoje arba rudens pradžioje, kol jie dar būna žali. Juos džiovinti reikia gerai vėdinamoje patalpoje ir ne aukštesnėje kaip 40°C temperatūroje.

Mėlynių uogos yra labai skanios ir turi daug vitaminų. Jos yra valgomos ir šviežios ir perdirbtos. Iš mėlynių verdamos uogienės, spaudžiamos jų sultys. Jos taip pat gali būti džiovinamos ir valgomos džiovintos kaip razinos, jų gali būti dedama į kepinius. Iš džiovintų uogų ir lapų taip pat ruošiama arbata.

Uogų sultys arba iš jų pagaminti dažai taip pat yra naudojami maisto produktams dažyti. Lapų nuoviras audiniams suteikia žalią, o uogų- tamsiai mėlyną arba juodą spalvą. Lapuose ir šakelėse yra raugų.

 Mėlynių naudojimas medicinoje 

Vartojamos mėlynių uogos ir džiovinti mėlynių augalo lapai. Iš mėlynių uogų yra gaminami maisto papildai regėjimui stiprinti. Uogų luobelėje yra daug antocianinų, kurie stiprina akis, jais gydomas vištakumas. Kartais uogas, kaip priešnuodį, vartoja žmonės, dirbantys kenksmingomis sąlygomis, pavyzdžiui, akmens anglių kasyklose.

Džiovintų mėlynių lapų antpilas veikia stipriai sutraukiančiai, taip pat skatina šlapimo išsiskyrimą. Mėlynėse daug mikroelementų ir vitaminų, – jos naudojamos bendram organizmo stiprinimui, kartais juo yra gydomos šlapimo takų ligos. Mėlynių lapuose esantys gliukochinonai mažina cukraus kiekį kraujyje.

Mėlynės veikia ir antiseptiškai, todėl nuo seno jų lapų ir šakelių nuoviru skalaujama burnos ertmė ir gerklė esant opelėms ir uždegimams.

Gydymo tikslais mėlynių lapų preparatų be pertraukos negalima vartoti ilgiau nei 3 savaites.

Šviežios mėlynių pasižymi silpnu vidurius laisvinančiu poveikiu, o džiovintos jų uogos stabdo viduriavimą. Džiovintų uogų nuoviras taip pat turi antibakterinių savybių, jis labai tinka vaikų viduriavimams gydyti.

Šviežiose mėlynių uogose yra kraujagysles plečiančių medžiagų, manoma, jog šios uogos gali būti naudingos gydant išsiplėtusias kojų venas, hemorojų ir padidėjusį kapiliarinį pralaidumą.

 Mėlynių gydomosios savybės

Mėlynių ištraukos sustiprina smulkiąsias kraujagysles- kapiliarus, dėl ko jos plačiai taikomos diabetinės retinopatijos ir kitų smulkiųjų kraujagyslių susirgimų gydymui. Jų sudėtyje yra daugiau nei 15 antrocianozidų, junginių mažianačių smulkiųjų kraujagyslių pralaidumą bei audinių tinimą. Mėlynės iš seno buvo naudojamos regėjimui bei kraujotakai pagerinti, bei viduriavimams slopinti. Yra duomenų, jog reguliariai vartojant mėlynes ir jų preparatus pagerėja naktinis matymas ir mažėja cukraus kiekis kraujyje. Mėlynių uogų luobelėje yra daug antocianinų, kurie ir stiprina akis, todėl jais gydomas vištakumas. Kartais mėlynių uogas, kaip priešnuodį, vartoja žmonės, dirbantys kenksmingomis sąlygomis, pavyzdžiui, dirbantieji akmens anglių kasyklose. Mėlynių uogose yra beveik 3-8 procentai(kartais iki 13 procentų) cukraus (fruktozės, gliukozės, galaktozės, sacharozės ir kitų), organinių rūgščių, pektinų, vitaminų.

 Specifinės mėlynių vartojimo situacijos

  Padidėjęs arterinis kraujospūdis ir aterosklerozė 

Mėlynių ištraukos pagerina kraujagyslių elastingumą ir padeda užkirsti kelią ateromų formavimuisi. Mėlynės padeda kovoti su jau pažengusia ateroskleroze, gerindamos kraujagyslių aprūpinimą deguonimi . Yra tyrimų, kurie taip pat pastebėjo, jog vartojant mėlynes galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, tačiau oficialiai tai dar nėra pripažinta.

  Diabetas 

Mėlynių ištraukos saugiai mažina cukraus kiekį kraujyje. Jų sudėtyje esantys antocianozidai veikia panašiai kaip insulinas, nors žymiai silpniau. Šiuo metu tai pirmojo pasirinkimo augalas kovojant su diabeto pasekmėmis.

  Viduriavimai 

Mėlynių uogose yra sutraukiančių medžiagų taninų, kurios nusėda žarnų epitelyje ir taip sumažina vandens pralaidumą į žarnyną, bei viduriavimą. Mėlynių uogos gali pagydyti lengvą viduriavimą per dvi dienas.

  Akių susirgimai 

Antocianozidai, esantys mėlynių uogose yra puikūs antioksidantai, galintys apsaugoti smulkiuosius kapiliarus nuo tiesioginio pažeidimo. Jie taip pat skatina kolageno sintezę ir taip paskatina kapiliarų cirkuliacijos atkūrimą. Jos taip pat vertingos kaip pirmoji priemonė sauganti nuo diabetinės retinopatijos, visų pirma dėl savo tiesioginio cukraus kiekį mažinančio poveikio, bei dėl antioksidacinių ir deguonies pernešimą pagerinančių savybių.

Antrojo pasaulinio karo metu lėktuvų pilotai vartodavo mėlynes naktiniam matymui pagerinti. Jie tai darė ne veltui, nes yra tyrimų, patvirtinačių, jog mėlynių ištraukos skatina pigmento rodopsino atkūrimą akių tinklainėje. Šis pigmentas tiesiogiai atsakingas už matymą tamsoje.

 Podagra, uždegiminiai sąnarių susirgimai ir reumatoidinis artritas 

Antocianozidai, esantys mėlynių sudėtyje stabdo pagrindinės sąnarių medžiagos- kolageno irimą, kuris pagreitėja sergant podagra , reumatoidiniu artritu ar kitomis sąnarių ligomis. Jie taip pat skatina kolageno sintezę, bei stabdo vietinius uždegiminius procesus.

  Peptinės skrandžio opos 

Bandymai su laboratoriniais gyvūnais įrodė, kad cianidinai esantys mėlynių sudėtyje sėkmingai stabdo opų atsiradusių dėl alkoholio ir steroidų bei nesteroidinių analgetikų vartojimo vystymąsi.

 Prostatitai 

Mėlynių sudėtyje esantys polisacharidai trukdo E.coli ląstelėms prilipti prie šlapimo pūslės bei žarnyno sienelių ir gali būti naudingi prostatos uždegimų profilaktikai.

 Mėlynių Vartojimo formos
  • Mėlynių ekstraktai išleidžiami tabletėmis, jų neretai yra multivitaminų sudėtyje. Sveiko maisto parduotuvėse galima nusipirkti džiovintų mėlynių arba jų lapų.
  • Reiktų žinoti, kad biologiškai aktyvūs mėlynių komponentai greitai suyra virškinimo trakte, todėl patariama juos vartoti dažniau bet mažesnėmis dozėmis, nei didelėmis dozėmis bet rečiau.
  • Standartinėje mėlynių ekstrakto dozėje turi būti 25 procentai antocianozidų. Tokius preparatus siūloma vartoti nuo 240 iki 600 mg per dieną. Yra nemažai tyrimų, patvirtinančių, jog mėlynių poveikis sustiprės vartojant juos su beta karotinais. Tai reiškia, kad valgant mėlynes, tuo pat metu reikėtų valgyti ir žalias lapines daržoves ir geltonos bei oranžinės spalvos vaisius bei daržoves.
  • Nereikėtų vartoti mėlynių preparatų ilgiau kaip vieną mėnesį. Po mėnesio vartojimo, rekomenduojama daryti pertrauką.
  • Jeigu valgant mėlynes ar vartojant jų preparatus pastebėjote kraują šlapime- būtinai nutraukite mėlynių vartojimą.
  • Norint pagerinti naktinį matymą siūloma vartoti nuo 60 iki 120 mg mėlynių ekstrakto kasdien.
  • Norint pagerinti akių ir periferinę kraujotaką siūlomos mėlynių ekstrakto dozės nuo 240- iki 480 mg dienai, padalintos į 2 -3 dozes.
  • Išoriškai vartojami 10% nuovirai, skysti, sausi ekstraktai. Jeigu vartojant mėlynes viduriavimas trunka ilgiau nei 3 dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją.
Dozavimas

Suaugusiam žmogui rekomenduojama suvartoti po dozė 20-60 gramų mėlynių uogų per parą. Išoriškai vartojami 10% nuovirai, skysti, sausi ekstraktai. Jei viduriavimas, vartojant mėlynes, tęsiasi ilgiau nei 3 dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Pašaliniai mėlynių vartojimo reiškiniai

  •  Ilgalaikis vartojimas  – Ilgai vartojamos mėlynių lapų ištraukos gali būti nuodingos.
  •  Mirtinos dozės  – Fitoterapijos vadovėliuose nurodoma, kad mirtinos gali būti mėlynių ekstrakto dozės viršijančios 1,5 mg / kilogramui svorio.
  •  Apsinuodijimas  – Laikoma, kad vartojant mėlynių ištraukas (ne uogas) didesnėmis nei 480 mg dozėmis per parą, galimi apsinuodijimo reiškiniai.
  •  Kraujo ligos  – Mėlynių ištraukos reaguoja su antikoaguliantais ir kraujo krešėjimą veikiančiais preparatais. Todėl manoma, kad vartojant šiuos preparatus kartu padidėja kraujavimo pavojus.
  • Būtina sekti paciento kraujo krešumą, jeigu jis vartoja mėlynes .
  •  Disulfiramas  – Negalima skirti alkoholinės mėlynių ištraukos jeigu pacientas vartoja Disulfiramą.
Kada mėlynių  preparatų vartoti negalima

  •  Nėštumas  – Mėlynių ištraukų ir jų lapų preparatų vartoti negalima nėščiosioms.
  •  Kraujo ligos  -Jų negalima vartoti jeigu gydytojas jums paskyrė tokius vaistus kaip Varfarinas ar Kumadinas. Mėlynių preparatai neskiriami esant kraujo krešumo sutrikimams ir kraujavimams.
  •  Cukraligė – Sergantieji diabetu turėtų atidžiai stebėti savo cukraus kiekį, nes mėlynės pasižymi cukraus kiekiu kraujyje mažinančiu poveikiu.Sergantiesiems cukriniu diabetu ir vartojantiems insuliną, prieš vartojant mėlynes reikėtų pasitarti su gydytoju
  •  Viduriavimai  – Mėlynės nevartotinos esant infekcinės kilmės viduriavimams.
  •  Ilgalaikis vartojimas –  Nerekomenduojama mėlynių uogų vartoti ilgiau nei 3 savaites.
Liaudies medicinos receptai su mėlynėmis

Mėlynių uogų užpilas nuo viduriavimo

4 arbatinius  šaukšteliai smulkintų džiovintų mėlynių uogų užpilti  2 stiklinėmis verdančio vandens ir palaikyti 2 val.gerai uždengtame inde. Po to viską nukošti. Geriama po 1/4 stiklinės 5-6 kartus per dieną nuo viduriavimo.

Mėlynių lapų užpilas cukraus kiekiui sumažinti

3 valgomuosius šaukštus džiovintų ir susmulkintų mėlynės lapų reikia užpilti 2 stiklinėmis (400 ml.) verdančio vandens ir palaikyti 2val šiltai, uždengtame inde. Nukošti ir gerti po 1/2 stiklinės(100ml) 3-4 kartus per dieną.

Mėlynių ištrauka gerklės uždegimams mažinti

6 valgomuosius šaukštus džiovintų mėlynių  uogų užpilti vienu litru šalto vandens. Palaikyti 4 val,  po to dar 5 min. pavirti ir 15 min. palaukti, kol pritrauks. Šia ištrauka skalauti burną ir gerklę.

Mėlynės viduriavimui stabdyti

Mėlynės gerai tinka nuo viduriavimo bet kokio amžiaus žmonėms. Norint sureguliuoti žarnyno veiklą yra rekomenduojama per dieną suvalgyti kuo daugiau džiovintų mėlynių uogų. Vaikams  nuo viduriavimo geriau virti mėlynių kisielių.

Mėlynių lapų ištrauka  nuo šlapimo pūslės akmenligės

1 valgomąjį šaukštą mėlynių lapų reikia užpilti 1,5 stiklinės (300 ml.) vandens ir 15 min pakaitinti vandens vonelėje. Geriama po 1/2 stiklinės (100 ml.) 3 kartus per dieną.

Mėlynių lapų arbata nuo hemorojaus

Valgomąjį šaukštą mėlynės lapų ir vieną valgomąjį šaukštą paprastosios kraujažolės žolės užpilti 2 stiklinėmis (400 ml.) verdančio vandens. Uždengti ir palikti vienai valandai, kad pritrauktų.  Po valandos nukošti. Gerti po 1/2 stiklinės (100 ml.) 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Mėlynių sultys regėjimui stiprinti

Šviežių uogų sultimis galima sustiprinti susilpnėjusį regėjimą. Išspausti šviežiai rinktas mėlynių uogas, sultis gerti kasdien. Kai kas siūlo mėlynių sultis skiesti distiliuotu steriliu vandeniu (1:1) ir lašinti į akis po 1-2 lašus keletą kartų per dieną. Vienok – mėlynių išspaudos nėra sterilios, todėl toks gydymasis tikrai yra abejotinas.

Šviežių mėlynių  uogų tyrelė odos pažeidimams gydyti

Vakare virtų mėlynių uogų tyrele storu sluoksniu ištepti pažeistą vietą, aprišti marle ir apvynioti.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *