Maisto priedai ir jų klasifikacija

Maisto priedai – kas tai yra? 
Maisto priedai ir ju klasifikacija

Maisto priedai, – tai medžiagos, kurios nėra naudojamos kaip atskiri maisto produktai ar  maisto produktų sudedamosios dalys. Tačiau šios medžiagos yra sąmoningai  dedamos į maisto produktus tam tikrais technologiniais tikslais (gamybos, pakavimo, gabenimo ar laikymo). Taip jos tampa maisto produktų sudėtine dalimi.  Maisto priedų yra daugelyje maisto produktų, kai kurie iš jų yra natūralūs (tačiau tai ne visada reiškia, kad natūralus yra nepavojingas). jau senovėje žmonija puikiausiai naudojosi tokiais maisto priedais kaip druska ir soda. Šiuo metu Lietuvoje žinoma daugiau kaip tūkstantis maisto priedų pavadinimų.Tokie kasdien vartojami produktai kaip  valgomoji druska, kepimo milteliai, vanilė, citrinos rūgštis, krakmolas naudojami kasdieniniam maistui ruošti, tačiau dažnai nesusimąstoma, kad tai taip pat maisto priedai.

Kaip klasifikuojami maisto priedai?

Pagal patvirtintą maisto priedų klasifikaciją, priedai skirstomi į kelias kategorijas:

  • Dažikliai,
  • Saldikliai,
  • Antioksidantai ir konservantai,
  • Kiti maisto priedai.

Visi maisto priedai pagal tarptautinę EEB klasifikaciją turi tam tikrą numerį.

Dažikliais vadinamos medžiagos, suteikiančios maisto produktui spalvą ar ją atgaivinančios. Dažikliai gaunami iš maisto produktų ir kitų natūralių medžiagų fiziniu ar cheminiu būdu išgaunant pigmentus su atitinkamomis maistinėmis sudėtinėmis dalimis.
Saldikliais vadinamos medžiagos, neturinčios cukraus, tačiau suteikiančios maisto produktui saldų skonį. Jie išskiriami į atskirą maisto priedų kategoriją. Tradiciškai maistui saldinti žmonės naudoja cukrų. Cukrus ne tik saldina, bet ir suteikia energijos. Tačiau dėl jo brangumo gamintojai renkasi pigesnius ir daug saldesnius už cukrų dirbtinius saldiklius, kurie deja, ne visada saugo mūsų sveikatą.
Antioksidantai,- tai  medžiagos, kurios pailgina maisto produkto vartojimo laiką, apsaugodamos nuo gedimo, kurį sukelia oksidacija.
Konservantai, -tai medžiagos, kurios pailgina maisto produkto vartojimo laiką, apsaugodamos nuo gedimo.
Kiti maisto priedai – šiai kategorijai priskiriama didelė atskira kategorija maisto priedų, naudojamų labai įvairių maisto produktų gamybai.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *