IgE antikūnai

Tyrimo pavadinimas- IgE antikūnai, IgE antikūniai

IgE antikuniai

Sinonimai- RAST, RadioAllergoSorbent Test

Tyrimo reikšmė

Alergologų atliekami tyrimai yra sudėtingi ir neretai apima odos mėginius bei kraujo tyrimus. Kraujyje cirkuliuojantys Ig antikūniai  susidaro prieš  specifinius alergenus. Jie nustatomi specialiu radiosorbentiniu tyrimu, kuris vadinamas IgE antikūnių tyrimu arba RAST tyrimu. Antigenai yra prijungiami prie švytinčių dalelių. Jeigu tiriamajame kraujyje yra specifinių šiems antigenams baltymų reakcija bus matoma plika akimi.

Tyrimas ypatingai naudingas tuomet, kai negalima atlikti odos dūrio mėginių, vaikams jaunesniems nei 3 metai arba negalima nutraukti kai kurių vaistų vartojimo. Jis yra labai informatyvus nustatant alergiją naminiams gyvūnams, dulkių erkei, žiedadulkėms ir grybelių sporoms.

Verta žinoti

Visų alergenų tyrimų principas yra tas pats – tiriami specifiniai imunoglobulinai  E (sIgE)  prieš konkretų  alergeną.
Tačiau alergijas sukelia ne tik specifinių imunoglobulinų (sIgE)  susidarymas.

Alerginės reakcijos vyksta taip pat susidarant ląsteliniam imunitetui. Yra ir neimunologinių reakcijų, kurių klinika ir simptomatima yra panaši į IgE alergijos simptomatiką.

Kai yra alergija susijusi su IgE, simptomai paprastai pasireiškia per 0,5-2 val. nuo kontakto su alergenu.

Kaip atrankinis tyrimas bendro IgE (BIgE) kiekio tyrimas nėra tinkamas pasirinkimas. Nes bendras imunoglobilinų kiekis gali padidėti ir esant kitiems susirgimams. Be to jis kartais gali būti ir normalus, nors ir yra alergijos reiškinių.

IgE antikūnų tyrimas  ne visada bus jautrus esant maistinei alergijai, vabzdžių įkandimams ar vaistams, todėl kai kurie klinicistai jo rinktis šiuo atveju nerekomenduoja.

Tyrimo pavadinimas:

Specifiniai antikūniai, Ig E antikūniai, RAST tyrimas

Norma

Kiekybinis tyrimas

  • 0 (antikūnių nėra)
  • 1 (abejotinas, ribinis)
RAST tyrimo vertinimo skalė

A.klasė 0: 200-750 – nėra žymesnės alergijos
B.klasė1: 750-1600 – lengvo laipsnio alergija
C.klasė 2: 1600-3600 – vidutinio laipsnio alergija
D.klasė 3: 3601-8000
E.klasė 4: 8001-18000
F.klasė 5: 18001-40000 – stipriausi alergijos reiškiniai

Pasiruošimas tyrimui

Nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonu dangteliu uždengtą mėgintuvėlį.

Reikšmės:

Esant alergijai, specifinių imunoglobulinų kiekis gali svyruoti nuo 2 iki 6 , o kartais ir daugiau. Net  ir mažos specifinių IgE koncentracijos rodo, kad organizmas yra įsijautrinęs tam alergenui, todėl šių alergenų reikėtų vengti.

Tyrimo rezultatus įtakojantys veiksniai

Skirtingose klinikose tyrimams  naudojamų alergenų ekstraktų sudėtis ir kokybė gali ženkliai skirtis.

Esant klinikinei simptomatikai, alergenų tyrimo mėginiai ne visada būna teigiami dėl įvairių priežasčių. Neretai dūrio mėginiai būna atliekami netinkamai pasiruošus( pvz. vartojami vaistai), kartais tiesiog netinkamai parenkami  alergenai ar jie yra nestandartizuoti. Būna ir taip, jog tai ką pacientas laiko alergija  iš tikrųjų nėra alergijos reiškiniai, o yra kitų   imunologinių mechanizmų (pvz. histamino netoleravimas).
Skirtingų tyrimų rezultatai nebūtinai koreliuoja vieni su kitais ( nes gali būti naudoti nestandartizuoti alergenų ekstraktai, skirtingas  buvo taikytų tyrimo metodų jautrumas ir specifiškumas).

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *