Antimikrosominiai antikūniai, Anti – TPO

Tyrimo pavadinimas -Antimikrosominiai antikūniai  

Antimikrosominiai antikuniai

Sinonimai antitiroidiniai mikrosominiai antikūnai, antitiroidinė peroksidazė, Skydliaukės antimikrosominiai antikūniai, skydliaukės antikūnai, anti- TPO, Thyroid antibodies, antithyroid peroxidase antibodies

Tyrimo reikšmė

Mikrosomos yra lipoproteinai, kurie paprastai aptinkami skydliaukės epitelyje. Sergant kai kuriomis skydliaukės ligomis, šios mikrosomos atitirūksta nuo įprastinės savo buvimo vietos. Joms išsilaisvinus, organizmas traktuoja jas kaip svetimkūnį ir pradeda gaminti antikūnius prieš jnuosavas mikrosomas. Tai sukelia skydliaukės audinio uždegimą ir  galiausiai jo sunaikinimą. Mažiausias praskiedimas, kuris nustato šiuos antikūnius vadinamas titru. Antimikrosominiai antikūniai nustatomi daugumai pacientų sergančių Hašimoto tiroiditu. Šis tyrimas paprastai atliekamas kartu su  tyrimu  antitiroglobulinams nustatyti.

Verta žinoti

Ati-TPO – vienas svarbiausių tyrimų, parodantis autoimuninius skydliaukės pažeidimus. Šis tyrimas neretai atliekamas kartu su anti-TG tyrimu. Anti-TPO tyrimą reikėtų atlikti kuo anksčiau, kol dar neišsivystė hipotireozė.  Anksti atlikus anti-TPO tyrimą, galima laiku  diagnozuoti autoimuninį procesą (pvz., Hashimoto tiroiditą)  kai ryškios hipotireozės požymių dar nėra atsiradę. Kartais  esant anti-TPO padidėjimui, būna hipertireozei būdingi reiškiniai, pvz. yra  nustatomas TSH padidėjimas, o FT4 normalus. Skydliaukės funkcinis nepakankamumas gali atsirasti dėl daugelio priežasčių. Čia svarbi yra ir šeimos anamnezė. Anti-TPO nustatymas šiuo atveju leidžia diagnozuoti ankstyvą autoimuninį procesą ir laiku jį gydyti (arba bent jau atidžiau stebėti ligonį tiriant anti-TPO rodiklio dinamiką).

Anti-TPO tyrimas padeda esant įtartiniems skydliaukės mazgams. Ligoniai, sergantys autoimuniniu tiroiditu, dažnai turi kietą mazgą, susidariusį dėl autoimuninio proceso. Tokiems ligoniams gali būti įtarta skydliaukės karcinomair net atliekama kokia nors chirurginė intervencija. Skaudžios chirurginės intervencijos ir jos komplikacijų galima išvengi jeigu yra atliekami du tyrimai: a) anti-TPO nustatymas ir b) citologinė skydliaukės aspirato analizė (randama limfocitinė infiltracija). Jie gali padėti atmesti piktybinį procesą ir leidžia išvengti bereikalingos chirurginės intervencijos.

Anti-TPO taip pat reikėtų nustatyti jeigu po gimdymo sutrinka skydliaukės veikla.Beveik 8–10% gimdyvių vystosi pogimdyminė skydliaukės patologija. Kuo didesni yra anti-TPO titrai nėštumo metu, tuo yra didesnė tikimybė, kad pagimdžius moteriai bus nustatomi autoimuniniai skydliaukės pakitimai. Todėl pakartotinai tiriant TSH ir anti-TPO  nėštumo metu galima atrinkti ligones tolesniam stebėjimui ir korekcijai. Iki aštunto nėštumo mėnesio anti-TPO koncentracija gali svyruoti. Tačiau po gimdymo progresuojant autoimuninei skyliaukės patologijai  anti-TPO rodikliai didėja stabiliai.

Anti-TPO  taip pat gali būti nustatomas ir sveikiems asmenims profilaktiniu tikslu.  Sergančiųjų autoimuniniu tiroiditu šeimos nariai taip pat turi didesnę riziką susirgti autoimuniniais susirgimais. Anti-TPO tyrimas leidžia išaiškinti sergančiuosius, kurie yra padidėjusios rizikos grupėse. Tyrimas taip pat gali būti naudingas profilaktiškai tiriant sergančiuosius cukralige, miastenija ar esant gresiančiam persileidimui. Literatūroje yra duomenų, kad šios būklės gali būti  susijusios  su anti-TPO koncentracija kraujyje. Padidėjusi anti-TPO koncentracija tiesiogiai parodo padidėjusią priešlaikinio gimdymo riziką. Šio reiškinio mechanizmas kol kas nėra pilnai neaiškus, ir skydliaukės funkcija su šia patologija nėra tiesiogiai susijusi.

 

Anti-TPO tyrimas yra jautresnis už anti-TG tyrimą. TSHr testas yra specifiškesnis Grave’s ligai. Bendra taisyklė: anti-TPO ir anti-TG labiau yra naudingi strumitų atvejais, TSHr testas  naudingesnis Grave’s ligos atveju. Daugelis Anti-TPO taip pat gali didėti ir kitų autoimuninių susirgimų metu. Sjögreno sindromas, vilkligė, reumatoidinis artritas, vitamino B12 anemija, autoimuninė hemolizinė anemija kartais gali sukelti artefaktinius, laikinus anti-TPO ir anti-TG rodiklio padidėjimus.

Norma

 Anti TPO titras  < 1: 100
 Anti TPO  0–6,2×103 V/l

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonu dangteliu   uždengtą mėgintuvėlį.

Tyrimo rezultatų vertinimas

 Antimikrosominių antikūnių titras didėja  kai yra 

  • Autoimuninės hemolizinės anemijos
  • Granuliominis tiroiditas
  • Hašimoto tiroiditas
  • Juvenilinis limfocitinis tiroiditas
  • Myasthenia gravis
  • Miksedema
  • Mazginė netoksinė struma
  • Piktybinė anemija
  • Pirminis hipotiroidizmas
  • Reumatoidinis artrigas
  • Sjögreno sindromas
  • Sisteminė vilkligė
  • Skydliaukės vėžys
  • Vartojami peroraliniai kontraceptiniai preparatai

 

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *