Kraujo tyrimų paėmimo tvarka

Kraujo tyrimų paėmimo tvarka

Kraujo tyrimo eiliškumas Dangtelio spalva Paaiškinimai
Kraujo pasėlis (sterilūs tyrimai) Geltona SPSSterilios terpės buteliai Sumažina mikrobinio užterštumo galimybę,kai imamas pirmas
Krešėjimo tyrimai Žydra Pirmasis tyrimų eilėje (jei nėra pasėlio), nes kitų mėgintuvėlių priedai veikia krešėjimo tyrimus.Šis mėgintuvėlis naudojamas kraujo krešumo sistemos tyrimams.
Stiklinis mėgintuvėlis be priedų Raudona Užkerta kelią užteršti kitus mėgintuvėlius
Plastikiniai mėgintuvėliai su krešulio aktyvatoriumi Raudona Užpildomas po krešėjimo megintuvėlių, nes silikono dalelės aktyvuoja kraujo krešėjimą ir veikia krešėjimo tyrimus.(Vėlesniuose eilėje esančiuose mėgintuvėliuose yra heparino, kuris inaktyvuos silicio dalelių poveikį, jei atsitiktinai bus perneštos silicio dalelės).
Mėgintuvėliai su serumo atskyrėju (SSTs) Raudona ir pilka, guminis dangtelisAuksinis plastmasinis Užpildomas po krešėjimo megintuvėlių, nes silikono dalelės aktyvuoja kraujo krešėjimą ir veikia krešėjimo tyrimus.(Vėlesniuose eilėje esančiuose mėgintuvėliuose yra heparino, kuris inaktyvuos silicio dalelių poveikį, jei atsitiktinai bus perneštos silicio dalelės).
Mėgintuvėliai su plazmos atskyrėju (PSTs) Žalia ir pilka, guminisŠviesiai žalsvas, plastmasinis Heparinas veikia krešėjimo tyrimus ir kraujo serumo tyrimus. Jis  mažiausiai veikia kitus tyrimus, išskyrus kraujo krešėjimo tyrimus.
Heparinas Žalia Heparinas veikia krešėjimo tyrimus ir kraujo serumo tyrimus. Jis mažiausiai veikia kitus tyrimus  išskyrus kraujo krešėjimo tyrimus
EDTA LevandaRožinis Vienas iš pavojingiausių cheminio užterštumo priedų. Gali padidinti Na ir K kiekius mėginyje, sudaro chelatų junginius ir sumažina Ca kiekį, sumažina Fe kiekį,prailgina PT ir PTT laiką.
Plazmos paruošimo mėgintuvėliai Perlų Vienas iš pavojingiausių cheminio užterštumo priedų. Gali padidinti Na ir K kiekius mėginyje, sudaro chelatų junginius ir sumažina Ca kiekį, sumažina Fe kiekį,prailgina PT ir PTT laiką.
Oksalatai/Fluoridai Pilka Natrio fluoridas ir Kalio oksalatas veikia Na ir K kiekius. Renkamas tik po hematologinių tyrimų mėgintuvėlio, nes oksalatai pažeidžia eritrocitų membranas ir taip pakeičia eritrocitų formą. Oksalatai taip pat dalyvauja fermentinėse eritrocitų reakcijose.

Alternatyvi kraujo tyrimų paėmimo ŠVIRKŠTU  tvarka

  1. Sterilūs mėginiai (Kraujo kultūra)
  2. Žydras dangtelis(Krešėjimo tyrimai)
  3. Levandos dangtelis  ir plazmos paruošimo mėgintuvėlis (PPT)
  4. Žalias dangtelis ir plazmos atskyrėjo mėgintuvėlis (PST)
  5. Pilkas dangtelis su oksalatu ar fluoridu
  6. Raudonas dangtelis su serumo atskyrėju (SST)

 

Daugiau skaitykite

  • Krešėjimo tyrimai Krešėjimo tyrimai arba koaguliacijos tyrimai Kas yra krešėjimo tyrimai? Tai grupė […]
  • IgE antikūnai RAST, RadioAllergoSorbent Test Alergologų atliekami tyrimai yra […]
  • Smegenų skenavimas - Smegenų kraujotakos tyrimas Dažniausiai šis  tyrimas […]
  • Netiesioginis Kumbso mėginys Netiesioginis Kumbso mėginys padeda nustatyti paciento kraujyje […]
  • Aldolazė Aldolazė yra visose ląstelėse aptinkamas fermentas. Didžiausi šio fermento […]
  • Candida antigenas – kandidozės testas, FCANP ,Candida Antigen and Antibody […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *