Ramunėlės ir jų gydomosios savybės

Ramunėlės ir jų gydomosios savybėsRamunėlės ir jų gydomosios savybės

AugalasVaistinė ramunė 

Lotyniškas pavadinimas –  Chamomilla recutita, Matricaria recutita

Sinonimai – remulė, remunė, ramulė, ramunėlės, ramulis, ramuliukai, marūna, moterūnė, tikrosios ramunės, vaistinės ramunėlės

Šeima – Astrinių (Asteracea). gentis -ramunių (Matricaria)

Naudojimas 

Ramunėlės ir jų gydomosios savybės gerai žinomos nuo žilos senovės. Gydymui  vartojami ramunėlių žiedai. Vaistažolėms renkami tik ramunėlių žiedynai.

Gydomosios ramunėlių savybės 

Ramunėlės pasižymi raminančiu, antihistamininiu , priešuždegiminiu poveikiu. Ramunėlėse yra kalcio, glikozidų, taninų bei kirminus varančių rūgščių.. Jos turi antioksidacinių savybių, bei slopina žarnų spazmus. Ramunėlės taip pat gali naikinti bakterijas, todėl jomis mėgstama skalauti pažastis – taip sunaikinant nemalonų bakterijų sukeltą kvapą.Vaistinių ramunėlių preparatai  taip pat gerina virškinimą ir apetitą, skatina tulžies išsiskyrimą , slopina  spazmus , skatina prakaitavimą , ramina pasižymi  sutraukiančiu ir antiseptiniu poveikiu.

Specifinės ramunėlių žiedų vartojimo situacijos

 Alergijos, astma, žarnų kolika,  dilgėlinė, psoriazė, skrandžio uždegimas 

Kaitinant ramunėlės žiedus garuose arba juos tiesiog užplikant, gaunama medžaiga chamazulenas. Ši biologiškai aktyvi medžiaga pasižymi stipriu antialerginiu ir priešuždegiminiu poveikiu. Ji neledžia susiformuoti leukotrienams ir taip  sustabdo alergines bei uždegimines reakcijas. Chamazulenas taip pat slopina histamino išsiskyrimą. Ramunėlėse taip pat yra aliejaus, kuris sustiprina priešuždegiminį chamazuleno poveikį.

 Nerimas, Dėmesio sutrikimo sindromas (ADD), nemiga, pervargimas ir stresas 

Nuo seno ramunėlių arbata buvo girdomi pervargę ir sujaudinti ligoniai. Žolininkai mėgsta skirti ramunėlių arbatą nemigos varginamiems vaikams. Tyrimais nustatyta, jog ramunėlėse esantys aromatiniai aliejai slopina adrenokortikotropinio hormono (arba dar kitaip vadinamo stresinio hormono) išskyrimą. Yra  pastebėta, jog kvėpuojant ramunėlių aliejaus garus tokių raminamųjų preparatų  kaip valiumas veikimas sustiprėja. Ramunėlės taip pat slopina alergines reakcijas ir pasižymi švelniu raminančiu poveikiu, dėl ko jas mėgsta skirti esant dėmesio sutrikimams. Olandų mokslininkai nustatė, jog ramunėlės pagerina sergančiųjų depresija būkle bei gelbsti esant nerimui.

 Bakterinės, virusinės ir grybelinės infekcijos 

Ramunėlių sudėtyje yra chamazuleno, bisabololo,  umbeliferono bei fenolinių rūgščių .Šios medžagos veikia antimikrobiškai bei kaip antioksidantai. Jos padeda kovoti su vietine infekcija bei slopina E.coli bakterijas.

 Aterosklerozė 

Chamazulenas slopina laisvųjų radikalų susidarymą bei slopina makrofagų aktyvumą, dėl ko lėtėja aterokslerotinių plokštelių formavimasis kraujagyslėse.

 Cukrinis diabetas 

Ramunėlės taip pat gali padėti sergantiesiems cukralige ir užkirsti kelią jo komplikacijomis – nervų, kraujagyslių ir inkstų pakenkimams. Japonų mokslininkai nustatė, jog ramunėlės mažina cukraus kiekį kraujuje ir blokuoja uždegimą sukeliančius fermentus , taip padėdamos užkirsti kelią cukraligės komplikacijoms.

 Odos traumos 

Nuo seno pastebėta, jog ramunėlės stabdo skysčių tekėjimą iš paviršinių žaizdų ir taip greitina odos gijimą. Ramunėlių yra daugelyje odos gydančių kremų.

 Kūdikių vystyklų dermatitas 

Ramunėlių preparatai naudojami kūdikių odos priežiūrai, nes pasižymi ne tik dezinfekuojančiu bet ir odos uždegimus mažinančiu poveikiu.

 Egzemos 

Ramunėlių yra gydančių odą kremų sudėtyje, tačiau pačių ramunėlių vartojimo rekomendacijos egzemos gydymui yra labai prieštaringos. Pačios ramunėlės taip pat gali alergizuoti vartojant jas ilgą laiką, todėl nereikėtų jomis gydyti atopija sergančių vaikų.

 Endometriumo vėžys ir  Sisteminė raudonoji vilkilgė 

Ramunėlėse esantis apigeninas stabdo vėžinių ląstelių plitimą bei uždegimines reakcijas, kurias skatina besidauginančios auglio ląstelės.

 Dirgliosios storosios žarnos sindromas ir rytinis pykinimas, pilvo skausmai 

JAV natūropatai mėgsta ramunėlės, dėl švelnaus antispazminio poveikio žarnynui ir  skiria jų arbatą esant dirglios storosios žarnos sindromui. Šio augalo žiedų arbata taip pat vartojama esant rytiniam pykinimui. Yra pastebėta, jog ramunėles vartojant kartu su imbieru, jų poveikis bus efektyvesnis.

Nuo seno ramunėlių arbata buvo gydomi vaikų pilvo skausmai.

 PMS 

Ramunėlės taip pat padeda esant nereguliarioms ir skausmingoms mėnesinėms. Jų sudėtyje esantis spiroeteris slopina lygiųjų raumenų spazmus,  ir taip malšina mėnesinių skausmus. Ramunėlių arbata slopina mėnesinių skausmus ir palengvina kraujo krešulių pasišalinimą. Ją galima gerti su medumi.

Ramunėlių naudojimas homeopatijoje

Homeopatai ramunėles vertina dėl jų priešuždegiminio poveikio. Paprastai jos yra skiriamos esant nestipriai išreikštiems uždegimo reiškiniams, tačiau ne ūmių ir stiprių uždegimių metu.

Ramunėlės homeopatijoje naudojamos dėl savo raminančio poveikio. Kai kuriose šalyse maitinančios motinos geria ramunėlių arbatą, kad kūdikiai miegotų ramiau.

Jos taip pat vertinamos dėl virškinimą gerinančių savybių.

Ramunėlių vartojimas kosmetikoje

Nuo seno ramunėlės garsėja kaip vabzdžius atbaidanti priemonė. Jeigu iškylaujate gamtoje- patrinkite odą ramunėlių nuoviru, kad mažiau pultų uodai.

Ramunėlių žiedai taip pat yra puiki plaukų skalavimo priemonė- suteikianti plaukams lankstumo ir žvilgesio. Ypač tinka šviesiaplaukėms, nes natūraliai šviesina plaukus.

Ramunėlių vartojimo formos

Ramunėlių preparatai geriami  kaip tinktūros ir arbatos. Išoriškai jos vartojamos kompresų, pavilgų ir kremų pavidalu. Reikėtų pabrėžti, jog ramunėlės pasižymi kumuliaviniu poveikiu, – t.y. jų veikimo rezultatai matomi ne iš karto. Jas reikia vartoti bent 3 – 4 savaites, ir tik po to spręsti ar šis augalas jums padėjo. Chamomilla recutita ir Matricaria recutita  augalai mieliau naudojami gydymui nei Anthemis cotula. Pastarasis augalas pasižymi alergizuojančiu poveikiu.  Perkant ramunėles taip pat būtina pirkti vaistinę medžiagą, kurioje  nėra lapų ir stiebų priemaišų, t.y. arbatai turi būti vartojami tik ramunėlių žiedai.

Ramunėlių arbata

Ramunėlių arbata paprastai gaunama 1 arbatinį šaukštelį žiedų  (3g) užplikant 1 stikline verdančio vandens. Leisti pritraukti 10 -15 minučių. Kadangi ramunėlių eteriniai aliejai yra labai nepatvarūs, arbatą būtina plikyti tik gerai uždengtame inde. Šios arbatos nerekomenduojama gerti daugiau kaip 4 kartus dienoje.

Masažas su ramunėlių aliejumi

Paprastai imama 8-10 eterinio ramunėlių aliejaus lašų 15 g aliejaus. Veikia raminančiai, padeda sureguliuoti miego ritmą. Palengvina esant PMS.

Inhaliacijos su ramunėlių aliejumi

Paprastai imama 3 lašai aliejaus. Procedūra taikoma ne ilgiau kaip 5-7 minutes. Paprastai skiriamos esant gerklų uždegimams, peršalimo ligoms.

Pašalinis ramunėlių  poveikis

  • Egzema
  • Alerginis konjunktyvitas
  • Anafilaksinės reakcijos
  • Kontaktinis dermatitas
  • Vėmimas
Ramunėlių sąveika su kitais vaistais

  • Ramunėlių žieduose yra kumarinų – natūralių kraują skystinančių medžiagų, todėl jų negalima skirti naudojantiems krešėjimą veikiančius preparatus.
  • Masažas su ramunėlių aliejumi paprastai nesikiriamas, jeigu pacientas yra gydomas homeopatiniais preparatais.

Kada   ramunėlės preparatų vartoti negalima
  • Ramunėlės neskiriamos vartojantiems kraujo krešėjimą veikiančius preparatus, tokius kaip varfarinas.
  • Ramunėlių nereikėtų vartoti kartu su raminančiaisiais preparatais, trankviliantais ar stiprų nuskausminimą sukeliančiais preparatais.
  • Ramunėlės neskiriamos nėštumo metu, nes yra pastebėtas abortuojantis ramunėlių poveikis  gyvuliams.
  • Ramunėlės taip pat nėra rekomenduojamos gydant atopinį dermatitą.
  • Ramunėlės nevartojamos esant alergijai astrinių šeimos augalams.
  • Ramunėlės neskiriamos esant aukštam kraujospūdžiui.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *