Kaip padėti vaikui rinktis sporto šaką ?

Karate

Kaip jūs galite padėti sportuoti savo vaikams?

Visi norime būti sveiki. O dar labiau norime, jog mūsų vaikai būtų sveiki. Deja, šiuolaikinis gyvenimo būdas toli gražu neskatina žvalumo įpročių. Ką daryti? Formuoti šiuos įpročius patiems. Juolab, kad šiuo metu netrūksta nei sporto mokyklų, nei sporto būrelių mokyklose. Ne paslaptis, jog ne kiekvienos sporto mokyklos keliami reikalavimai tinka jūsų vaikui. Juk kiekvienas vaikas auga skirtingai ir  mėgsta skirtingus dalykus.

Į ką atkrepti dėmesį prieš pasirenkant sporto šaką?

  • Pirmiausia reikėtų įvertinti ar ši sporto šaka yra tinkama jūsų atžalos amžiaus grupei.
  • Po reikėtų pagalvoti, ar sporto būrelis ar mokykla yra draugiška vaikams. Nesistebėkite, – vienose sporto mokyklose siekiama olimpinių aukštumų, o kitose skatinama, jog vaikai tiesiog puikiai jaustųsi ir daugiau judėtų.
  • Trečias ir vienas iš svarbiausių veiksnių- ar jūsų vaikui tai patinka? Ar ši sporto rūšis jam įdomi? O gal tai tik jūsų asmeninė svajonė išauginti profesionalų sportininką?
  • Ketvirta, – įvertinkite savo vaiko amžiaus ir fizines galimybes. Rinkitės tokią sporto šaką, kuri atitinka jo amžių, protinę brandą  ir sugebėjimus.

Kokios sporto šakos tinka skirtingo amžiaus vaikams?

Tarp 2 ir 5 metų

Šiame amžiuje vaikai tik pradeda įvaldyti savo judesius. Neretai jie yra dar per jauni rimtiems sportiniams užsiėmimams arba komandiniams žaidimams.  Šiuo metu  geriausia fizinio aktyvumo forma- jdurūs laisvi žaidimai.

Ką jūsų atžala gali pabandyti?

  • Bėgimą
  • Vartymąsi ir kūlvirsčius
  • Mėtymą ir gaudymą
  • Plaukimą

Tarp 6 ir 9 metų

Šiame amžiuje vaikai mato geriau, ilgiau išlaiko dėmesį ir lengviau vykdo suaugusiųjų nurodymus. Jų judesiai yra labiau koordinuoti, todėl šiame amžiaus tarpsnyje galima jiems pasiūlyti išbandyti šias sporto šakas:

  • Žaidimus su kamuoliu ir beisbolą
  • Bėgimą
  • Futbolą
  • Gimnastikos užsiėmimus
  • Plaukimo treniruotes
  • Tenisą
  • Kovos menus
  • Jeigu esate įsitikinę, jog treneris yra tikrai patyręs ir išmano ką daro, galima atsargiai išbandyti  jėgos sporto šakas.

Tarp 10 ir 12 metų

Šiuo metu vaiko rega yra jau susiformavusi. Jis yra pakankamai subrendęs kad galėtų suprasti ir dalyvauti komandiniuose žaidimuose.  Būtent šiame amžiuje susižavima futbolu, krepšiniu, ledo rituliu arba tinkliniu.  Tačiau būkite atsargūs, šiame amžiaus tarpsnyje vaikai neretai patiriam brandos šuolius, kurie dėl staiga kintančių kūno proporcijų gali trumpam paveikti jų koordinaciją bei pusiausvyrą.

Trumpai apie kontaktinio sporto rūšis

Jeigu nutarėte leisti savo vaikui treniruotis kontaktinio sporto šakoje, turite įvertinti jo amžių, protinę brandą ir jo ūgį bei svorį. Tik jūs pažįstate savo vaiką geriau nei treneris, todėl tik jūs galite pasakyti ar tokia agresyvi ir konkurenciją skatinanti sporto rūšis atitinka jūsų vaiko charakterį. Kiekvienas vaikas bręsta skirting laiku, todėl du to paties amžiaus berniukai gali skirtis kaip diena ir naktis. Jeigu jūsų vaikas turės kautis su žymiai fiziškai pranašesniu priešininku, jam gresia didesnės traumos .

Visada įvertinkite esamas galimybes

Jūs priimsite sprendimą kuris įtakos ne tik jūsų finansus bet  ir pareikalaus daug asmeninio jūsų laiko. Todėl prieš pasirinkdami sporto šaką dar kartą apgalvokite:

  • Ar jūsų vaikas bus laimingas, lankydamas šias treniruotes?
  • Ar užsiimdamas šia sporto šaka jis nesusižalos?
  • Ar ši sporto šaka atitinka jo amžių?
  • Ar kiti  jūsų šeimos nariai galės įsitraukti į šios sporto šakos treniruotes?
  • Jeigu jus dominant sporto šaka reikalauja itin aukštos specializacijos ir techninio meistriškumo, ji gali užgožti kitas vaikui būtinas gyvenimo sritis. Jūsų vaikas gali prarasti daug laiko ir likti nusivylęs, jeigu laurų taip ir nenuskins. Are sate tam pasiruošę?  Tokios sporto šakos neretai priverčia perdegti ir tampa dideliu emociniu stresoriumi. Taigi, užuot teikusios džiaugsmą, tokios treniruotės  neretai tampa katorga.

 

Visada aktyviai domėkites savo vaiko veikla

  • Pirmiausia įsitikinkite, jog jūsų vaikas yra visiškai saugus sporto salėje ar sporto aikštelėje.
  • Išsiaiškinkite ar treneris reikalauja laikytis saugumo taisyklių. Ar jos yra privalomos ir išaiškinamos prieš pradedant užsiėmimus? Ar žaidėjai atlieka apšilimo pratimus? Ar žaidėjai ką nors daro, kad nusiramintų po įtemptos treniruotės? Ar treniruotės metu sporto vadovas atkreipia dėmesį į tai, kad vaikas būtų apsaugotas nuo skysčių netekimo? Ar treneris skiria pakankamai dėmesio patalpų šilumai, drėgnumui ir saugumui? Ar sporto treneris yra dėmesingas ir moka perspėti galvos sutrenkimus  kol jie dar neįvyko? Ar jis moka juos atpažinti?

Įvertinkite būsimo trenerio darbo stilių

Šis žmogus praleis daug laiko su jūsų vaiku. Ar jis pakankamai skiria dėmesio kiekvienam vaikui? Kiek laiko treniruotės metu dirba kiekvienas atskiras vaikas? Ar būsimas treneris moka bendrauti? Jeigu visos treniruotės metu yra rėkiama ant vėluojančių ir varžytis leidžiama tik gabiausiems, vargu ar jūs norite, kad jūsų vaikas tą patirtų. Toks trenerio požiūris gali sukelti rimtų problem bendraujant su bendraamžiais. Dar kartą pagalvokite : ar jūs norite pergalės bet kokia kaina ar jūs norite, kad jūsų vaikas harmoningai vystytųsi.

Švęskite pergales

  • Visada džiaukitės savo vaiko laimėjimais. Net pačiais mažiausiais. Kuo dažniau jie bus pastebimi, tuo stipriau jūsų vaikas norės žengti į priekį.
  • Būtinai dalyvaukite jo sporto varžybose, ar bent jau stenkitės ten dalyvauti. Nepalikite jo vieno, nes jūsų padrąsinimas neretai yra žymiai svaresnis nei trenerio.

Na o ką daryti, jeigu jokia sporto šaka jūsų atžalos netraukia?

Nagi nieko blogo tame nėra. Eikite į žygius visa šeima, keliaukite dviračiais, valtimis ir pėsčiomis. Dirbkite sode arba įsirenkite laipiojimo sienelę. Galimybių daug. Svarbu tik norėti kažką daryti. Net jeigu pasirinksite žaidimus, skatinančius virtual sportą ir virtualius šokius, yra šansų, jog jūsų vaikas norės pajudėti ir pats. Judėkite ir išveskite savo bei savo atžalos širdelę pasivaikščioti. Ji tikrai pasakys ačiū, jeigu tai darysite pastoviai.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *