Kaip vertinti krūtinės ląstos rentgenogramą

Kaip vertinti krūtinės ląstos rentgenogramą

Planas, kuris jums padės prisiminti kaip vertinti krūtinės ląstos rentgenogramą

1. Patikrinti ar rentgenograma neapšviesta

2. Pasitikslinti kur yra kairė ir kur yra dešinė pagal širdies šešėlį ir skrandžio dujas.

3. Pasitikslinti ar nėra posūkio-rotacijos. Ar stuburo šešėlis yra tiesiai už krūtinkaulio ir tarp raktikaulių?

4. Pasitikslinti ar krūtinės rentgenograma buvo atlikta pilnai įkvėpus. (Jeigu stuburas tiesus,  krūtinės rengenogramoje matomas X užpakalinis ir priekinis VI šonkauliai.

5. Pasitikslinkite ar rentgenograma atlikta nešiojamuoju ar stacionariniu apratu. Kokia yra jos kryptis? Jeigu rentgenograma atlikta anteroposterinėje padėtyje, apie širdies dydį spręsti negalima.

6. Pasitikslinkite ar minkštuosiuose audiniuose nėra svetimkūnių ir poodinės emfizemos

7.  Apžiūrėkite visus matomus kaulus ir įvertinkite osteoporozės, senų kaulų lūžių , metastatinių pokyčių, šonkaulių įtrūkimų bei kaklinių šonkaulių buvimą.

8. Apžiūrėkite diaragmą ir įvertinkite ar ji neišsipūtusi dėl laisvo oro. Pasitikslinkite ar teisinga diafragmos padėtis.

9. Patikrinkite plaučių vartus ir tarpuplautį. Įvertinkite aortos būklę, tarpuplaučio limfmazgių būklę, vartų kraujagyslių išreikštumą ir pakilimą (kairioji paprastai yra šiek tiek aukštesnė), kairiojo viršutinio broncho pakilimą (jis yra padidėjusio kairiojo prieširdžio požymis.

10. Įvertinkite širdies dydį, formą, vožtuvų kalkėjimo būklę ir prieširdžių padidėjimą.

11. Patikrinkite kostofreninius kampus- ar juose nematote skysčio arba pleuros randų

12. Įvertinkite plaučių audinio būklę : ar nėra parenchimos infiltratų, paryškėjusio tarpuplaučio piešinio, masių plaučių audinyje. Patikrinkite ar plaučių ribos yra normalios, ar nėra oro bronchuose, paryškėjusio kraujagyslinio audinio ar šešėlių.

13.Įvertinkite šoninę plaučių rentgenogramą ir pasitikslinkite ar joje nesimato neaiškios masės arba infiltrato. Įvertinkite užkrūtinkaulinį tarpą, Krūtinės skersinį matmenį, stuburo slankstelius ir užpakalininį kostofreninį kampą dėl smulkios eksudacijos galimybės.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *