Helicobacter Pylori tyrimas

Tyrimo pavadinimas –  Helicobacter Pylori tyrimas (H. Pylori )

Tyrimo reikšmė

Helicobacter pylori yra labai dažnai skrandyje apsigyvenantis mikroorganizmas. Helicobacter pylori (H. pylori) bakterija yra ypatinga tuo, kad, priešingai nei daugelis kitų mikroorganizmų yra prisitaikiusi gyventi rūgščioje skrandžio terpėje. Manoma, jog  net 30% – 40% visos populiacijos yra užsikrėtę šiuo mikroorganizmu. JAV šiuo mikroorganizmu yra daugiausiai užsikrėtę afroamerikiečiai, ispanų ainiai, imigrantai iš lotynų amerikos bei besivystančių šalių, asmenys kurių socialinis statusas yra menkas, vietiniai Aliaskos gyventojai bei vyresni nei 50 metų asmenys. Dažniausiai užsikrėtusieji šia bakterija nejaučia nieko. Tačiau ilgainiui gali vystytis lėtinio skrandžio uždegimo klinika. Šis mikroorganizmas siejamas su skrandžio opaligės, skrandžio vėžio bei skrandžio gleivinės limfomos vystymusi bei kitais virškinimo sutrikimais. Pastebėta, kad šios bakterijos neturintys asmenys rečiau serga skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligomis,-  tokiomis kaip skrandžio erozijos, opaligė, lėtinis gastritas Sergantiesiems  lėtiniu gastritu po valgio „degina“ skrandį, atsiranda skrandžio dirginimo reiškiniai. Šios bakterijos, priklausomai nuo jų aktyvumo ir kiekio, sutrikdo miego kokybę, sukelia nemalonų  kvapą iš burnos ir skatina vėžinių ląstelių augimą.

H.Pylori gali būti aptinkama keliais būdais- atliekant skrandžio gleivinės biopsiją endoskopinio tyrimo metu, taip pat serologinius kraujo tyrimus, nustatant antigenus išmatų mėginyje, bei  atliekant kvėpavimo mėginį. Šie tyrimai įvairuoja tiek savo metodologija, tiek galimais  rezultatais. Serologiniais tyrimais nustatomi  specifiniai IgG klasės antikūniai prieš Helicobacter pylori.

 Esant teigiamam IgG tyrimui, galima teigti, jog pacientas buvo užsikrėtęs IgG infekcija, ši infekcija buvo išgydyta arba ji tebėra aktyvi . Šis tyrimas yra pakankamai jautrus esant aktyviai infekcijai ir jo patikimumas siekia apie 85%.  Taigi nustačius teigiamus IgG klasės antikūnius, papildomai gali prireikti IgA arba IgM klasės antikūnių tyrimo. Aktyvią infekciją taip pat parodo išmatų tyrimas, kuriame imunofermentiniu ELISA metodu siekiama nustatyti antigenus prieš šią bakteriją. Šis tyrimas yra  93.1% patikimas nustatant aktyvią infekciją.

 Didžiausio patikimumo testas aktyviai H.pylori infekcijai nustatyti yra ureos kvėpavimo mėginys – jo patikimumas yra  94.7% .  Kvėpavimo mėginys arba Helic tyrimas yra paremtas tuo, kad šios bakterijos sugeba skaldyti karbamidą. Tai yra jos pasižymi ureaziniu aktyvumu. Tiriamasis išgeria karbamido tirpalą, kuriame yra žymėtųjų izotopų.  Skrandyje vysktančios biocheminės reakcijos(hidrolizės) metu susidariusios skrandyje dujos patenka į burnos ertmės orą.  Taigi iškvepiamame ore yra registruojami žymėtieji  anglies dvideginio izotopai . Paciento iškvepiamas oras surenkamas į speciaų maišelį arba jis turi kvėpuoti ant specialios kortelės.  Helicobacter pylori yra vienintelė  bakterija kuri greitai suskaido karbamidą. Vertinant tyrimo rezultatus yra sulyginamas pradinis iškvėptų dujų kiekis ir iškvėptas dujų kiekis išgėrus karbamido. Helic testą galima atlikti nėščiosioms ir vaikams nuo 5 metų.

Norma

Tyrimas neigiamas

Pasiruošimas tyrimui

Jeigu tiriamas kraujas arba išmatos, specialus pasiruošimas nereikalingas, badauti nereikia.

Jeigu atliekamas kvėpavimo mėginys, pacientas turi būti nevalgęs 1 valandą prieš numatomą tyrimą.

Atliekant kvėpavimo mėginį, 2 savaites prieš tyrimą pacientui neturi būti skirami antibiotikai, protonų siurblio infibitoriai arba bismuto preparatai.

Tyrimo atlikimo tvarka
 Serologiniams tyrimams  – Imama 7 ml kraujo į  raudonu dangteliu užsukamą mėgintuvėlį .

 Nustatant antigenus išmatose 

Būtina surinkti 0.5 ml pusiauskystų išmatų (negalima rinkti išmatų viduriuojant) į sterilų indą.

 Atliekant kvėpavimo mėginį 

Pacientas išgeria kapsulę, kuriame yra žymėtaisiais izotopais pažymėta urea. Tyrimui gali būti naudojami radioaktyvieji izotopai ir neradioaktyvūs izotopai. Nėščioms moterims ir vaikams skiriami neradioaktuyvūs izotopai. Kapsulė turi būti išgerta su valgiu arba skysčiu, kuris užtikrintų jos turinio sąlytį su skrandžio gleivine.

Iškvepiamas oras gali būti renkamas į special indą apie 20 minučių arba pacientas turi kvėpuoti ant specialios kortelės.

Tyrimo rezultatų vertinimas

Teigiami IgG antikūniai
  • Aktyvi  H. pylori iinfekcija
  • Buvusi  H. pylori infekcija
Teigiamas išmatų arba kvėpavimo mėginys : Aktyvi  H. pylori infekcija

Tyrima itakojantys veiksniai

Vartojant antibiotikus, protonų siurblio inhibitorius arba bismuto preparatus 2 savaites prieš tyrimą, tyrimo rezultatai gali būti klaidingai neigiami.

Kontraindikacijos tyrimui – Nėra.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *