ŽIV antikūniai

Tyrimo pavadinimas – ŽIV antikūniai

Sinonimai– ŽIV tyrimas, HIV tyrimas, ŽIV antikūnių tyrimas, Tyrimas dėl AIDS

Tyrimo reikšmė

Žmogaus imunodeficito virusas sukelia Įgytą Žmogaus Imunodeficito Sindromą (AIDS). ŽIV virusas atakuoja žmogaus imunines T ląsteles(helperius). Šios ląstelės dalyvauja ląstelinio imuniteto reakcijose. Kai  sutrinka T ląstelių funkcija, sumažėja atsparumas tokioms oportunistinėms infekcijoms kaip Pneumocystis carinii ir Candida albicans. ŽIV virusas perduodamas esant kontaktui su infekuotu krauju, lytiniu keliu ir kontaktuojant su organizmo skysčiais.  Rizikos grupėje užsikrėsti AIDS yra seksualiai aktyvūs homoseksualinės orientacijos asmenys, asmenys turintys daug lytinių partnerių,  besidalijantys adatomis intraveninių narkotikų vartotojai, asmenys kuriems daug kartų buvo perpiltas kraujas (pvz. sergantys hemofilija), infekuotų AIDS gimdyvių naujagimiai.

Šiuo metu ŽIV virusui nustatyti galima atlikti visą eilę tyrimų. Labiausiai paplitęs tyrimas yra fermentinis imunosorbentinis tyrimas arba ELISA. Šis tyrimo būdas dažniausiai pasirenkamas kaip skriningo tyrimas dėl AIDS , tačiau juo negalima remtis patvirtinant diagnozę. ELISA tyrimas nustato kraujuje esančius antikūnius prieš AIDS virusą , tačiau ne pačius AIDS viruso antigenus. Todėl teigiamas ELISA tyrimas bus tik tada kai jau yra susiformacę antikūniai prieš ŽIV virusą. Šis tyrimas taip pat neretai būna klaidingai neigiamas arba klaidingai teigiamas. Esant teigiamam ELISA tyrimui, tyrimas pakartojamas dar kartą naudojant tą patį kraujo mėginį. Jeigu tyrimas ELISA būdu yra teigiamas, atliekamas Western blot tyrimas. Šio tyrimo metu atliekama kraujo mėginio elektroforezė ir atskiriami antikūnių prieš ŽIV baltymai. Jeigu Western blot tyrimas yra teigiamas, asmuo laikoma, jog asmuo turi serologinių ŽIV požymių. Tai reiškia, jog pacientą būtina informuoti, jog jo kūne yra ŽIV virusas, tačiau tai dar nereiškia, jog jam yra  išsivystęs AIDS.  Jeigu ELISA tyrimas yra teigiamas, tačiau Western blot tyrimas yra neigiamas, tyrimą būtina kartoti po 3 -6 mėnesių .

Verta žinoti
 JAV infekcinių ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) rekomendacijos yra šios: 

  • Tyrimai dėl ŽIV turi būti atliekami visose gydymo įstaigose visiems  13-64 metų amžiaus pacientams.
  • Gydymo įstaigų darbuotojai turėtų pradėti skriningo tyrimus dėl ŽIV, išskyrus tuos atvejus, kai užsikrėtimo ŽIV paplitimas  yra <0.1%.  Jeigu dokumentuotas užsikrėtimas (aptarnaujamoje teritorijoje) ŽIV yra <1 per 1000 tirtų pacientų, skriningo tyrimas dėl ŽIV nėra būtinas.
  • Visiems asmenims, kuriems pradedamas gydymas dėl tuberkuliozės turi būti atliktas tyrimas dėl ŽIV.
  • Visiems pacientams, kurie kreipiasi dėl LPL gydymo, tyrimas dėl ŽIV turi būti atliekamas kaip standartinis tyrimas, esant bet kokiems naujiems nusiskundimams, nepaisant to ar pacientas turi rizikos elgsenos požymių ar jie yra tik įtariami.
Norma

Neigiamas ŽIV antikūnių tyrimas

ŽIV antikūniai, ELISA: neigiamas
ŽIV Western Blot: neigiamas
ŽIV antigenas (P-24 antigenas): neigiamas
ŽIV virusinis krūvis: <50 kopijų/ml  yra nustatomas gydymo kontrolės tikslais. Nustatomas pradžioje, po to tiriamas po mėnesio, ir po to kas 3-4 mėnesius.

Pasiruošimas tyrimui

Specialus pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į  raudonu dangteliu užsukamą mėgintuvėlį .

Tyrimo rezultatų vertinimas

  • AIDS
  • Užsikrėtimas ŽIV.
Tyrimą itakojantys veiksniai

Esant užsikrėtimui ŽIV infekcija, antikūnių tyrimo rezultatai gali būti neigiami nuo 3 iki 6 mėnesių po užsikrėtimo. Tai yra vadinamoji “langelio fazė”, kai pacientui infekcijos požymių dar nėra, tačiau jis gali perduoti infekciją kitiems.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *