Kaip išsaugoti tvirtus šeimos santykius?

sirdele

Kaip išsaugoti tvirtus šeimos santykius?

Psichologai teigia, jog jokių stebuklingų receptų tam nereikia. Pakanka kelių sveiku protu suvokiamų tiesų:

Barkitės  tik esant rimtam reikalui

Gyvenimas nėra klotas rožėmis, tačiau jis nėra ir dykuma, kurioje gyvenate tik jūs. Kadangi jūsų abiejų gyvenimas nėra tiek ilgas, jog galėtumėte kautis kiekvieną dieną, mūšio laiką rinkitės labai atsargiai. Kodėl?  Konfliktas nėra pati geriausia priemonė santykių aiškinimuisi, todėl jis turi būti paskutinė o ne pirmoji priemonė stengiantis ką nors keisti. Savo norus ir poreikius galima išsakyti neaštrinant situacijos. O jeigu konfliktas tikrai neišvengiamas, stenkitės savo nuomonę išsakykiti aiškiai ir argumentuotai. Jeigu supykę prisiminsite visas būtas ir praėjusias  partnerio nuodėmes, greičiausiai problemos neišspręsite, nes pamiršite ją ginčo viduryje.

Atkreipkite dėmesį į tai kaip išsakote savo nuomonę.

Jeigu jūs įžeidinėjate, žeminate ar kalbate pakeltu tonu, vargu ar kas nors iš viso norės su jumis bendrauti.  Tai vadinama smurtu ir tikrai neskatina nei gražių santykių, nei gilių jausmų. Jeigu norite bartis, – prisiminkite seną patarlę, jog  su šaukštu medaus sugausite daugiau musių nei su stikline acto.Priekaištai išsakyti ramiai ir argumentuotai tikrai bus suprasti greičiau nei riksmai ar žeminimai.

Atsiminkite, jog net ir gimus vaikeliui, jūsų partneris ar partnerė tebetrokšta dėmesio ir artumo

Ką tai reiškia? Neretai vaiko gimimas visus švelnius jausmus nustumia į šoną. Vaikeliui skiriamas dėmesys tiek išsunkia abu tėvus, jog jiems nebelieka laiko saviems poreikiams. Kaip gi nepasimesti gausybėje rūpesčių ir atrasti laiko jausmams ir laisvalaikiui?

Dalinkitės namų ruošos darbais

Dirbančioje šeimoje namų ruošos darbai paprastai nustumiami į antrąjį planą. Na o dažniausiai šie rūpesčiai užgriūna iš darbo grįžusios moters pečius. Moteris ir mama tradiciškai tvarko namus, ruošia pietus ir dar pasirūpina vaikų namų darbais.  Tai reiškia, jog po tokios sunkios dienos, ji vargiai norės pailsėti  diskutuodama apie vyro problemas.  Ilgalaikęs santuokas tyrinėję psichologai pastebėjo, jog tvirčiausi ryšiai išlieka tarp tų porų, kurios namų ruošos darbus dalinosi per pusę. Kaip jie tuos darbus dalinosi pasirodo nėra taip svarbu. Psichologai siūlo juos dalintis pagal susitarimą: vienas iš sutuoktinių gamina pietus, kitas siurbliuoja kilimus. Tačiau juos galima dalintis ir leidžiant partneriui pasirinkti:  koks tau darbas mielesnis šiandien, valgio gaminimas ar grindų plovimas?

 Retsykiais  įvertinkite kaip dažnai jūs iš tikro būnate kartu

Šiandien niekas nebeabejoja, jog kiekvienam iš mūsų būtina turėti asmeninę erdvę, kurioje galima pasijusti niekieno nevaržomam. Tai gali būti gimnastikos treniruotė, meno užsiėmimai, konferencijos ir tobulinimosi kursai, viršvalandžiai ir panašiai. Tokios erdvės tikrai yra būtinos, tačiau dažniausai pasitaikanti vedusių porų klaida yra tame, jog pamirštama, jog namuose laukia jūsų partneris ir vaikai. Toks tobulėjimas iš vienos pusės skatina jūsų asmenybės vystymąsi, tačiau iš kitos pusės suardo jūsų ir jūsų partnerio ryšius. Pabandykite retsykiais paskaičiuoti kiek gi laiko iš tikro praleidote su artimu žmogumi šią savaitę. Jeigu jūsų kartu praleistų valandų skaičius artėja prie nulio, – jūs tikrai turėtumėte pagalvoti, kas jūsų santykiuose yra negerai.

Valdykite savo reakcijas

Ne viskas gyvenime klojasi sklandžiai. Tačiau atsitikus bėdai ar esant kažkokiems nesklandumams , labiausiai išloš tas, kuris įvertins kas gi vyksta iš tikro. Kiekvienas iš mūsų atsinešame skaudulių, lydinčių mus iš vaikystės ir buvusių santykių. Todėl išgirdę tam tikrus žodžius ar tam tikrą intonaciją neretai automatiškai vertiname situaciją pagal tai, ką jau esame patyrę. Pabandykite  pirmiausiai suprasti kodėl jūsų partneris ar partnerė pasielgė būtent taip ar pasakė būtent tą. Tai kaip ji tą pasakė ar padarė gali būti visai ne iš blogos valios ir tikrai be pikto noro jus įskaudinti. Jeigu jūs trumpam susilaikysite nuo kažkokio veiksmo ir bandysite suprasti kodėl kažkas įvyko būtent taip o ne kitaip, greičiausiai sustabdysite kiekviename iš mūsų glūdintį gynybinės reakcijos mechanizmą ir išvengsite skaudinančio jūsų partnerį žingsnio.

Nemanykite, jog jūs viską suprantate

Neretai  mes manome, jog  gerai žinome ką mano ar jaučia kitas žmogus. Tačiau jeigu jūsų partneris susiraukė žiūrėdamas į jūsų naują suknelę, gali būti , jog jūs stovite ryškioje saulės šviesoje ir jis tiesiog  gerai nemato, nes yra be saulės akinių. Jeigu jūs taip pat susirauksite, – greičiausiai abu jausitės nemaloniai. Tačiau jeigu jūs atmesite savo įsitikinimą, jog jam kažkas nepatiko ir tiesiog paklausite, kas atsitiko, – ko gero būsite nustebinta, nes iš tikrųjų nieko ir neįvyko. Nepamirškite klausti, -juk nei vienas iš mūsų negimėme skaitydami kito mintis.

Visada prisiminkite, jog pasirinkote partnerį, su kuriuo jums buvo gera

O ką jūs tuomet darėte? Ko gero nustebsite. Jūs  tiesiog kalbėjotės. Neretai namų rūpesčiai ir nuobodūs darbai  užima tiek laiko, jog tiesiog pamirštama, jog galima kalbėtis ne tik apie rūpesčius ar kažką blogo. Kalbėkitės su artimais žmonėmis, nes tik todėl kad jie artimi jūs galite išsakyti tai kas guli ant širdies.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *