Aktinomikozė

Aktinomikozė

Kas yra aktinomikozė? 

Aktinomikozė yra anaerobinių ir mikroaerofilinių bakterijų sukelta infekcinė liga. Aktinomikozės sukėlėjai paprastai gyvena burnoje, makštyje arba storojoje žarnoje. Jų dauginimuisi reikalinga beorė arba mažai deguonies turinti aplinka. Šios bakterijos priklauso  Actinomyces genčiai.  Yra žinoma apie 30 Actinomyces padermių.Dažniausias sukėlėjas yra Actinomyces israelii.  Dažniausiai šis mikroorganizmas nesukelia jokių susirgimų. Aktinomikozė yra ėtinė pūlinė granuliomatozinė infekcinė liga Esant gleivinių pažeidimams – po traumos, danties traukimo bakterijos skverbiasi į giliuosius audinius ir juos suardo.  Susidaro infiltratai, gilūs skausmingi pūliniai ir abscesai, infiltruojami minkštieji audiniai ir drenuojantieji sinusai. Liga yra reta, dažniausia ja serga  vidutinio amžiaus žmonės. Vyrai serga dažniau nei moterys.

Kokios yra  klinikinės aktinomikozės formos ?

Pagal pažeidimo vietą skiriamos šios aktinomikozės formos

1. Veido ir kaklo aktinomikozė

Susidaro dauginiai  susiliejantys infiltratai paprastai ties apatinio žandikaulio kampu.  Oda virš jų būna rausvai melsvos spalvos. Po kurio laiko infiltratas suminkštėja, susidaro fistulė (kanalas), infiltratas pratrūksta. Iš susidariusių angų išsiskiria pūliai su tik šiai ligai būdingomis drūzomis – mažomis, apie 1mm, į grūdelius panašiomis dalelėmis.

2. Krūtininė aktinomikozė

Pažeidžiami plaučiai, pleura, tarpuplautis, krūtinės siena. Susergama įvykus antrinei aktinomicečių aspiracijai kai paciento burnos priežiūra yra labai prasta. Pacientą vargina krūtinės skausmas gilaus įkvėpimo metu,  Kosulys (kartais su skrepliavimu),karščiavimas, naktinis prakaitavimas bei svorio kritimas.

3. Pilvinė aktinomikozė

Susirgimas dažniausiai pažeidžia ileocekalinį vožtuvą. Liga dažniausiai išsivysto po apendicito operacijos, įvykus žarnų perforacijai, sergant divertikulitu arba po chirurginių virškinamojo trakto operacijų.

4.  Dubens aktinomikozė

Rizikos faktoriai
  • Labai prasta burnos priežiūra,
  • Po danties šalinimo procedūros
  • Gausiai vartojamas alkoholis
  • Mikrotraumos
Tyrimai

Laboratoriniai tyrimai

Būtina ištirti aspiratą ir pašalintus audinius. Liga patvirtinama tik nustačius ligos sukėlėjus biopsinėje medžiagoje. Diagnozę patvirtina  išskirti aktinomicečių lizdai (drūzos).

Spinduliniai tyrimai

Būtina atlikti galvos, krūtinės, pilvo ar dubens srities kompiuterinės tomografinės tyrimą, kuris gali padėti nustatyti kiek yra išplitusi infekcija.

Gydymo principai

Skiriamas gydymas antibiotikais. Pirmo pasirinkimo vaistas dažniausiai yra penicilinas. Gydymas tęsiamas ilgai -apie 12 savaičių. Kartais  jis gali būti tęsiamas net iki vienerių metų. Jeigu pacientas yra alergiškas penicilinų grupės preparatams, galima gydyti eritromicino, tetraciklino, doksaciklino, klindamicino arba cefalosporinų preparatais.

Jeigu yra centrinės nervų sistemos pažeidimai, gydymui gali būti naudojamas chloramfenikolis.

Aktinimokozė dažniausiai yra polimikrobinis susirgimas. Dažniausiai kartu auga streptokokai, bakteroidai, enterokokai, fuzobakterijos Eikenella corrodens.

Ar liga užkrečiama?

Aktinomikozė nėra užkrečiama. Ja negalima užsikrėsti kontakto metu.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *