Nereguliarus mėnesinių ciklas

Nereguliarus mėnesinių ciklas

Kos mėnesinių ciklas yra normalus?

Normalus mėnesinių ciklas gali svyruoti nuo 21 iki 35 dienų ar net 42 ir ilgiau. Svarbu yra taik, kad  mėnesinių ciklo svyravimai neturėtų svyruoti daugiau kaip  7 dienas, t.y.  jie neturėtų būti, kad vienas mėnesinių ciklas – yra 28 d., kitas – 42 d., o trečias – 21 d. Jeigu mėnesinių ciklo trukmė yra pavyzdžiui 42 dienos, bet jis yra  reguliarus, su leistinu 7 dienų nuokrypiu, tai tikrai dar nėra liga.

Aiškinantis ar mėnesinių ciklas nėra sutrikęs, paprastai turi būti ypatingai tiksliai išsiaiškinama kaip vyksta mėnesinės.

Didžioji mergaičių dalis pirmąsias mėnesines patiria būdamos 13 metų amžiaus. Tačiau pirmosios mėnesinės laikomos normaliomis, jeigu jos įvyko 10-16 metų amžiaus.

Per pirmuosius 2-3 metus prasidėjus mėnesinėms gali pasitaikyti nereguliarūs kraujavimai, nes ne visų ciklų metu dar įvyksta ovuliacija.

Kai ovuliacija pradeda vykti reguliariai ir nusistovi pastovus mėnesinių ciklas, staigūs jo pasikeitimai verčia susirūpinti.

Kokia mėnesinių trukmė yra normali ?

Normaliomis laikomis tokios mėnesinės,kurių  trukmė yra iki savaitės, t.y. 5–6 dienos ir kurių metu netenkama  apie 30–70 ml kraujo. Jeigu mėnesinės trunka ilgiau negu savaitę arba kraujuojama labai gausiai,  tokios mėnesinės nėra laikomos normaliomis.

Vidurkis Svyravimai
Ciklo trukmė 26-28 dienos 21-35 dienos
Kraujuojama 3-4 dienas 2-7 dienos
Netenkama kraujo 30-40 ml 20-80 ml
Kodėl sutrinka mėnesinių ciklas?

Mėnesinių ciklo sutrikimai paprastai pasireiškia 2 amžiaus grupėse.

Jeigu mėnesinių ciklo sutrikimai pasireiškė jaunai, iki 35 metų pacientei, šie sutrikimai dažniausiai atsiranda sutrikus hormonų pusiausvyrai. Jie dažniausiai yra gydomi vaistiniais preparatais.

Jeigu pacientė yra vyresnio nei 35 metų amžiaus mėnesinių ciklo svyravimo priežasčių gali būti žymiai daugiau.  Pirmiausiai šiuo atveju reikia galvoti apie ginekologines priežastis:  gali būti kiaušidžių cistos, gimdos miomos ar polipų. Būtina įvertinti skydliaukės būklę, nes neretai jos susirgimai lemia mėnesinių ciklosutrikimus.

Mėnesinių ciklas taip pat gali sutrikti esant antinksčių, kepenų susirgimams.

Mėnesinių ciklą gali sutrikdyti  ir labai daug kitų veiksnių: stresai, valgymo sutrikimai (anoreksija, bulimija), itin griežtos dietos, klimato kaita, organizmo išsekimas dėl pervargimo, vitaminų stoka, lėtiniai susirgimai, vartojami vaistai.

Koks mėnesinių ciklas yra laikomas sutrikusiu?
  • Mėnesinių ciklas yra  laikomas sutrikusiu, jeigu visiškai išnyko anksčiau buvusios reguliarios mėnesinės.
  • Jis taip pat laikomas sutrikusiu, jeigu ciklo trukmė svyruoja daugiau negu savaitę.
  • Mėnesinių ciklas taip pat bus sutrikęs, jeigu mėnesinės tęsiasi ilgiau kaip 7 dienas, vargina kraujavimai tarp mėnesinių, acikliniai tepimai, jeigu mėnesinės labai gausios ir pan.
  • Mėnesinių ciklas nėra normalus, jeigu jis yra trumpesnis nei 21 diena, jeigu kraujuojama ilgiau kaip 8 dienas, jeigu kraujavimo metu ypatingai dažnai tenka keisti įklotus.
Kaip diagnozuojami mėnesinių ciklo sutrikimai

  • Paprastai atliekamas dubens organų ultragarsinis tyrimas.
  • Atliekami hormoniniai tyrimai- tiriami lytiniai hormonai, prolaktino kiekis.
  • Tiriama skydliaukės veikla.Taip pat labai dažnai atliekamas skydliaukės tyrimas.
  • Ieškoma infekcinių susirgimų
Kokie tyrimai yra normalūs?

Endometriumo storis išmatuotas ultragarsu turi būti 6-12 mm.

Menstruacinis ciklas yra ovuliacinis, jeigu progesterono kiekis kraujuje (jį išskiria geltonkūnus) >20 nmol/l luetealinės fazės viduryje (tai yra 5 -10 dienų prieš mėnesines).

Ar kiekvienas mėnesinių ciklas yra ovuliacinis?

Ne kiekvienų mėnesinių metu gali įvykti ovuliacija. Tačiau tai nėra laikoma susirgimu. Dažniau  beovuliacinių ciklų būna stebima mėnesinių atsiradimo pradžioje, kada mėnesinių ciklas dar tik  formuojasi. Jie taip pat neretai būna ir prieš menopauzę.

Kiaušinėliai taip pat gali nesubręsti jeigu moterį vargina pastovus nuovargis, stresas, ji blogai maitinasi, laikosi dietos.

Ar svorio pokyčiai gali sukelti mėnesinių ciklo sutrikimus?

Tikrai taip. Jeigu yra laikomasi griežtos dietos, arba per trumpą laiką staiga netenkama daug svorio, mėnesinių ciklas gali sutrikti. Kartais jos gali neti ir išnykti.

Jeigu moters kūno svoris pernelyg didelis, mėnesinių ciklas taip pat gali sutrikti. Nutukusioms ir turinčioms antsvorio moterims neretai nustatomas policistinių kiaušidžių sindromas. Jo metu mėnesinių ciklas dažnai būna nereguliarus.

Kas yra PMS? Ar tai mėnesinių ciklo sutrikimas?

Priešmenstruacinis sindromas (PMS) taip pat priskiriamas prie mėnesinių ciklo sutrikimų, tačiau tik tuo atveju  jeigu jis yra sunkios Manoma , jog PMS priežastis yra prolaktino apykaitos sutrikimai.  Veikdamas krūtis, prolaktinas gali sukelti jų jautrumą, taip pat jis lemia skysčių susilaikymą, padidėjusį dirglumą, depresiją, o tai ir yra pagrindiniai PMS simptomai.

Kada PMS yra laikomas liga?

Kai PMS labai vargina moterį, kad ji net dešimčiai dienų negali gyventi normalaus gyvenimo, ją kamuoja pilvo apačios skausmai, krūtų tempimas, toka būsena jau nebėra laikoma normalia.

Kad  PMS  simptomai kuo mažiau vargintų, rekomenduojama prieš menstruacijų pradžią nevartoti aštrių  ir virškinamąjį traktą dirginančių maisto produktų, apriboti suvartojamo kofeino kiekį, kavos, tonizuojamosios arbatos gėrimą, nevartoti prieskonių.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *