8 sporto rūšys kurios labiausiai tinka būsimai mamai

8 sporto rūšys kurios labiausiai tinka būsimai mamai 
8 sporto rusys labiausiai tinkancios busimai mamai

 

Ar nėštumo metu moteris gali sportuoti?

Kiekviena nėščia moteris turi sveikai maitintis ir saugoti savo sveikatą. Todėl gydytojų jau nebestebina tęsianti sporto užsiėmimus nėštukė. Tačiau ką daryti, jeigu iki pastojimo jūs visiškai nesportavote ir jokia sportinė veikla jūsų nedomino?

Žemiau pateikiame keletą specialistų pateikiamų argumentų, kurie privers jus susimąstyti:

  • Užsiimant bet kokia fizine veikla (taip pat ir sportuojant) pagerėja kraujo apykaita. Tai reiškia, jog jūsų vaikelis geriau aprūpinamas taip jam reikalingu deguonimi.
  • Net jeigu ir šiek tiek persivalgote, – lengvai sportuodamos jūs sudeginate kažkiek nereikalingų kalorijų. Tai reiškia, jog mažiau tunkate. Sporto medicinos specialistai linkę manyti, jog nėštumo metu sportavusios mamos lengviau atgauna savo figūrą po gimdymo.
  • Sportuojančių mamų pilvą ir šlaunis rečiau sudarko strijos ir celiulitas.
  • Sportuojant (saikingai) sumažėja tinimai.
  • Sportuojant geriau dirba jūsų žarnynas ir todėl rečiau vargina arba beveik nevargina vidurių užkietėjimai.
  • Sportuojančios moterys rečiau skundžiasi nėštumo metu atsirandančiais nugaros skausmais.
  • Nėščiųjų mankšta padeda išmokti taisyklingai kvėpuoti. Tai reiškia, jog gimdymas gali būti lengvesnis ir jūsų kūdikiui gresia mažesnis pavojus uždusti gimdymo metu.
  • Nėščiųjų mankšta stiprina mažojo dubens raumenis ir raiščius, dėl ko jums gresia mažesnė tarpvietės plyšimų ir organų nusmukimo grėsmė.
Taigi, kokie sportiniai užsiėmimai yra naudingi būtent būsimai mamai?

1. Rytinė mankšta

Paprasti rytinės mankštos pratimai yra nesudėtingi, jie pakelia nuotaiką ir sustiprina jūsų raumenis.

2. Aerobikos užsiėmimai

Nėščiųjų aerobikos pratimai visų pirma stiprina gimdymo procese dalyvaujančius raumenis. Sporto medicinos specialistai tvirtina, jog tokie aerobikos užsiėmimai sumažina nėštukes varginančius tinimus. Perspėjimas – rinkitės tik tokius užsiėmimus, kuriuos praveda patyrę profesionalai.

3. Ėjimas

Tinka absoliučiai visoms moterims, nepaisant jų sportinio pasiruošimo būklės. Vaikščioti galite kiek norite ir kada norite, – žinoma, jeigu gydytojas nepasakė priešingai. Būtent vaikščiuojant stiprėja pilvo sienos raumenys ir mažėja venų varikozės išsivystymo tikimybė.

4. Plaukimas

Tinka taip pat beveik visoms nėščioms moterims, jeigu tik leido jus prižiūrintis gydytojas. Plaukiojant ne tik sumažėja nugaros raumenų įtampa, tačiau ir pagerėja nuotaika.

5. Vandens aerobika

Sustiprina odos elastingumą. Tai puiki venų varikozės profilaktinė priemonė. Vandens aerobika yra nepamainoma norinčioms nepriaugti pernelyg didelio svorio. Juolab, ši sporto rūšis padeda išmokti taisyklingai kvėpuoti. Gydytojai teigia, jog ji ypač naudinga antrojoje nėštumo pusėje, nes padeda mažyliui priimti taisyklingą padėtį prieš būsimą gimdymą.

6. Paprasti pasivaikščiojimai gryname ore

Nenuskriaus nei jūsų nei mažylio. Kas gali būti nuostabiau kaip tyras oras ?

7. Pilatesas

Pilateso mankšta ypatinga – jos metu persitempti ar pervargti bveik neįmanoma. Tačiau ši mankšta padeda suformuoti taisyklingą laikyseną, sureguliuoja hormoninę pusiausvyrą ir padeda susigrąžinti figūrą po gimdymo.

8. Nėščiųjų joga

Naudinga visoms nėštukėms. Ja galima užsiiminėti nuo pirmųjų nėštumo dienų. Jos metu ne tik išmoksite taisyklingai kvėpuoti, bet ir išsaugosite sąnarių paslankumą ir pasiruošite gimdymui.

Kad ir kokius sporto užsiėmimus pasirinktumėte, pasistenkite vadovautis šiomis paprastomis sveiko proto taisyklėmis.

Į ką reikia atkreipti dėmesį sportuojant?

1. Pasitarkite su savo gydytoju

Jeigu iki nėštumo sąvoka sportas jums nebuvo suprantama, ko gero nėra prasmės imtis sunkių ir specialių pratimų. Grečiausiai jums tiks paprastos sveikatą stiprinančios priemonės ar rekomendacijos.

2. Pamirškite sąvoką -figūra

Nėštumo metu jūs turite rūpintis ir savimi ir vaikeliu. Sportuoti reikia tik tiek, kad nepervargtumėte jūs abu, todėl saviveikla užsiimti čia nereikėtų. Sportuokite tik patyrusių specialistų priežiūroje.  Jeigu jaučiate jog pavargote,- užsiėmimą reiktų nutraukti.

3. Rinkitės stabilią atramą 

Sportuokite tik su tinkamai parinkta avalyne. Nesportuokite ant slidžių paviršių. Sportuodamos į žemę remkitės visa pėda, kad nesužeistumėte raiščių ir nepargriūtumėte.

4. Neperkaiskite

Sportuokite tik gerai vėdinamose patalpose. Jeigu jums darosi karšta – palikite patalpas.

5. Sekite savo pulsą

Mankštintis galite tik tuomet, jeigu jūsų arterinis kraujospūdis yra normalus. Visos mankštos metu reguliariai tikrinkite savo pulsą. Jis neturi viršyti 125 kartų per minutę.

6. Taisyklingai kvėpuokite

Mankšta visų pirma turi pakankamai aprūpinti deguonimi ir jus ir mažylį. Jos metu visada stenkitės įkvėpti per nosį, o iškvėpti galite ir per burną.

7. Sekite mažylio judesius mankštos metu

Jeigu mankštos metu jūsų mažylis pradėjo pernelyg stipriai judėti, ar priešingai pernelyg ilgam nurimo- metas baigti mankštą.

Taigi, būkite sveikos, stiprios, laimingos ir gražios.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *