Ar šildytis prie židinio yra saugu?

Ar šildytis prie židinio yra saugu? 


Ar sildytis prie zidinio yra saugu

Artėja vasara ir ilgi vasaros vakarai. Ne viename sodo namelyje ar vilaitėje yra židinys. Iš tikrųjų, židinyje rusenačios malkos tikrai suteikia daug malonių akimirkių. Tačiau ar šildytis prie židinio yra saugu? Pasirodo viskas priklauso nuo to, ką jūs metate į židinį.

Amerikiečių gydytojai teigia, jog šildytis prie židinio nėra sveika sergantiesiems astma ir kitomis plaučių ligomis. Pasirodo, jog degdamas medis išskiria mikroskopines dalelytes, kuriose yra policiklikinių aromatinių angliavandenilių, kuriuos chemikai žymi PAAH. Šios dalelės yra labai mažos ir sugeba prasiskverbti į plaučius. Per ilgą laiką jos gali sukelti vėžį. Aplinkos apsaugos organizacja (EPA) atliko tyrimus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį. Pasirodo židinys, kuris per vieną valandą sudegina 5 kilogramus malkų (gera glėbelį) išskiria net 4300 kartų daugiau vėžį sukeliančių medžiagų nei jūs gautumėte surūkę 30 cigarečių. Jeigu prie židinio jūs lepinatės retai, – vėžio rizika tikrai nėra labai didelė. Tačiau sergantiesiems plaučių ligomis, netgi tokios rizikos reikėtų vengti.

Kaip dar labiau sumažinti šią riziką?

Visų pirma venkite dekoratyvinių židinių, kuriuose naudojamos dirbtinės malkos. Jos tikrai nėra sveikos.

Investuokite į sertifikuotą uždarą medžio deginimo sistemą, kuri beveik neleidžia dūmams prasiskverbti į jūsų kambarį.

Į židinį kraukite tik gerai išdžiūvusias sausas malkas. Jeigu turite pinigų, malkinėje   įtaisykite drėgmės matuoklį. Kad geriau išdžiūtų, malkos turi būti gerai suskaldytos ir tvarkingai sudėtos į rietuvę. Jas reikėtų džiovinti ne trumpiau kaip 6 mėnesius. Deginimui skirtos medienos drėgmė neturėtų būti didesnė nei 20 procentų.

Bent kartą metuose įsitikinkite, jog jūsų židinys yra techniškai tvarkingas. Leiskite jo tvarkingumą įvertinti sertifikuotam specialistui.

Jeigu jūsų židinys yra techniškai netvarkingas, degant malkoms išsiskyręs anglies monoksidas užuot pro kaminą ištrūkęs  lauk, gali pasklisti  kambaryje.

Pabaigai – jeigu jūs norite tik maloniai žėrinčio židinio,- geriau investuokite į elektrinį židinį, kuris yra saugesnis. Žinoma, malonaus degančių malkų spragsėjimo nebus, tačiau išvengsite kontakto su kancerogenais.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *