Gliukozaminas

Gliukozaminas- kas tai yra?  Gliukozaminas

Gliukozaminas, natūralus aminosacharidas. Jis yra sudarytas iš gliukozės ir gliutamino rūgšties. Gliukozamino yra beveik visuose žmogaus organizmo audiniuose. Daugiausia jo tyra kremzlėse, sausgyslėse ir raiščiuose. Gliukozaminas yra labai svarbi organizmo statybinė medžiaga. Jis dalyvauja kremzlės sąnarioo  glikozaminoglikanų (GAG)  ir proteoglikanų biosintezės pradžioje. Gydymo tikslams yra naudojamos gliukozamino sulfatas, gliukozamino hidrochloridas ir gliukozamino N- acetilas. Geriausiai veikiantis gliukozamino preparatas yra gliukozamino sulfatas. Manoma, jog šiame junginyje esanti siera yra labai svarbi proteoglikanų sintezei. Kai organizmui nepakanka neorganinių sulfatų, mūsų organizme pradeda lėtėti glikozaminoglikanų sintezė.

Kur yra gliukozamino?

Įprastiniuose maisto produktuose gliukozamino beveik nėra. Organizmas jį turi gamintis pats. Organizmo savybė sintetinti šią medžiagą mažėja su amžiumi. Manoma, jog būtent dėl to vystosi degeneraciniai sąnarių susirgimai ir sąnarių ligos.

Gliukozamino metabolizmas ir farmakokinetika

Žmogaus organizmas išgertą gliukozaminą įsisavina  44% . Per pirmąskas 24 valandas su šlapimu jo yra išskiriama 1.2% dozės.

Naudojimas gydymui

Indikacijos – Sąnarių, odos ligos  ir gyvūnų sveikatos stiprinimas.

Gliukozamino sulfatas yra vartojamas kaip maisto papildas. Jis skatina proteoglikanų ir glikozaminoglikanų gamybą žmogaus ląstelių chondrocituose. Manoma, jog jis stimuliuoja kolageno gamybą chondrocituose bei padeda chondrocitams išlaikyti normalią medžiagų apykaitą, gerina  kremzlių būklę, ir stabdo sveikos kremzlės irimą.

Klinkiniai tyrimai parodė, jog  kad gliukozamino vartojimas  sumažina sąnarių skausmą ir pagerina osteoartrito pažeistų sąnarių būklę. Suvartojant daugiau gliukozamino, daugiau gaminama glikozaminoglikanų, dėl ko  kolageninė kremzlės dalis išsaugo daugiau vandens.

Klinikinių tyrimų metu pastebėta, jog vartojant gliukozaminą sąnarių skausmai pradeda silpnėti  po 7 gydymo dienų, o  uždegiminiai reiškiniai – sąnarių jautrumas, patinimas ir nejudrumas sumažėja po 14 dienų. Sąnariai tapo lankstesni po 21 dieną trukusio gydymo.

Paprastai klinikinių tyrimų metu kasdien yra skiriama po 1500 mg gliukozamino sulfato kasdien.

Šalutinis gliukozamino poveikis

Iki šios dienos atlikti klinikiniai gliukozamino poveikio artritui tyrimai rodo, kad gliukozaminas malšina skausmą, nesukeldamas šalutinio poveikio.
Trejus metus trukusių bandymų metu nebuvo pastebėta jokių šalutinių poveikių ar skirtumų šiuo atžvilgiu tarp tarp placebo ir gliukozamino grupių.

Rekomenduojamos dozės

Rekomenduojama dozė iki 1500 mg per dieną.

Išleidimo formos: tabletės, kapsulės, pleistrai, geliai, tirpiosios tabletės, lėtai atsipalaiduojančios tabletės.

Daugiau skaitykite

  • Silicis Pastaraisiais metais grožio industrija atsigręžė į dar vieną mineralą - silicį. […]
  • Antioksidantai ir laisvieji radikalai Laisvieji radikalai yra labai aktyvios medžiagos, kurios susidaro mūsų organizma […]
  • Niagenas   Niagenas yra patentuota nikotinamido ribozido forma. […]
  • Chondroitinas Chondroitinas- kas tai yra?  Chondroitino sulfatas yra jungiamojo audinio […]
  • Argininas - argininas - 2-Amino-5-guanidinopentanoic Acid, (2S)-2-Amino-5-{[amino (imino) […]
  • Chromas - Chromium picolinate, Chromium tripicolinate,  CR3+, Beer Belly Busters, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *