Kolagenas – tai ką vertėtų apie jį žinoti

Kolagenas – tai ką vertėtų apie jį žinoti,  arba kaip išsaugoti jaunystę.  Kaip isaugoti kolagena

Kolagenas yra žodis kurį žino net paauglės. Kosmetologai ir grožio specialistai mėgsta kartoti, jog kolagenas yra odos sveikatą  ir jaunystą išlaikanti medžiaga. Tačiau kas gi tai iš tikrųjų yra? Ar yra būdų išsaugoti gamtos duotą kolageną? Pabandykime susigaudyti.

Taigi kas yra kolagenas?

Kolagenas yra baltymas, kurio yra ne tik odoje, bet ir visame kūne. Šiuo metu yra priskaičiuojama net 25 mūsų organizme aptinkami kolageno tipai. Kolageno baltymai sudaro apytikriai 25 procentus visų mūsų kūno baltymų. Šis baltymas yra ypatingas- jis yra šiurkštus. Jo sudėtyje yra daug amino rūgščių. Svarbiausi baltymai iš jų yra elastinas ir keratinas, kurie suteikia mūsų audiniams lankstumo ir sukabina mūsų organus bei ląsteles.  Kolagenas jungia mūsų odą, kremzles, vidinius organus į vieną bendrą visumą. Jis yra būtinas mūsų žuvusių ar sužalotų ląstelių atsinaujinimui. Todėl organizmas jį gamina nuolat. Tačiau prasidedant sėnėjimo procesams, kolageno gamyba lėtėja, jis netenka savo elastingumo, ląstelės pradeda daugintis lėčiau.  Būtent todėl oda pradeda raukšlėtis ir praranda savo stangrumą. Štai kodėl trokštantiems išsaugoti jaunystę, šis žodis nuolat skamba lūpose. Tačiau kolagenas nėra įdomus tik kosmetologams. Chirurgai jį naudoja gydydami stiprius nudegimus. Kosmetologai atlieka šio baltymo injekcijas ir taip saugo Holivudo gražuolių odos stangrumą. Vienok šių kolageno injekcijų poveikis yra labai trumpalaikis.

Kaip jūs galite paskatinti kolageno produkciją natūraliais būdais?

1. Vartokite kuo daugiau vitamino C turinčių maisto produktų

Stenkitės valgyti kuo daugiau uogų, citrinų, braškių, apelsinų, guavos, briuselio kopūstų, žaliosios ir raudonosios paprikos, pipirų. Juose daug vitamino C, kuris padeda paversti  amino rūgštis proliną ir liziną į kolageną.

2. Su maistu stenkitės suvalgyti kuo daugiau liesų baltymų

Geriausiai rinkitės žuvį, vištieną, varškę, kiaušinių baltymus, pupas ir pupeles, chia  ir kinoa kruopas.

3. Įpraskite gerti žaliąją arbatą

Žalioji arbata garsėja savo antioksidacinėmis savybėmis. Ji slopina uždegiminius procesus ir taip skatina kolageno sintezę.

4. Valgykite kuo daugiau česnako

Ką gi bendro turi kolagenas su česnaku? Pasirodo, jog česnako sudėtyje esantis tuarinas, lipoinė rūgštis ir su siera sujungtos amino rūgštys slopina kolageno irimą. Taigi, – imkite pavyzdį iš  italių- jos tikrai nebijo nei česnako, nei senatvės.

5. Valgykite kuo daugiau augalinės kilmės maisto

Mokslininkai pastebėjo, jog uogos, petražolės, rėžiukas, bičių duonelė, morkos, abrikosai, slyvos, vynuogės ir daigai turi savyje medžiagų, kurios stiprina kolageno skaidulas ir stangrina mūsų odą. Amerikos neatrasite, tačiau žalumynų kerelį į salotas galite į mesti kiekvieną dieną.

6. Gerkite pakankamai skysčių

Mūsų organizmui būtinas vanduo. Jis taip pat yra būtinas tam, kad kolageno skaidulos išsaugotų savo elastingumą.

7. Saugokite savo odą nuo ultraviolteinių  spindulių

Kad tiesioginiai Saulės spinduliai kenkia odai, žino kiekviena moteris. Tačiau kenksmingų ultravioletinių spindulių prisigaudome ne tik lauke bet ir soliariumuose. Išmokite naudotis apsauginėmis priemonėmis ir nustokite kankinti savo odą drakoniškais spinduliais. Odos senėjimas prasideda kolageno skaidulu irimu, o jis ir atsiranda  dėl kenksmingo saulės poveikio. Taigi,- norite skaisčios ir lygios odos- pasakykite soliariumams Ne.

8. Odos priežiūrai rinkitės tik geros kokybės kremus

Stenkitės rinktis tokius, kuriuose yra žaliosios arbataos ar kitų kolageno produkciją skatinančių medžiagų.

9. Vartokite kuo daugiau cinamono

Neseniai atliktų tyrimų duomenys parodė, jog cinamonas skatina kolageno sintezę audiniuose. Žinoma, vienas šaukštelis cinamono nepadės, tačiau vartojant šį prieskonį dažnai ir pastoviai, – jaunatvišką odą išsaugosite ilgiau. Manoma, jog cinamonas skatins kolageno produkciją ir tepamas ant odos – pavyzdžiui su skrabu.  Juk viduramžių gražuolės jau prieš kelis šimtmečius naudodavo šį prieskonį odos priežiūrai.

Kolageno gamybą skatinanti veido kaukė

Ją pasigaminti labai nesudėtinga – jums reikės tik vieno kivio ir vieno avokado. Kiviuose gausu vitamino C, kuris veikia kaip antioksidantas. O avokaduose yra daug mononesočiųjų rūgščių, kurios drėkina odą, ją gydo ir ramina. Avokaduose taip pat yra vitamino E bei vitamino C- šie vitaminai yra būtini  elastino sintezei.

Kaip paruošti šią kaukę?

Sutrinkite avokadą į košelę. Į vieną valgomąjį šaukštą įtrinkite vieno kivio vaisiaus minkštimą. Šakute trinkite šią košelę iki vientisos masės.

Gautą kaukę tepkite ant švariai nuplauto ir nusausinto veido. Palaikykite 20-30 minučių ir likučius nuplaukite šlitu vandeniu. Darykite taip vieną kartą savaitėje. Rezultatus pastebėsite po kelių savaičių.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *