Apnėja – klinikinis požymis

Apnėja- klinikinis požymis

Kas tai yra?

Apnėja yra kvėpavimo sustojimas.

Klinkinį požymį lydintys susirgimai

1. Centrinė miego apnėja

• Smegenų kamieno pažeidimai – insultas, encefalitas, stuburo kaklinės dalies trauma
• Lėtinis širdies nepakankamumas (CHF)
• Apsinuodijimas opiatais
• Hipoventiliacinis sindromas susijęs su nutukimu (Pikviko sindromas )

2. Obstrukcinė miego apnėja (OSA, OMA)

  • Nutukimas
  • Mikrognatija
  • Apsinuodjimas alkoholiu
  • Adenotonzilinė hipertrofija
Klinikinio požymio vystymosi mechanizmai

Apnėja paprastai yra skirstoma į centrinės kilmės apnėja ir obstrukcinę apnėją. Šis skirstymas yra paremtas apnėjos sukelta liga ir pažeidimo vieta.

Centrinė miego apnėja

Kai apnėja yra centrinės kilmės, sutrinka kvėpavimo stimuliavimas iš kvėpavimo centro, dėl ko atsiranda kvėpavimo judesių pauzė.  Šis sutrikimas gali vystis dėl kelių priežasčių.

Jeigu yra pažeidžiami smegenų kamieno ventiliaciniai/respiraciniai centrai, sutinka normalaus kvėpavimo reguliavimas. Dėl to kvėpavimas gali susilpnėti, tapti nepastovus arba sutrikti kvėpavimo judesių stimuliavimas.

Vartojant opiatus, yra veikiami smegenų kamiene esantys mu receptoriai. Dėlto susilpnėja centrinis kvėpavimo stimuliavimas. Šiuo atveju nervinio impulso sklidimo keliai gali būti ir nepakenkti.

Kai yra stebimas hipoventiliacinis sindromas dėl nutukimo, yra manoma jog vyrauja mechaninio tipo pakitimai. Kūnas nebegali atsverti kvėpavimo takų obstrukcijos. In obesity hypoventilation syndrome, it is thought that the body cannot compensate for the obstructed respiratory mechanics. Šiuo atveju taip pat susilpnėja ir chemoreceptorių jautrumas, tačiau kodėl tai išsivysto konkrečiai dar nėra aišku.

Esant motorinių neuronų pakenkimams, kurie atsiranda sergant miastenija, poliomielitu ar kitais degeneraciniais nervų sistemos susirgimais, centrinio stimuliuojančio impulso sklidimas iš nervų kamieno išlieka, tačiau jis nėra perduodamas į kvėpuojamųjų raumenų raumenis ir ventiliacija sutrinka.

Čein Stokso kvėpavimas (Cheyne–Stokes breathing ) yra savitas dusulio variantas.  Jo dažniausia priežastis yra organinė CNS patologija.

Obstrukcinė miego apnėja

Atsiranda tuometa, kai dėl neigiamo oro spaudimo susidariusio įkvėpimo metu subliūkšta kvėpavimo takai ir dėl atsiranda laikina oro takų obstrukcija. Ji susidaro nosiaryklėje ar gerklose. Dažniausiai  liežuvis ir gomurys juda priešinga užpakalinės ryklės sienai kryptimi ir taip užkertamas kelias orui. Tokį oro takų subliūškimą skatina bet kokia kliūtis esanti oro takuose ( mikrognatija, adenotonzilinė hipertrofija, akromegalia – tai yra susirgimai, skatinantys šią būklę). Alkoholio vartojimas taip pat gali susilpninti stabilizuojantį ryklės raumenų poveikį ir taip pat prisidėti prie obstrukcinės miego apnėjos atsiradimo.

Klinkinio požymio vertė

Yra daug klinikinių duomenų, kurie patvirtina, jog obstrukcinė miego apnėja gali sutrukdyti normalų gliukozės kiekio be arterinio kraujospūdžio reguliavimo mechanizmus. Ši apnėjos rūšis didina insulto, vainikinių širdies arterijų susirgimų, širdies nepakankamumo riziką. Apnėja blogina miego kokybę, dėl to didėja nuovargis ir dirglumas būdravimo metu.

Daugiau skaitykite

Daugiau skaitykite

  • Naujagimio cianozė Odos cianozė gali atsirasti dėl šių priežasčių 1. Trūkstant deguonies […]
  • Apneusis Apneusis (graikų kalboje žodis apneusis reiškia ,,nekvėpuojantis" ) tai […]
  • Besikartojantys plaučių uždegimai 1. Mechaninė obstrukcija dėl augančio naviko 2. Lėtinė aspiracija, […]
  • Persistuojanti hiperventiliacija Hiperventiliacija yra padažnėjęs kvėpavimas, arba būsena kai su […]
  • Cianozė Cianozė yra odos spalvos pokytis, kuris pasireiškia odos […]
  • Kosulys Kosulys yra natūralus organizmo apsauginis refleksas, kurio metu […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *