Apneusis

Apneusis  arba apneustinis kvėpavimas 

Kas tai yra?

Apneusis (graikų kalboje žodis apneusis reiškia ,,nekvėpuojantis“ ) tai yra toks kvėpavimo būdas kai ilgą laiką kvėpuojama giliai gaudant orą, tačiau retsykiais toks gilus kvėpavimas yra pertraukiamas nepakankamo iškvėpimo, kuris atsiranda dėl elastingo plaučių susitraukimo.

Apneusis kvėpavimą lydintys susirgimai
  • Smegenų kamieno pažeidimai
Klinikinio požymio išsivystymo mechanizmas

Šio kvėpavimo būdo vystymosi mechanizmas nėra pilnai aiškus. Manoma, jog jį sukelia smegenų kamieno, ypač smegenų tilto funkcijos sutrikimai. Seniau buvo manoma, jog šis kvėpavimo būdas atsiranda kai vyrauja žemesniųjų smegenų tilto neuronų veikla. Šie neuronai yra atsakingi už įkvėpimą. Taip buvo manoma, nes toks kvėpavimo būdas yra stebimas esant viršutiniųjų smegenų tilto neuronų pažeidimui, atsirandančiam po bilateralinės vagotomijos.  Tačiau vėliau atlikti tyrimai leidžia manyti, jog apneusis gali būti sukeltas pažeidus viduriniuosius smegenų tilto neuronus, taip pat atlikus dorsalinės neuronų grupės abliaciją ar easnt nugaros smegenis pakenkusiaia chpndroplazijai, kuri apima distalines pailgųjų smegenų dalis ir viršutiniuosius kaklinius segmentus. Šis kvėpavimo būdas taip pat stebimas ir esant normaliai klajoklinių nervų funkcijai.

Klinikinio požymio vertė

Šis klinikinis požymis yra stebimas labai retai. Jo vystymosi mechanizmas šiai dienai nėra pilnai išaiškintas. Remiantis vien tik šiuo klinikiniu požymiu tikslios smegenų pažeidimo vietos nustatyti negalima. Jis parodo tik tai, kad yra smegenų kamieno veiklos sutrikimas.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *