Ar prenataliniai vitaminai tinka visiems?

Ar prenataliniai vitaminai tinka visiems? 
Ar prenataliniai vitaminai tinka visiems

Šiuo metu vaistinių lentynos ūžta nuo įvairiausių vitaminų ir maisto papildų. Ypač daug dėmesio yra skiriama prenataliniams multivitaminams, – trumpiau pasakius nėštukėms skirtiems maisto papildams. Jų reklamos kartais verčia manyti, jog šie vitaminai tikrai yra ypatingi, todėl, kad jie yra stipresni. Kartais yra manoma, jog vartojant šiuos vitaminus plaukai ir nagai taps žymiai stipresni. Tačiau tai nėra teisingas požiūris. Priešingai nei tikėtasi, ilgai vartojant būtent prenatalinius vitaminus galite nusivilti, nes kai kurių jų sudėtyje esančių medžiagų galite gauti pernelyg daug.

Kodėl? Šie vitaminai sukurti tam, kad patenkintų būsimos mamos, jos būsimo kūdikio ar maitinančios mamos vitaminų poreikį. Visi prenataliniai vitaminai pirmiausia siekia patenkinti folinės rūgšties, geležies ir kalcio poreikius, kurie yra visiškai skirtingi nėštumo ir maitinimo metu.

Pabandykime išsiaiškinti, kaip gi veikia šie maisto papildai.

Folinė rūgštis

Pirmiausiai reikalinga planuojančioms nėštumą ir ypač svarbi pirmąjį nėštumo trimesterą. Yra įrodyta, jog ši rūgštis padeda apsaugoti nuo nervinio vamzdelio sklaidos defektų. Planuojančioms nėštumą moterims rekomenduojama suvartoi 600 mikrogramų (mcg)  folinės rūgšties arba folatų per dieną ( įskaitant su multivitaminais ar su maistu suvartojamus vitaminus). Suaugusiems žmonėms – tiek vyrams, tiek moteris tereikia suvartoti 400 mikrogramų foltaų per parą. Kuo gi šie maisto papildai gali pakenkti? Reikalas tame, kad vartojant pernelyg didelius f0latų kiekius gali būti maskuojami kito vitamino trūkumo -B12 avitaminozės požymiai. Tai pasitaiko gan retai, tačiau tokia tikimybė visgi išlieka.

Geležis

Besilaukiančiai mamai rekomenduojama suvartoti 27 miligramus geležies per dieną. Tačiau moterims nuo 19 iki 50 metų amžiaus įprastai tereikia tik 18 mg geležies per parą. Peržengusioms 51 metų amžiaus ribą moterims ir suaugusiems vyrams reikia tik 8 mg geležies per dieną. Maisto papildai su geležimi taip pat nėra nekalti. Pernelyg didelis geležies kiekis sveikatai nėra naudingas. Ji kaupiasi organizmą ir per ilgesnį laiką gali sukelti apsinuodijimo reiškinius, kuriems būdingas vidurių užkietėjimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimai o esant ypač didelėms geležies dozėms netgi mirtis.

Kalcis

Visiems jauniems žmonėms ( tiek vyrams, tiek moterims) nuo 19 iki 50 metų amžiaus bei nėščioms moterims rekomenduojamas kalcio kiekis yra 10000 mg per dieną. Vyresnėms nei 51 metai moterims reikomenduojama suvartoti 1000 mg kalcio per dieną, o vyresniems nei 51 metų vyrams rekomenduojama kalcio dozė yra 12000 mg per dieną. Prenataliniuose vitaminuose kalcio nėra daug. Jis yra tik maisto papildas, todėl jo dozė šiuose vitaminų rinkiniuose yra paprastai 200- 300 mg. Jeigu jūs su maistu šio mineralo gausite nepakankamai, – prenataliniai vitaminai jo trūkumo nekompensuos. Reikėtų prisiminti, jog kalcis mums yra labai svarbus, ypač vyresniame amžiuje. Jį vartoti reikėtų osteoporozės profilaktikai. Tačiau prenataliniuose vitaminuose šio mineralo dozė nėra pakankama.

Iš esmės gydytojai šiuo metu laikosi nuomonės, jog multivitaminai ir maisto papildai gali būti naudingi jūsų sveikatai, tačiau valgydami sveiką ir subalansuotą maistą, vitaminų ir mineralų trūkumo patirti neturėtumėte. Todėl be reikalo piktnaudžiauti vitaminais tikrai nereikėtų.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *