HCG tyrimas šlapime

Tyrimo pavadinimas –HCG tyrimas šlapime

Sinonimai – Nėštumo testas šlapime, Žmogaus chorionogonadotropinas, chorioninis gonadotropinas, žmogaus chorioninis gonadotropinas, Human Chorionic Gonadotropin [HCG])

Tyrimo reikšmė

Žmogaus chorionogonadotropino hormoną gamina placenta. Šis hormonas yra tiriamas siekiant nustatyti nėštumą. Nėštumo metu HCG kiekis nėra pastovus. Iš pradžių jis didėja, paskui palaipsniui pradeda mažėti.  Šį hormoną galima rasti kraujo serume ir šlapime. Su šlapimu yra išskiriamos alfa ir beta HCG formos. Beta HCG yra išskiriamas ankstyvosiose nėštumo stadijose. Jį galima nustatyti  5- 7 dieną po apvaisinimo, tai yra maždaug 1-2 nėštumo savaitę. Didėjant hCG kartu proporcingai didėja serumo hCG, progesterono ir estrogeno E2 koncentracija. hCG koncentracija šlapime yra didžiausia tarp 60 ir 80 nėštumo dienos. Tuo metu hCG koncentracija gali viršyti 100000 U/l. Po to ji pradeda mažėti, ir likusį nėštumo laikotarpį pastoviai išsilaiko tarp 3000 ir 20000 U/l. Jeigu hCG koncentracija išeina už nustatyto intervalo ribų – tai gali rodyti patologiją.

Pernelyg didelės hCG  reikšmės rodyti esant chorionkarcinomą ar kitą gestacinį naviką. Šiuo atveju būdingo hCG koncentracijos mažėjimo, prasidedančio maždaug 80–100 nėštumo dieną, nebūna.

Pernelyg mažos hCG vertės gali rodyti ektopinį arba patologinį nėštumą. Ektopinio ir patologinio nėštumo diagnostika gali būti specifiškesnė, jeigu hCG rodiklis derinamas su progesterono rodikliu serume (maža progestrono koncentracija serume – taip pat patologinio nėštumo požymis).

hCG itin lengvai praeina placentą, inkstus ir patenka į šlapimą. Todėl rodiklio dinamika kraujyje ir šlapime yra panaši. Didesnis rodiklio jautrumas ir specifiškumas būna tiriant ne hCG, bet tik jo subvienetą β-hCG.  Šis subvienetas β-hCG, skirtingai nuo hCG, nesukelia klaidingai teigiamų reakcijų, nes nereaguoja su TSH, LH, FSH ar vaistais. Ankstyvuoju nėštumo periodu esant praskiestam šlapimui (mažas šlapimo santykinis svoris) hCG testas kurį laiką gali būti neigiamas.

Vyrų šlapime hCG ir β- hCG gali atsirasti sergant sėklidžių naviku – seminoma. hCG nustatymas įprastai yra atliekamas siekiant nustatyti nėštumą, siekiant išvengti nepalankaus medikamentinio ar rentgeninio tyrimo įtakos vaisiui, tiriant mėnesinių ciklo sutrikimus, abortą, nėštumo patologiją, dirbtino apvaisinimo eigą.

Verta žinoti

Yra laikoma, jog HCG tyrimas yra 98% tikslus. Jeigu tyrimas neigiamas, tačiau nėštumas visgi yra įtariamas, tyrimą patariama kartoti po savaitės

Norma

Teigiamas tyrimas: Yra nėštumas
Neigiamas tyrimas: Nėštumo nėra

Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Tyrimui geriausia imti rytinį šlapimą, tačiau gali būti imamas ir atsitiktinis šlapimo tyrimas.

Tyrimo rezultatų vertinimas

 Padidėjęs HCG kiekis šlapime yra nustatoma kai yra šie susirgimai ir būklės 

Choriokarcinoma
Negimdinis nėštumas
Embrioninė karcinoma
Pūslionė išvisa ( Mola hydatidosa)
Nėštumas
Sėklidžių vėžys

 Sumažėjęs HCG kiekis šlapime yra nustatomas kai yra šie susirgimai ir būklės 

Abortas
Nesivystantis nėštumas
Gresiantis persileidimas

Tyrimo rezultatus įtakojantys veiksniai

 Vartojant šiuos vaistus, HCG tyrimas gali būti klaidingai teigiamas 

  • Prieštaukuliniai vaistai
  • Antiparkinsoniniai vaistai
  • Migdomieji vaistai
  • Trankviliantai (Fenotiazinai)

Esant hematurijai tyrimo rezultatai gali būti kladingai neigiami.

Tyrimas gali būti klaidingai neigiamas, jeigu yra atliekamas pernelyg anksti. Todėl jį reikėtų atlikti ne anksčiau kaip 5 dieną išnykus mėnesinėms.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *