Hiperglikemija

Hiperglikemija

Kas tai yra?

Hiperglikemija yra vadinama būklė kai gliukozės kiekis kraujo plazmoje yra >7.0 mmol/l. Dažniausia hiperglikemijos priežastis- cukraligė.

Dažniausios hiperglikemijos priežastys

1.Endokrininiai susirgimai

• Cukrinis diabetas ( 1 ir 2 tipo)

2.Vartojami vaistai

• Kortikosteroidai
• Beta blokatoriai
• Tiazidiniai diuretikai
• Niacinas
• Pentamidinas
• Proteazių inhibitoriai
• L-asparaginazė
• Antipsichotiniai vaistai

3. SLsteminiai susirgimai

• Kušingo sindromas

4. Stresinės būklės

• Insultas
• Miokardo infarktas

5. Psichogeninės priežastys

• Bulimia nervosa

6. Fiziologinės priežastys

• Infekcija
• Uždegimas

7. Kitos priežastys

• Nėštumas

Klinikiniai hiperglikemijos požymiai ir simptomai 

Ryškiausi hiperglikemijos požymiai yra polidpsija, poliurija, polifagija, nuovargis, svorio kritimas ir regėjimo sutrikimai.

Ūmios hiperglikemijos atveju gali būti stebima hiperventiliacija, stuporas ir koma – ši klinika vystosi kartu vystantis diabetinei ketoacidozei.

Hiperglikemijos požymis taip pat yra dažnai besikartojantys odos infekciniai susirgimai, pūliniai.
Paciento anamnezėje jau gali būti diagnozuota cukraligė. Tačiau kartais hiperglikemija būna pirmasis ligos pasireiškimas. 1 tipo cukralige būdinga jaunesniems asmenims. 2 tipo cukraligė būdingesnė vyresnio amžiaus, nutukusiems asmenims.
Rekant anamnezę būtina atkreipti dėmesį į vartojamus vaistus. Neretai šią būklę sukeliai ilgesnį laiką vartojami kortikosteroidai ir steroidai. Pacientas gali išsakyti Kušingo sindromui būdingus nusiskundimus, tai yra skųstis apetito padidėjimu, svorio augimu, bendru silpnumu. Taip pat būtina pagalvoti ir apie rimtas ligas – insultą ir miokardo infarktą.

Hiperglikemija gali atsirasti ir pirmojoje bulimijos fazėje, kai yra suvartojama daug padidinto kaloražo maisto. Pacientą būtina apklausti apie valgymo priepuolių atsiradimą. Bulimijos diagnozę nustatyti gali padėti ir paciento artimieji. Būtina pkalausti apie persivalgymą, vėmimą, svorio svyravimus ir vimdančiųjų preparatų vartojimą.

Taip pat būtina išsiaiškinti apie buvusį ar galimą nėštumą.

Apžiūros metu galima nustatyti cukraligės komplikacijas – kraujagyslių ligos požymius, retinopatiją, neuropatiją, Šarko (Charcot) sąnarių pakitimus. Odos infekcijos, pūliniai, furunkulai, absecesai taip pat būdingi 2 tipo cukraligei. present. Apžiūrint būtina atkreipti dėmesį į Kušingo sindromui būdingus pakitimus – centrinio tipo nutukimą, mėnulio veidą, hirsutizmą, kataraktas, bendrą silpnumą, strijas ir arterinę hipertenziją.

Gali būti nustatyti širdies nepakankamumo požymiai po miokardo infarkto. Būtinas neurologinis ištyrimas. Esant insultui gali būti nustatoma viršutinių motorinių neuronų simptomatika.

Bulimijai būdingi dantų gedimai, burnos traumos, dehidratacija, sutinusios seilių liaukos. Nėštumas taip pat gali būti jau gerai matomas.

Tyrimų planas

Kraujo tyrimas tyrimas –  Būdingas  gliukozės ↑
Šlapimo tyrimas – Būdingas gliukozės ↑ . Esant diabetinei ketoacidozei bus rasti ketoniniai kūneliai.
Gliukozės tolerancijos mėginys – ↑ gliukozės kiekis.
Kreatininas ir šlapalas – būdingas ↑ urea ir kreatininas esant diabetinei nefropatijai.
Pilnas kraujo vaizdas- būdingas leukocitų ↑ , infekcijos ir uždegimo vaizdas
βHCG – Būdingas nėštumui
HbA1c – būdingas ↑ esant cukraligei
Veninio kraujo dujos- atliekamos įtarus diabetinę ketoacidozę.

Verta žinoti

Diabetinė ketoacidozė tai neatidėliotinos pagalbos reikalaujanti būklė, kuriai būdinga hiperglikemijos klinika, ryški hiperglikemija kraujyje bei šlapime nustatoma gliukozė ir ketoniai kūneliai. Tai gali būti pirmasis cukraligės pasireiškimo epizodas arba išsivysti kaip nekontroliuojamo diabeto komplikacija. Neretai diabetinės ketoacidozės priežastis gali tapti infekcinis susirgimas, bloga diabeto kontrolė ir panašiai. Esant DKA pacientui būtinas skubus ištyrimas ir gydymas.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *