HLA antigenai

HLA antigenai

Tyrimo pavadinimas – Žmogaus leukocitų antigenai (HLA) (HLA tyrimas, leukocitinių HLA antigenų identifikavimas, HLA-A,-B,-C,-D,-DR lokusų antigenai, Audinių suderinamumo tyrimas, Antigenų tyrimas, Audinių tipavimas)

Tyrimo reikšmė

Žmogaus leukocitų antigenai (HLA) yra baltymai glikoproteinai, kurie aptinkami visose branduolį turinčiose organizmo ląstelėse. Didžiausia šių baltymų koncentracija yra ant leukocitų paviršiaus. Žmogaus imuninė sistema atpažįsta svetimkūnį būtent dėl šių baltymų. Kai kurie HLA yra būdingi tam tikroms ligoms. Pavyzdžiui HLA-B27 antigenas aptinkamas sergančiųjų Reiterio sindromu, Ankilozuojančiu spondilitu ir Reumatoidiniu artritu audiniuose. Kiti antigenų deriniai siejami su celiakija ir 1 tipo cukriniu diabetu.

Paprastai HLA antigenų tyrimas yra atliekamas siekiant nustatyti ar ant žmogaus leukocitų yra tam tikri antigenai. Tai būtina prieš atliekant kaulų čiulpų ar kitas audinių persodinimo operacijas, kad būtų sumažintos audinių atmetimo reakcijos tikimybė. Prieš persodinant kaulų čiulpus paprastai yra tiriami HLA A, B, C, HLA-DR, DQ fenotipų antigenai. HLA fenotipas nustatomas tada, kai reikia tiksliai parinkti donorą organų persodinimui. Jeigu donoro ir recipiento HLA fenotipas parinktas neteisingai po transplantacijos gali greičiau įvykti organo atmetimo reakcija.

HLA tyrimai taip pat naudojami tėvystės nustatymui. Šiuo atveju vaiko HLA yra sulyginami su potencialaus tėvo HLA antigenais. Jeigu tarp jų atitikimo nėra, potencialus tėvas negalib būti laikomas vaiko tėvu. Jeigu tarp abiejų tyrimų yra atitikimų, vyras gali būti laikomas vaiko tėvu.

Verta žinoti

Jeigu pacientui nustatytas tam tikras HLA antigeno fenotipas, tai dar nereiškia, jog jis serga tam tikra liga. Pavyzdžiui 80% – 90% sergančiųjų ankilozuojančiu spondilitu yra nustatomas HLA -B27 antigenas. Tačiau šis HLA-B27 antigenas yra nustatomas net 5% – 7% nesergančių jokia autoimunine liga. Todėl HLA tyrimo rezultatai turi būti vertinami tik atsižvelgus į klinkinius duomenis.

Norma

Tyrimo rezultatai visada vertinami atsižvelgiant į klinikinius duomenis. Vertinama ar jie sutampa ar ne.

Pasiruošimas tyrimui

Specialus pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į žaliu dangteliu užsukamą mėgintuvėlį . Mėgintuvėlis turi būti siunčiamas į laboratoriją tuojau pat, nes tyrimui reikalingos gyvos ląstelės.

Tyrimo rezultatų vertinimas

  •  Teigiamas HLA-B27 : Ankilozuojantis spondilitas, Reiterio sindromas, Reumatodinis artritas, Greivso liga
  •  Teigiamas DR2/DQ1 : Idiopatinė narkolepsija
  •  Teigiamas B8 : Celiakija, Lėtinis aktyvus hepatitas, Sarkoidozė
  •  Teigiamas A3 : Hemochromatozė
  •  Teigiamas Bw15 + B8 : 1 tipo cukrinis diabetas
Tyrimą įtakojantys veiksniai

  • Įvykus kraujo mėginio hemolizei tyrimo rezultatai bus netikslūs.
  • Jeigu tiriamajam 72 valandų bėgyje prieš tyrimą buvo perpiltas kraujas, tyrimo rezultatai bus netikslūs.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *