Oro teršalai

Oro teršalai

Industrializuotuose kraštuose pagrindiniai oro teršalai yra anglies monoksidas ( sudaro apie 50%  iš visų oro teršalų),
sieros oksidai (18%), angliavandeniai (12%), oro dalelytės (pvz. dūmų dalelės 10%) ir aozoto oksidai (6%). Oro užterštumas prisideda prie bronchito, obstrukcinės plaučių ligos bei plaučių vėžio atsiradimo.

1. Anglies monoksidas

Anglies monoksidas yra bespalvės, bekvapės dujos, kurios organizme konkuruoja su deguonimi. Anglies monoksidas geriau jungiasi prie eritrocituose esančio hemoglobino, todėl taip sutrikdomas deguonies pernešimas ir vystosi apsinuodijimas. Anglies monoksido afinitetas hemoglobinui yra 200 kartų didesnis nei deguonies afinitetas. CO slenkstis 8 valandų darbo dienai yra 25 dalys vienam milijonui (ppm). Kai eismas yra labai didelis, miestuose išskiriamo CO kiekis gali viršyti ir 100 ppm.

Anglies monoksido poveikis

CO sukelia audinių hipoksiją. Pirmiausia atsiranda galvos skausmai, paskui orientacijos sutrikimai, regos sutrikimai, tachikardija, sinkopės, koma, traukuliai ir mirtis. Sinkopės ir sąmonės praradimas atsiranda kai maždaug 40%hemoglobino susijungia su CO ir tampa karboksihemoglonimu. Ilgai trukusi hipoksija gali negrįžtamai pakenkti smegenų ir širdies audiniams.

Gydymo principai

Kuo skubiau pašalinti nukentėjusį iš CO aplinkos. Gydymas deguonimi- taikomas 100% deguonis. Hiperbarinė oksigenacija pagreitina anglies monoksido šalinimą iš organizmo.

2. Sieros dioksidas

Sieros dioksidas  (SO2) yra bespalvės dujos, susidarančios deginant skalūnų dujas. Tai labai dirginanti medžiaga.

Sieros dioksido poveikis

Sieros dioksidas jungiasi su vandeniu ir tampa rūgštimi, kuri erzina ir dirgina gleivines. Labiausiai dirginamos akių junginė ir kvėpavimo takų gleivinės. Akių gleivinių ir bronchų sudirginimo reiškiniai (ypač sergantiesiems astma) yra pirmieji kontakto su sieros dioksidu požymiai.Kai SO2 koncentracija aplinkos ore siekia 5–10 ppm, gali prasidėti stiprus bronchospazmas. Esant dideliam apsinuodijimui, gali išsivystyti plaučių edema. Pastovūs dideli ore esančio SO2 kiekiai gali pabloginti sergančiųjų širdies ir plaučių ligomis pacientų būklę.

Gydymo principai

Pašalinti asmenį iš SO2 aplinkos. Mažinti uždegiminius reiškinius.

3. Azoto oksidai

Azoto oksidas  (NO2) yra rusvos spalvos dirginančios dujos. Tai vienas iš labiausiai paplitusių šios grupės oro teršalų. Azoto oksidas susidaro gaisrų metu, ypač degant silosui fermose.

Aozoto oksido poveikis

Azoto oksidas dirgina plaučių audinį ir sukelia plaučių edemą. Dažniausiai su šiomis dujomis susiduria fermų darbininkai. Ypač didelė grėsmę šios dujos sukelia dirbantiesiems siloso bokštuose – ilgai juose būnant uždarytiems gali išsivystyti plaučių edema ir mirtis. Aozto oksidas dirgina akių, nosies ir kvėpavimo takų gleivines. Neretai skundžiamasi ir gerklės skausmais.

Gydymo principai

Specifinių gydymo priemonių nėra. Taikomas plaučių edemos gydymas ir mažinamas audinių uždegimas.

4. Ozonas

Ozonas (O3) yra žydros spalvos labai dirginačios dujos. Daugiausia ozono yra gaminama oro ir vandens valymo vietose bei elektros pastotėse.

Ozono poveikis

Kai ozono koncentracija aplinkos ore yra 0.01–0.1 ppm – gali išsivystyti glevinių sausumas bei jų sudirginimo reiškiniai. Koncentracijai didėjant, gali atsirasti negrįžtami plaučių funkcijos pokyčiai. Esant ilgalaikiam kontaktui su ozonu gali vystytis bronchitai, bronciolitai, plaučių fibrozė ir plaučių emfizema.

Gydymo principai

Specifinio gydymo priemonių nėra. Taikomas uždegimą mažinantis gydymas, taip pat gydoma plaučių edema.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *