Osteoporozė- faktai

Osteoporozė- faktai

Osteoporozė tai būklė kai susilpnėja kaulų tvirtumas dėl ko atsiranda kaulų lūžių pavojus.
Maždaug pusė moterų po menopauzės patiria kaulų lūžius atsiradusius dėl osteoporozės. Didesnioji šių kaulų lūžių dalis atsiranda be jokių ankstesnių rengenologinių osteoporozės požymių.

Duomenys apie osteoporozės profilaktiką šiai dienai yra prieštaringi.  2013 metais USPSTSF paskelbė jog šiuo metu nėra pakankamai duomenų leidžiančių teigti, jog pirminė profilaktika ir galimybė įvertinti  taikant šiuos profilaktinio gydymo būdus ir jų naudą bei efektyvumą yra veiksminga :

Čia suprantami šie profilaktikos būdai :

  • Kombinuotas pagyvenusių vyrų ir moterų gydymas vitamino D ir kalcio preparatais
  • Kasdieninis vitamino D3 skyrimas didesnėmis nei 400 TV vienetų bei 1000 mg kalcio vartojimas ne ligoninėje gydomoms moterims po menopauzės. Įprastai moterims po menopauzės skiriant kasdien po 1000 mg kalcio ir po 400 TV vitamino D sąryšio su atsitiktiniais kaulų lūžaisi nebuvo pastebėta. Tačiau buvo pastebėta, jog šių preparatų skyrimas minėtomis dozėmis didino moterų riziką išsisvystyti inkstų akmenligei. Dėl šios priežasties USPSTF nerekomenduoja skirti mažų kalcio (1000 mg) ir vitamino D (400 TV) dozių moterims po menopauzės. Šia dienai taip pat dar trūksta duomenų, leidžiančių teigti, jog papildomas didelių kalcio ir vitamino D dozių skyrimas yra naudingas šiai moterų grupei.

Vertėtų atkreipti dėmesį į tai, jog 2010 metais JAV Nacionalinis Osteoporozės Fondas kaulų lūžių profilaktikai priešingai rekomendavo profilaktiškai skirti maisto papildus su vitaminu D  ir kalciu visiems vyresniems nei 50 metų asmenims. Medicinos Institutas 2010 taip pat ragino vartoti šiuos papildus.

Yra pastebėtas ryšys tarp vitamino D ir vyresnio amžiaus žmonių kritimų. Atskirame teiginyje USPSTF rekomenduoja skirti vitamino D papildus bei taikyti mankštą  bendruomenėje gyvenantiems ir 65 metų sulaukusiems suaugusiems.
Šiuo metu laikomasi nuomonės, jog vitaminą D reikėtų skirti vyresniems asmenims, siekiant sumažinti kritimų galimybę.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *