Prostatos specifinis antigenas (PSA)

Tyrimo pavadinimas – Prostatos specifinis antigenas (PSA)

Sinonimai – Prostate-Specific Antigen (PSA, Total PSA)

Tyrimo reikšmė

Prostata yra graikiško riešuto dydžio vyro organizmo liauka, gaubianti šlapimtakį. Ji išskiria skystį, kuris sudaro apie 60‒70 % spermos tūrio. Prostatos specifinis antigenas (PSA) yra baltymas kurį išskiria prostatos epitelinių ląstelės. Šis baltymas turi suskystinti spermą, tačiau jis taip pat  randamas ir kraujyje.Chemine prasme tai yra baltymas glikoproteinas, kuris yra aptinkamas prostatos liaukos epitelinėse ląstelėse. Šis baltymas  suskystina spermą po ejakuliacijos. Jo sekrecija dažnai padidėja, kai yra gerybinė prostatos hiperplazija (GPH). Padidėjęs PSA kiekis kraujo serume (>4,0 ng/ml) būna 25% vyrų, kurie serga GPH. Teigiama, jog PSA kiekis kraujo serume vidutiniškai padidėja po 0,3 ng/ml kiekvienam gramui GPH audinio. Žymiai daugiau PSA padidėjima yra goniams, kurie serga kliniškai pasireiškusiu prostatos vėžiu.  Beveik visada PSA kiekis labai padidėja sergant prostatos vėžiu. Šiuo metu PSA tyrimas yra laikomas patikimu prostatos vėžio žymekliu. Paprastai šis tyrimas yra naudojamas siekiant išsiaiškinti ar pacientas neserga prostatos vėžiu, sekant ligos eigą ir atsaką į taikomą gydymą.

Vyresnių vyrų ir afrikiečių PSA yra šiek tiek aukštesnis nei kitų asmenų.Tačiau kai PSA rodikliai yra didesni nei 4 ng/ml yra laikoma, jog šis rodiklis yra padidėjęs ir rekomenduojama taikyti tolimesnį paciento ištyrimą.  Vertinant PSA rodiklius taip pat reikia atsižvelgti į PSA rodiklių pokyčius. Jeigu šis rodiklis per metus padidėja  0.75 ng/ml, yra laikoma, jog tyrimo rezultatai nėra geri ir rekomenduojama pacientą tirti toliau.  Papildomi tyrima yra rektalinis tyrimas, prostatos ultragarsinis tyrimas ir esant reikalui – prostatos biopsija.

 Jei PSA kiekis truputį viršija viršutinę normos ribą, tai tikimybė, kad ligonis serga prostatos vėžiu yra 20-25 % . Jeigu PSA kiekis yra žymiai didesnis (>10 ng/ml), tai priešinės liaukos vėžio tikimybė yra virš 50 %. Taigi, kuo yra didesnis PSA kiekis kraujyje, tuo didesnė ir prostatos vėžio tikimybė.

Tačiau ligonis turi žinoti, kad dažnai vien PSA tyrimu neįmanoma atskirti neišplitusio prostatos vėžio nuo priešinės liaukos pagrinde besivystančios GPH. Šiuo atveju diagnozei patikslinti būtina atlikti prostatos biopsiją ultragarso per tiesiąją žarną kontrolėje.

Daugelis JAV sveikatos organizacijų nesutaria dėl to kaip ir kada šį tyrimą reikėtų atlikti.Tačiau JAV Urologijos draugija, JAV Vėžio Draugija ir JAV Nacionalinis Vėžio Tinklas siūlo kasmet atlikti PSA tyrimą visiems sulaukusiems 50 metų vyrams bei visiems vyrams, esantiems rizikos grupėje pradedant 40-45 gyvenimo metais.
Šiuo metu yra laikomasi nuomonės, jog tyrimas neretai būna klaidingai teigiamas, dėl ko standartine tvarka jo skirti nėra rekomenduojama. Skiriant šį tyrimą reikėtų atsižvelgti į tyrimo naudos ir žalos santykį. Pacientas turėtų būti informuotas apie tyrimo privalumus ir trūkumus.Jis yra be abejo naudingas diagnozuojant ankstyvąsias prostatos vėžio stadijas.
Taip pat JAV yra laikomasi nuomonės, jog pacientui pageidaujant atlikti šį tyrimą, jis turi būti atliekamas.

Verta žinoti
 JAV Amerikos Vėžio Draugija 2001 metais priėmė tokias rekomendacijas : 

PSA ir rektalinis ištyrimas turėtų būti kas met atliekamas visiems 50 metų sulaukusiems vyrams, kurių gyvenimo trukmės tikimybė yra bent 10 metų.
Didelės rizikos grupėje esantys vyrai (Afrikiečių kilmės, ypač iš Sub Sacharos regiono bei vyrai, kurių pirmos eilės giminaičiui prostatos vėžys buvo nustatytas jauname amžiuje ) turėtų būti pradėti tirti pradedant 45 gyvenimo metais.

Organizacija Rekomendacijos
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Perspėja, jog rezultatai nepatikimi, tačiau tyrimo nauda gali būti didesnė nei žala.
U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) Perspėja, jog rezultatai nepatikimi, tačiau tyrimo nauda gali būti didesnė nei žala.
American Urological Association (AUA) Nuo 50 metų rekomenduoja atlikti PSA testą kasmet.Nuo 40 metų rekomenduojama atlikti PSA tyrimą juodaodžiams bei tiems vyrams, kurių tėčiams ar sūnums diagnozuota liga.
American Cancer Society (ACS) Rekomenduoja tikrintis vyrams nuo 50 metų, o esantiems rizikos grupėje nuo 45 metų

Yra žinoma, kad PSA kraujyje cirkuliuoja dvejose formose – kaip  „surištas“ ir „laisvas“. „Surištas“ PSA – tai PSA ir baltymo kompleksas. Laisvas PSA nėra sujungtas  su jokiu baltymu.

Sergant piktybinėms prostatos ligomis keičiasi laisvo ir bendro PSA santykis. Yra pastebėta, kad šis santykis greičiau mažėja tada, kai auglys yra biologiškai agresyvesnis.

Šiuo metu yra manoma, kad ligoniams, kurių bendras PSA kiekis yra virš 4 ng/ml ir laisvo bei  bendro PSA santykis  yra mažiau 0,18, reikėtų atlikti prostatos biopsiją.

Jeigu bendras PSA tyrimas yra padidėjęs, tačiau rektalinis tyrimas yra normalus, toliau reikėtų tirti laisvą PSA. If
Laisvas PSA  dažniau didėja esant GPH. Esant piktybiniams navikams daugiau didėja su baltymais sujungto PSA kiekis.
 Jeigu laisvo PSA >27%  yra mažėsnė tikimybė, jog prostatoje yra piktybinis procesas .

Norma

 Norma : <4 ng/ml (<4 μg/L Sl vienetai)

Vyro amžius PSA norma, ng/ml
Iki 40 metų iki  1.3
41-50 iki 2
51-60 iki 3
61-70 iki 4
Daugiau nei 70 iki 4.5
Pasiruošimas tyrimui

Pasiruošimas nereikalingas. Badauti nereikia.

Tyrimo atlikimo tvarka

Imama 7 ml kraujo į raudonos spalvos dangteliu užsuktą mėgintuvėlį.

Tyrimo rezultatų vertinimas

 Padidėjęs PSA kiekis yra nustatomas kai yra šie susirgimai ir būklės 

Gerybinė prostatos hipertrofija
Kepenų cirozė
Impotencija
Neseniai buvo tirta prostata
Prostatos vėžys
Prostatos uždegimas, prostatos trauma ar manipuliacijos prostatos srityje
Prostatitas
Neseniai buvę lytiniai santykiai
Šlapimo susilaikymas
Šlapimo takų infekcija

Tyrimo rezultatus įtakojantys veiksniai

  • Klaidingai didelis PSA kiekiai gali būti nustatyti po prostatos palpacijos ar bet kokios manipuliacijos netoli šio organoc – cistoskopijos, transrektalinio ultragarsinio tyrimo, prostatos biopsijos.
  • PSA gali padidėji po šlapimo pūslės kateterizacijos arba esant šlapimo takų infekcijai.

 Vartojant šiuos vaistus PSA kiekiai gali didėti 

  • Alopurinolis

 Vartojant šiuos vaistus PSA kiekis gali sumažėti 

  • Finasteridas

Daugiau skaitykite

  • CA 72-4 tyrimas – Elecsys® Cancer antigen 72-4 (CA 72-4), skrandžio vėžio žymuo CA 72-4, […]
  • Sperma- jos savybės ir vertinimas Vyrų sperma - yra skystis, kuris išsiskiria iš šlaplės lytinio akto […]
  • Liuteinizuojantis Hormonas Liuteinizuojantį hormoną (LH)  bei Folikulus stimuliuojantį hormoną […]
  • Gonorėjos tyrimas Gonorėja yra lytiškai plintanti infekcinė liga. Tyrimais nustatyta, jog […]
  • Testosteronas – Testosterone Testosteronas yra sėklidėse, antinksčiuose ir […]
  • Estrogenas Estrogenas yra  lytinis hormonas, kuris  mūsų organizme yra nustatomas […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *