Achalazija

Achalazija

Ligos klasifijacija pagal TLK

K 22.0 – Kardijos achalazija
Achalazija, neklasifikuojama kitaip
Kardijos spazmas

Išskyrus: įgimtą kardijos spazmą (Q39.5)

Kas yra achalazija?

Achalazija yra vadinamas  pirminis stemplės motorikos sutrikimas. Susirgimui yra būdingas  apatinio stemplės rauko hipertonusas, kurio metu sutrinka stemplės rauko sugebėjimas atsipalaiduoti.  Šio susirgimo metu taip pat sutrinka ir stemplės peristaltika.  Šį susirgimą  sukelia skrandžio-stemplės jungties funkcinė obstrukcija.

Ligos pažeidžiamas organas ar kūno dalis

Liga pažeidžia apatinę stemplės dalį. Jos metu apatinis stemplės raukas nebegali atsipalaiduoti, sutrinka stemplės peristaltiką, dėl ko  sutrinka ir normalus rijimas.

Ligos dažniausiai pažeidžiami asmenys

Dažniausiai serga 25-60 metų amžiaus pacientai. Vaikai sudaro maždaug 5% sergančiųjų.

Ligos priežastys ir rizikos veiksniai

Apatinio stemplės rauko tonusą reguliuoja kelios medžiagos. Rauko aktyvumą skatina  acetilcholinas ir substancija P. Šio rauko veiklą slopina  azoto oksidas, vazoaktyvus žarnų peptidas bei neurotransmiteriai. Kai stemplėje yra  nepakankams nervinių mazgelių kiekis, sutrinka pusiausvyra tarp stemplės rauką aktyvuojančių ir slopinančių medžiagų, dėl ko  padidėja šio rauko tonusas ir sumažėja jo  gebėjimas atsipalaiduoti. Dėl ko taip įvyksta, kol kas nėra gerai žinoma.

Ligos simptomai ir požymiai

Rijimo sutrikimai – disfagija, kuri  yra linkusi progresuoti.
•  Regurgitacija – tai nesuvirškinto maisto atpylimas iš skrandžio į stemplę. Kartais regurgitacija gali komplikuotis aspiracija – skrandžio turinio patekimu į kvėpavimo takus.
Skausmas už krūtinkaulio, kartais gali būti toks stiprus, jog imituoja krūtinės anginą ar miokardo infarktą
Svorio kritimas
Kosulys atsigulus į lovą, tai yra kosulys horizontalioje padėtyje.

Ligos diagnostikos principai

Liga diagnozuojama atliekant kontrastinį tyrimą su bariu ir atliekant stemplės monometriją.

1. Kontrastinis nuryto bario tyrimas yra  daromas atliekant rentgeno nuotrauką. Pacientui ryjant, normos atveju, bario kontrastas tolygiai užpildo stemplę ir tyrimo metu yra  stebima jos peristaltika. Esant achalazijai, stebimi stemplės peristaltikos sutrikimai 0 ji pati yra nefiksuojama, o kontrastas plonyte linija prasiskverbia į skrandį pro apatinį stemplės rauką. Rentgeno nuotraukoje matomas vaizdas primena paukščio snapą arba žiurkės uodegą. Viršutinės stemplės dalis dažnai būna praplatėjusi.

2. Stemplės manometrinis tyrimas – tai vienas tiksliausių  tyrimo būdų stemplės  achalazijai nustatyti. Tyrimo metu  per nosį  į stemplę yra įvedamas specialus vamzdelis ir pacientas turi kelis kartus ryti. Tokiu būdu išmatuojama stemplės raumenų veikla įvairiuose  jos lygiuose, bei įvertinamas stemplės  rauko gebėjimas atsipalaiduoti. Esant achalazijai, rijimo metu peristaltika būna sutrikusi, o raukas nesugeba atsipalaiduoti.

3. Biopsinis tyrimas – nėra svarbiausias stemplės achalazijos diagnostikos metodas.  Biopsiniam tyrimui būdingas  hipertrofuotos raumenų skaidulos ir nervinių mazgelių nebuvimas.

Ligos gydymo principai

1. Gyvenimo būdo korekcija

Būtina išmokti valgyti lėtai, kramtyti daug kartų, užgerti maistą pakankamu vandens kiekiu. Jokiu būdu nevalgyti prieš miegą.  Miegoti reikia  aukščiau pakėlus galvą. Po gydomųjų procedūrų paprastai yra skiriami protonų siurblio inhibitoriai. Taip pat būtina laikytis dietos –  vengti skrandžio rūgštingumą didinančių produktų: aštrių padažų, šokolado, citrusinių vaisių, kavos, alkoholio.

2. Medikamentinis gydymas

Achalazija gydoma skiriant kalcio kanalų blokatorius (nifedipiną) ir nitratus (izosorbido dinitratą ir nitrogliceriną). Jie mažina apatinio stemplės rauko tonusą, tačiau  gana dažnai  sukelia pacientus varginančių šalutinių reiškinių, tokių kaip galvos skausmas ar pėdų deginimas. Kartais gali būti taikomos botulino injekcijos. Jos atpalaiduoja stemplės rauką,  tačiau šis gydymo būdas yra veiksmingas apie pusmetį ir paprastai yra taikomas tiems pacientams, kuriems negalima  taikyti chirurginio gydymo.

3. Pneumatinė stemplės dilatacija

Jos metu yra išplečiamas stemplės raukas. Tam yra naudojamas specialus balionėlis, kuris su stipria jėga išpučia apatinį stemplės rauką. Tokiu būdu  yra ištempiamos stemplės raumeninės skaidulos ir raukas „prasiplečia“. Šis metodas labiausiai tinka vyresniems nei 40 metų pacientamas.  Komplikacijos – Retais atvejais gali įvykti stemplės sienelės perforacija ar atsirasti gastroezofaginisrefliuksas.

4. Operacinis gydymas

Populiariausia operacija yra   Heller‘io miotomija, kai yra  įpjaunama stemplės sienelė virš apatinio stemplės rauko išilgai iki pat skrandžio pradžios.  Yra įpjaunamas  viršutinis, spaudžiantis stemplės sieneles, sluoksnis, likusieji du paliekami sveiki. Kartu paprastai  yra atliekama ir pagalbinė operacija, fundoaplikacija, kuri padeda išvengti gastroezofaginio refliukso  pooperaciniu laikotarpiu. Operacija veiksminga ~90% atvejų.

Daugiau skaitykite

  • Bareto stemplė Yra susirgimas, kurio metu pakinta apatinės stemplės dalies gleivinės ląstelės. […]
  • Operuoto skrandžio ligos Šiam sindromai yra būdingi silpnumo priepuoliai valgio metu ar […]
  • Gastritas (lėtinis) Lėtinis gastritas yra skrandžio gleivinės uždegimas. Tačiau plačiąja prasme […]
  • Žarnyno nepraeinamumas Žarnyno nepraeinamumas yra chirurginis susirgimas, kurio metu sutrinka […]
  • Kepenų cirozė   Kepenų cirozė –yra lėtinis kepenų susirgimas, kuriam […]
  • Apendicitas Kartojimo klausimai - Apendicitas  1.Kokie yra klasikiniai ūmaus apendicito […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *