Gimdymo veiklos skatinimas

Gimdymo veiklos skatinimas – kas tai yra?

Tai yra dirbtinis gimdymo veiklos sukėlimas. Šiuo metu yra yra paplitusi nuomonė, jog šitaip yra užbaigiamas vienas gimdymas iš 5.

Indikacijos gimdymo veiklos skatinimui

I. Indikacijos vaisiui

Sutrikęs arba sustojęs vaisiaus augimas gimdoje.

II. Indikacijos motinai

  • Motinos liga – arterinė hipertenzija arba cukraligė.
  • Socialiniai veiksniai

III. Akušerinės indikacijos

  • Priešlaikinis vaisaus vandenų nutekėjimas
  • Pernešiojimas
  • Preeklampsija
  • Kraujavimas prieš gimdymą
Kontraindikacijos gimdymo veiklos skatinimui

  • Vaisiaus būklės blogėjimas
  • Netaisyklinga vaisiaus padėtis
  • Placentos pirmeiga
  • Dubens obstrukcija
  • Anamnezėje buvusios dvi Cezario pjūvio operacijos
Komplikacijos
  • Nepavyko sužadinti gimdymo veiklos. Būtina Cezario pjūvio operacija.
  • Gimdos hiperstimuliacija
  • Gimdos plyšimas, vaisiaus distresas
  • Virkštelės iškritimas
  • Pogimdyminis kraujavimas
Gimdymo veiklos skatinimas – ką reikėtų žinoti jums

Kada prasidės gimdymas iš tiesų pasakyti negali joks gydytojas. Neretai gimdymo veikla yra skatinama dirbtinai. Tačiau tai niekada nėra daroma be priežasčių. Gimdymo veikla paprastai yra skatinama esant tam tikroms būklėms ir susirgimams.

Taip gali atsitikti jeigu: 

Vaikelis gimdoje neauga įprastu greičiu, tai yra nustatomas vaisiaus augimo atsilikimas.
Gimdymo veikla gali būti skatinama tuomet, kai yra rizika motinai ar vaikui – pavyzdžiui mama serga cukriniu diabetu arba arterine hipertenzija.
Nėštumas truko pernelyg ilgai, ir pasiekė 42 savaičių ribą.

Tačiau kai kada gimdymo veikla yra skatinama ir be konkrečių tam indikacijų:

Pavyzdžiui gimdant vyresnio amžiaus nėštukei kartais pasitaiko nepaaiškinamų vaisiaus mirčių prieš gimdymą, todėl kai kurie gydytojai yra linkę šios amžiaus grupės nėštumą užbaigti skatinant gimdymą 39-40 nėštumo savaitę- priklausomai nuo nėščiosios amžiaus.

Tačiau pasitaiko ir visiškai kuriozinių atvejų – pavyzdžiui pora nenori gimdyti Naujųjų metų išvakarėse ir todėl prašo paskatinti gimdymą arba gydytojas nori išeiti atostogų, tačiau nėščioji nori gimdyti tik pas šį gydytoją.

Gimdymo veiklos skatinimas ir tokio gimdymo komplikacijos

Iš tiesų gimdymo skatinimas nėra nekalta procedūrą. Tokio skatinimo metu yra vartojami vaistai, kurie skatina labai stiprius gimdos susitraukimus.

Pagrindin ė tokio skatinimo rizika  yra gimdos hiperstimuliacija, arba liaudiškai tariant jos perskatinimas . Kas tai yra? Tai tokia komplikacija kaip  gimda susitraukia daugiau nei penkis kartus i per 10 minučių arba sąrėmių trukmė, viršija dvi minutes. Tai labai stiprus skausmas, kuris dažnai jaučiamas kaip sąrėmiai be jokių pertraukų. Tokie sąrėmiai gali sukelti net  gimdos plyšimą, o tai paprastai baigiasi gimdos šalinimo operacija.

 Kai gimdos susitraukimai  yra pernelyg stiprūs, sutrinka vaisiaus aprūpinimas deguonimi , nes yra suspaudžiamos vaisių maitinančios kraujagyslės.  Kai vaikeliui pradeda trūkti deguonies, keičiasi vaiko širdelės dūžiai, kas gali sukelti pavojų kūdikio gyvybei. Be to, skatinant gimdymą pernelyg stipriai yra spaudžiama kūdikio galvutė. Ar verta mamai priminti, kad tokiu metu kūdikis jaučia skausmą kaip ir ji?

 Gimdymo veiklos skatinimas didelėmis vaistų dozėmis, kuris trunka ilgiau nei 6 valandas  taip pat gali baigtis gimdos atonija . Tai yra tokia būklė, kai gimda nustoja reaguoti į skatinimą susitraukti. Šiuo atveju po gimdymo nėščioji gali tiesiog nukraujuoti.

 Gimdymo veiklos skatinimo metu gimdymą prieš laiką gali  atsisluoksniuoti placenta,  o tai gali baigtis ir  pogimdyviniu kraujavimu,  ir kūdikio mirtimi  motinos įsčiose.

Neretai gimdymo skatinimas baigiasi Cezario pjūvio operacija, ypač jeigu moters nėštumas yra pirmas.

 Dar viena tokio gimdymo komplikacija – embolizacija vaisiaus vandenimis . Ji yra labai reta, tačiau gali baigtis tiek mamos, tiek kūdikio mirtimi.

 Dar viena tikrai nemaloni ir vėlai pasireiškianti gimdymo komplikacija – polinkis į autizmą . Neseniai buvo publikuoti tyrimo rezultatai, kurių autoriai ištyrė 600 000 gimdymų. Autoriai pastebėjo, jog taikant gimdymo veiklos skatinimą, vaikai net 23 procentais dažniau turi polinkį į autizmą.

Norint išvengti bereikalingų komplikacijų tikrai verta palaukti kol gimdymas prasidės natūraliai. Iš tiesų tai toks sudėtingas procesas, į kurį mažiausiai reikėtų kištis iš šalies. Todėl verčiau šį gimdymo metodą palikti tik tam atvejui, kai jis yra pagrįstas ir sukelia mažiausiai rizikos tiek mamai, tiek kūdikiui.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *