Osteoporoziniai kaulų lūžiai

Osteoporoziniai kaulų lūžiai

Kaulų lūžiai yra dažniausiai pasitaikanti osteoporozės komplikacija. Yra paskaičiuota, jog kasmet dėl osteoporozės pasaulyje įvyksta  apie 1.5 milijono kaulų lūžių. Iš jų apie  300,000 yra dubens kaulų lūžiai. Mirtingumas nuo senatvinių dubens kaulų lūžių siekia apie  20% . Šlaunikaulios kaklelio ir intertrochanterinių kaulų lūžiai sudaro net
97%  dubens kaulų lūžių.

Klasifikacija

Šlaunikaulio proksimalinio galo lūžiai yra skirstomi į:

Pertrochanterinius
Šlaunikaulio kaklo
Šlaunikaulio galvos

Šlaunikaulio kaklo lūžiai pagal tai, kokia yra kaulo skeveldrų padėtis lūžiai gali būti skirstomį į:

1. Lūžius su kaulo skeveldrų pasislinkimu

Kaulas lūžta žemiau šlaunikaulio galvutės bet aukščiau  šlaunikaulio gūbrių.  Neretai pasislinkusios kaklelio skeveldros sutrikdo šlaunies galvutės kraujotaką, dėl ko vystosi šlaunies kaklelio osteonekrozė ir kaulas negali sugyti pats.  Toks šlaunikaulio kaklelio lūžio gydymas yra operacinis.  Gali būti visiškai pakeista šlaunikaulio galvutė arba visiškai pakeistas klubo sąnarys.

2. Lūžius be kaulo skeveldrų pasislinkimo

Šie lūžiai gyja geriau. Oseonekrozė ir kaulo negijimas vystosi rečiau, todėl jie dažniausiai yra gydomi vidinės fiksacijos būdu.

Intertrochanteriniai lūžiai
Jie yra ekstrakapsuliniai ir dažniausiai gydomi vidinės fiksacijos būdu, taikant DHS (Dynamic Hip Screw – dinaminis šlaunikaulio sraigtas).

Pagrindinis gydymo tikslas abiejų lūžių atvejais yra atstatyti paciento mobilumą ir sąnario funkcijas kaip galima anksčiau.

Lūžęs šlaunikaulio kaklelis gyja gana ilgai – maždaug pusmetį. Per visą šį laiką ligonis operuotąją koją turi ypatingai saugoti, apie pusantro mėnesio negalima ja remtis, taigi vaikščiojama tik naudojantis specialia vaikštyne, lazdomis ar ramentais.

Dažniausiai pasitaikančios komplikacijos yra giliųjų venų trombozė- vystosi  48% visų atvejų jeigu nenaudojami antikoaguliantai. Vartojant antikoafuliantus giliųjų venų trombozė vystosi  24% vartojant varfariną ir 27%, vartojant mažos molekulinės masės heparinus.

Kitos komplikacijos yra pragulos, vidurių užkietėjimai ir išmatų kamščio susidarymas.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *