Pėdų ir plaštakų mikozė

Pėdų ir plaštakų mikozė

Kas tai yra?

Tai grybelinis pėdų ir plaštakų susirgimas. Jį dažniausiai sukelia sukelia 3 odos grybelio rūšys dermatofitai: Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton. Šie grybeliai pažeidžia raginį epidermio sluoksnį, nagus ir plaukus. Pagal kliniką ir anatominę lokalizaciją skiriama pėdų, plaštakų, raukšlių, veido ir kitų kūno vietų mikozė.

Kaip užsikrečiama pėdų ir plaštakų mikoze?

Dažniausiai užsikrečiama dažniausiai liečiant ligonio daiktus- avalynę, kojines, puskojines, žirkles, kuriomis karpomi nagai, ir kt. Neretai pėdų ir rankų grybeliu užsikrečiama pirtyje, duše, baseine, manikiūro salonuose.  Greičiausiai yra užsikrečiama, kai kojos prakaituoja ir nešiojant uždarą avalynę- kai oda negali kvėpuoti.

Pėdų ir plaštakų mikozės požymiai

Žmogaus odoje parazituojantys grybeliai sukelia jos uždegimą ir dažnai pažeidžia nagus. Liga dažniausiai prasideda tarpupirščiuose. Tarpupirščiai (dažniausiai tarp ketvirtojo ir penktojo piršto) pradeda pleiskanoti, sutrūkinėja, atsiranda odos uždegimas. Pažeidimas pamažu plinta  į kitas pėdų odos vietas ir dar toliau. Nagai praranda skaidrumą, deformuojasi, ima lūžinėti. Kai kada uždegimas būna toks smarkus, kad ligonis tampa nedarbingas.

Pėdų ir plaštakų mikozės gydymo principai

Ši liga yra gydoma pagal gydytojo nurodymą. Paprastai gydymui yra naudojamos priemonės, kurios prasiskverbia giliai į nagus arba odą, veikia ligos židinį. Tai įvairūs kremai ar tepalai. Paprastai savarankiškas ligos gydymas trunka nuo savaitės iki mėnesio. Ligai smarkiai išplitus ir įsisenėjus, pažeidus didelius plotus, vien vietinio poveikio preparatų  kartais ir nebepakanka. Šiuo atveju gali būti skiriamas gydymas geriamaisiais preparatais.

Pėdų ir plaštakų mikozės profilaktikos principai

Labai svarbu pėdų odą higieniškai prižiūrėti: kasdien daryti šiltas (37°C temperatūros) silpno kalio permanganato tirpalo voneles, nagus tepti jodo tinktūra. Ligonio kojines, puskojines reikia rūpestingai skalbti ir lyginti karštu lygintuvu; avalynę dezinfekuoti specialiais  dezinfekuojančiais skysčiais. Norint išvengti ligos, derėtų pirtyje ir baseine avėti savo guminėmis šlepetėmis.  Jokiu būdu negalima nešioti svetimos avalynės, kojinių, puskojinių. Reikėtų gydytis nuo prakaitavimo.

Odos grybelinių infekcijų rizika didesnė  yra asmenims, sergantiems lėtinėmis odos, nagų, plaukų ligomis. Taip pat sisteminėmis ligomis – cukriniu diabetu, periferinėmis neuropatijomis, gydomiems imunosupresiniais vaistais. Infekcijos riziką didina drėgnas klimatas, gausus prakaitavimas, uždaros avalynės ir ankštų drabužių dėvėjimas, traumos, higienos stoka.

Daugiau skaitykite

  • Šunvotė – furunkulas Furunkulas ( furunculus) - yra ūminis pūlinis plauko maišelio ir riebalų liaukos […]
  • Šlapimo nelaikymas Šlapimo nelaikymas ( arb kitaip dar vadinama inkontinencija) yra tokia būklė, […]
  • Cukrinis diabetas – kas tai yra? Cukrinis diabetas (CD) yra lėtinė sutrikusios angliavandenių, riebalų ir baltymų […]
  • Geltonų nagų sindromas - Geltono nago sindromas,  Yellow Nail Syndrome Geltonų nagų sindromas […]
  • Alopecija Alopecija- kas tai yra? Alopecija yra plaukų nebuvimas kurioje nors kūno vietoje. […]
  • Ichtiozė -Su X chromosoma susijusi ichtiozė Ichthyosis, Lamellar Ichthyosis, Congenital […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *