Svorio augimas nėštumo metu

Svorio augimas nėštumo metu

Nėščiosioms ir maitinančioms motinoms per dieną papildomai reikia suvartoti nuo 300 iki 500 kcal. Idealu būtų, jeigu šios kalorijos būtų gautos iš baltymų, nes baltymai yra reikalingi audinių statybai. Geriausiu vitaminų ir mineralų šaltiniu yra laikomi neperdirbti maisto produktai. Nėščioms ir maitinančioms motinoms su maistu yra būtina gauti pakankamai vitamino A, C, folinės rūgšties, geležies, kalcio ir cinko.

Jeigu moteris linkusi valgyti rečiau, praleisti maitinimąsi ar piktnaudžiauja daug tuščių kalorijų turinčiu maistu, jai reikėtų dietologo konsultacijos.

Kiek svorio turėtų priaugti būsima mama?

Jeigu viršsvorio turinčios, bei nutukusios būsimos motinos apriboja kalorijų suvartojimą iki 1,800- 2,000 kcal/ per dieną ir angliavandenių suvartojimas sumažinamas nuo 150 iki 180 g/dieną, nėštumo metu priaugama dvigubai mažiau svorio. Taip pat yra stebimi mažesni insulino kiekiai kraujuje nevalgius vėlyvosiose nėštumo stadijose.

Motinos svoris ir gyvenimo būdas nėštumo metu labai atsiliepia būsimo kūdikio sveikatai ir augimo ypatumams vėlesniame amžiuje.

Jeigu prieš nėštumą moters svoris buvo pernelyg mažas, jos naujagimis gali būti mažesnio svorio ir mažesnio ūgio, jam taip pat gresia ilgalaikiai mitybos sutrikimai dėl sutrikusios motinos mitybos būklės nėštumo metu. Šiuo atveju dažniau gresia priešlaikinis gimdymas, bei vaisiaus  augimo atsilikimas. Priešlaikinio gimdymo didėja kai  moters KMI prieš nėštumą yra mažesnis nei 19 kg/m2.

Jeigu moters svoris prieš nėštumą buvo pernelyg didelis, nėštumo metu jai gresia didesnis svorio priaugimas. Jos rizika susirgti gestaciniu diabetu yra žymiai didesnė. Jos kūdikiui kyla grėsmė, jog vėliau išsisvystys kūdikių nutukimas.

Geriausiai būsimos mamos mitybos būklę nėštumo metu galima įvertinti naudojant kūno masės indekso paskaičiavimą. Šis rodiklis taip pat gali būti naudingas vertinant svorio augimą viso nėštumo metu.

Kūno svoris nėštumo metu priklauso ne tik nuo nėščiosios priaugto svorio, tačiau ir nuo nėštumo dydžio bei vaisiaus svorio.

Nėštumo metu svoris turėtų keistis taip

Atsižvelgiant į KMI prieš nėštumą  yra siūlomas toks svorio prieaugis nėštumo metu:

  •  Jeigu nėščiajai trūksta svorio ir jos KMI < 19.8 kg/m2  – jai rekomenduojama priaugti  nuo 12.5 iki 18 kg svorio
  •  Jeigu nėščiosios svoris yra normalus  ir jos KMI yra nuo  19.9 iki  26.0 kg/m2,  jai rekomenduojama priaugti nuo   11.5 iki16 kg svorio
  •  Jeigu nėščioji turi viršsvorio  ir jos KMI yra nuo  26.0 iki 29.0 kg/m2 , –  jai rekomenduojama priaugti nuo  7 iki 11.5 kg svorio
  •  Jeigu nėščioji turi viršsvorio ir jos KMI yra > 29.0 kg/m2 , – jai rekomenduojama priaugti mažiausiai 6.8 kg svorio
JAV Medicinos Institutas rekomenduoja tokias svorio augimo normas nėštumo metu

 

  •  Jeigu nėščiajai trūksta svorio ir jos KMI < 18.5 kg/m2  , – jai rekomenduojama priaugti nuo 12.5 iki 18 kg svorio
  •  Jeigu nėščiosios svoris yra normalus ir jos KMI yra nuo 19.9 iki 25.0 kg/m2 , jai rekomenduojama priaugti nuo 11.5 iki16 kg svorio
  •  Jeigu nėščioji turi viršsvorio ir jos KMI yra nuo 25.0 iki 30.0 kg/m2 , – jai rekomenduojama priaugti nuo 7 iki 11.5 kg svorio
  •  Jeigu nėščioji turi viršsvorio ir jos KMI yra ≥ 30.0 kg/m2 , – jai rekomenduojama priaugti nuo 6.0 iki 9.0  kg svorio.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *