Žindymas

Žindymas

Kaip pasiruošti žindymui?

Prieš pat žindymą pasistenkite atsipalaiduoti, nurimti. Susikaupkite tik ties  žindymu ir  negalvokite apie blogus, keliančius jums  nerimą dalykus. Žindykite  tikramioje aplinkoje, kad aplink jus  nebūtų ryškių šviesų ar stiprių garsų, įjungto televizoriaus, magnetofono ar radijo. Mažylius  taip pat „suvilioja“ stiprus pieno kvapas ir galimybė be didelių pastangų gauti pienuką – tam tikslui pati pastimuliuokite krūtį, kad pienas dar prieš pradedant žįsti imtų tekėti.

Prieš žindymą reikia gerai nusiplauti rankas su šepetėliu ir muilu, apiplauti krūtį ir spenelį vata, suvilgyta virintu vandeniu. Keletą pirmųjų lašų pieno reikia nutraukti ir išpilti.

Pirmąsias 4 dienas po gimdymo siūloma žindyti gulomis, paskui — sėdomis. Žindymui reikia susirasti jums patogią pozą, atsisėsti ant žemos kėdės, po koja (ta, kurios pusės krūtimi tuo kartu žindoma) pasidėti suolelį.

Laikydama viena ranka kūdikį, kita ranka motina įdeda jam į burną spenelį ir dalį spenelio lankelio: 4 pirštais pakelia krūtį, o nykščiu prilaiko iš viršaus, kad krūtis neuždengtų kūdikio nosies.

Per kiekvieną žindymą kūdikiui reikėtų duoti tiktai vieną krūtį. Jei jis iščiulpė ne viską, likusį pieną būtinai reikia ištraukti. Žindymo trukmė turėtų būti ne mažiau 20 – 30 min.  Kūdikiai ir maži vaikai gali pasisotinti per trumpesnį laiką- 10-15 minučių.  Pasisotinęs vaikas greitai  užmiega, yra geros nuotaikos, priauga svorio ir šlapinasi ne mažiau kaip 6 kartus per parą.

Jeigu kūdikis žinda tingiai, po 20 min reikia jį reikėtų  atitraukti nuo krūties ir baigti maitinti nutrauktu pienu. Kai kūdikiai žinda tingiai, galima pabandyti įtrėkšti keletą lašų pieno kūdikiui į burną, o paskui paduoti spenelį. Jeigu kūdikis, nespėjęs privalgyti, pradeda snausti, reikia atsargiai ištraukti spenelį jam iš burnos, tada jis pabus ir, pajutęs spenelį, vėl ims žįsti.

Baigus žindyti, kūdikį reikėtų jį  palaikyti statmenai, kad jis atsirūgtų , ir paguldyti į lovytę, po to apiplauti krūtį virintu vandeniu, nušluostyti ją švaria marle, patepti spenelį vazelinu ir pridengti jį švaria servetėle, kad jis nebūtų dirginamas ir kad nesitrintų į baltinius.
Be motinos pieno, kūdikis būtinai turi gauti gerti vandens (ne mažiau kaip 50— 100 ml šaltuoju metų laiku ir 100—200 ml — karštuoju).

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *