Kekinė juodžolė

Kekinė juodžolė 


Kekine juodzole

Augalo pavadinimas –  Juodžolė kekinė

Lotyniškas pavadinimas – Cimicifuga foetida, Cimicifuga dahurica, Cimicifuga heracleifolia, Actaea racemosa

Sinonimai –  Kekinė blakėžudė, Black cocosh, skvo žolė, juodoji gyvatžolė, blakėžudė, juodasis kohošas

Šeima – Vėdryniniai (ranunculacea)

Augalo aprašymas

Kekinė juodžolė yra Šiaurės Amerikoje augantis augalas. Tai šešėlį mėgstanti žolė, kuri gali išaugti iki 2 ar net 3 metrų aukščio. Natūralios augimvietės yra Atlanto vandenyno pakrantės ir Kanados pasienis. Ji mėgsta augti kalnų šlaituose, miškuose, pamiškėse. Vietiniai Šiaurės Amerikos gyventojai šio augalo šaknimis gydė mėnesinių ritmo sutrikimus, malšino gimdymo skausmus. Blakėžudę pasitelkdavo ir kitų ligų – reumato, nugaros skausmų gydymui.

Kekinės juodžolės nemėgsta blakės. Yra tikima, jog išdėliojus šią žolę aplink kamabrį galima apsisaugoti ir nuo kitų blogybių, ne tik nuo blakių. Blakėžudės mėgsta  drėgną ir trąšų dirvožemį. Geriausia jas auginti saulėtose ar nedaug pavėsio turinčiose vietose.

Naudojamos augalo dalys

Gydymui yra naudojamos blakėžudės augalo šaknys. Jos yra kasamos rudenį, kai kekinės juodžolės sunokina vaisius. Iškastos šaknys yra  supjaustomos ir džiovinamos.  Iš džiovintų šaknų gaminami milteliai, tinktūros, skystieji ir sausieji ekstraktai. Kekinių juodžolių šaknyse susikaupia didelis kiekis bioaktyvių, savo poveikiu į estrogenus panašių junginių.

Naudojimas  medicinoje

Kekinių juodžolių preparatai  nuo seno yra skiriami sergant ginekologinėmis ligomis ( ypač esant skausmingoms, labai gausioms mėnesinėms arba tada, kai mėnesinių nėra), jais slopinama dėl priešmenstruacinio sindromo kylanti įtampa, bei menopauzės sukeliamas karščio pylimas, depresija ir nerimas.
Juodžolės preparatai medicinoje naudojami jau nuo 19 amžiaus pradžios. Plačiausiai yra žinomas kekinės juodžolės preparatas –  Remifeminas.

Gydomosios kekinės juodžolės savybės 

Kekinių juodžolių šaknyse yra daug estrogeniniu poveikiu pasižyminčių junginių.  Jose taip pat esama uždegimus slopinančiomis ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių triterpenoidų glikozidų bei  salicilo rūgšties, kuri veikia panašiai kaip aspirinas. Šaknyse taip pat yra taninų, slopinančių bakterijų dauginimąsi ir skatinančių žaizdų gijimą.

Kekinės juodžolės preparatai padeda sureguliuoti hormonų pusiausvyrą ir tinka tiek vyrams tiek moterims. Medicinoje jie yra vartojami kai reikia nutraukti pakaitinę hormonų terapiją. Juodžolės preparatai pradedami skirti mažinant hormonų dozes. Ji naudinga kai vargina įtampa ir nerimas, stabdant menopauzės sukeliamus reiškinius, esant PMS. Ypač tuo atveju, kai negalima skirti psichotropiškai veikiančių medžiagų. Kekinės juodžolės taip pat tinka gydant kvėpavimo takų susirgimus bei skaudant gerklei. Tradicinėje kinų medicinoje kekinės juodžolės yra skiriamos  uždegimų, karščiavimo ir skausmo mažinimui.  2000 m. išleistame leidinyje Planta Medica pažymima, jog  kekinėse juodžolėse yra medžiagų, kurios  gali padėti gydyti reumatą. Kai kurie  jose esantys biologiškai aktyvūs junginiai veikia raminančiai, todėl augalo preparatai gali būti naudojami nerimo sindromui malšinti.

Kekinės juodžolės preparatai taip pat pagerina kraujotaką (ypą kojose) ir gali sumažinti kraujospūdį. Jie naudingi esant menopauzės sukeliamam emociniam nestabilumui, isterijai, melancholijai, nervinei įtampai, nuotaikos svyravimams, manijoms ir nerimui.

Kekinės juodžolės žiedų esancija gali pagelbėti kenčiantiems nuo smurtautojų ar esant emocinei priklausomybei nuo partnerio. Ji padeda įgyti drąsos ir apginti savo interesus bei sušvelninti negatyvizmą.

Specifinės kekinės juodžolės vartojimo situacijos
 Regėjimo susilpnėjimas, menopauzė ir priešmenstruacinis sindromas (PMS) 

Kekinėje juodžolėje yra daug fitoestrogenų, todėl ji tinka naudoti kai pradeda mažėti estrogenų gamyba. Fitoestrogenai veikia panašiai kaip ir natūralūs žmogaus estrogenai. Jie jungiasi prie estrogeninių hormonų receptorių gimdoje, krūtyse ir kituose organuose, todėl mažėja karščio pylimai, makšties sausumas, galvos skausmai, suretėja nuotaikų kaita ir pagerėja nuotaika. Kekinės juodžolės preparatai neskatina nuo hormonų priklausomų auglių vystymosi. Kai kurie mokslininkai netgi mano, jog šio augalo preparatai gali užkirsti kelią tokių auglių augimui.

Kekinė juodžolė taip pat naudinga mažinant PMS sukeltus reiškinius, ypač esant regėjimo susilpnėjimui bei migrenai. Ji atpalaiduoja kraujagysles ir skatina kraujo pritekėjimą į gimdą, todėl mažėja mėnesinių skausmai.

 Gimdos fibroidai ir miomos 

Kekinės juodžolės augaluose yra net trys estrogeniškai veikiantys junginiai, kurie reguliuoja lytinių hormonų apykaitą. Jie jungiasi prie estrogeninių hormonų receptorių ir  taip sumažina padidėjusį estrogenų kiekį. Šiuose augaluose esantys junginiai taip pat slopina liuteinizuojančio hormono LH gamybą ir taip skatina estrogenų gamybą kai jo kiekis yra natūraliai sumažėjęs. Taip yra sušvelninami estrogenų kiekio svyravimai.

 Nevaisingumas 

Kekinė juodžolės augaluose yra ferulinės rūgšties. Ši rūgštis apsaugo spermatozoidų sienelę nuo išorinės aplinkos ir padeda išsaugoti jų judrumą ir gyvybingumą judant moteriškais lytiniais takais.

 Menopauzė 

1998 m. vokiečių mokslininkai paskelbė, jog  kekinių juodžolių preparatai tinka  menopauzės sukeliamų simptomų (karščio pylimo bangoms, depresijai) gydyti. Kekinės juodžolės ištraukos stipriai sumažina šiuos nemalonius reiškinius.

 Kraujagysles plečiantis poveikis, aterosklerozė 

Japonų mokslininkei 1998 m. laboratorijos sąlygomis (in vitro) nustatė, kad kekinių juodžolių preparatuose esanti piscido rūgštis teigiamai veikla kraujagysles, ypač arterijas. Anksčiau, dar 1962 m. Italijoje atliktų klinikinių tyrimų metu buvo patvirtinta, kad kekinių juodžolių preparatai praplečia arterijas, tačiau nebūna šalutinio poveikio – nesumažėta arterinis kraujo spaudimas.

 Karščiavimas, skausmai, reumatas 

Tradicinėje kinų medicinoje kekinės juodžolės vartojamos uždegimams, skausmui ir karščiavimui slopinti. 2000 m leidinyje Planta Medica nurodyta, kad kekinių juodžolių medžiagos, slopinančios uždegimus, gali padėti gydyti reumatą. Kai kurie junginiai taip pat pasižymi raminamuoju poveikiu, todėl jų preparatai gali būti naudojami nerimo sindromui malšinti.

 Nuplikimas 

Vokiečių medikai teigia, jog blakėžudė gali padėti gydant nuplikimą.

 Gimdos fibroidai 

Žurnalas Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine paskelbė naujų tyrimų rezultatus, kad kekinės juodžolės preparatai gali būti naudingi fibroidų profilaktikai menopauzėje esančioms moterims. Buvo tirta 62 moterų grupė, kuri prieš 10 metų vartojo remifeminą ( blakėžudės preparatą) arba  kurį nors kitą vaistinį preparatą pašalinių menopauzės reiškinių simptomatikai mažinti. Buvo pastebėta, jog gimdos fibroidai buvo mažesni vartojusių remifeminą moterų tarpe. Tuo tarpu vartojusių kitus vaistinius preparatus moterų gimdos audinio fibroidai buvo didesni.

Kekinės juodžolės vartojimo formos

Kekinės juodžolės preparatai yra išleidžiami kapsulių, miltelių, tablečių ir tinktūrų pavidalu.

Pašalinis kekinės juodžolės  poveikis

Apie 10 procentų moterų pradedant vartoti kekinės juodžolės preparatus gali atsirasti skrandžio skausmai, kurie paprastai atsiranda per pirmąsias 2 savaites nuo vartojimo pradžios. Todėl kekinės juodžolės preparatus yra rekomenduojama vartoti po valgio arba tarp valgių.

Menopauzės sukeliamus reiškinius juodžolės preparatai paprastai sumažina per 8 savaites. Tačiau pilnai šios vaistažolės veikimas pasireiškia tik vartojant ją apie 6 mėnesius.

Kekinės juodžolės preparatai vartojami pernelyg didelėmis dozėmis taip pat gali sukelti galvos skausmus, nerimą, pykinimą ir vėmimą. Jie taip pat gali pernelyg stipriai sumažinti kraujospūdį.

Kekinės juodžolės sąveika su kitais vaistais

Kekinės juodžolės vaistinis poveikis pasireiškia vartojant šio augalo preparatus per burną. Todėl jos nereikėtų vartoti kartu su antibiotikais, nes šiuo atveju yra nuslopinamas jos įsisavinimas.

Vartojant kekinės juodžolės preparatus taip pat rekomenduojama kartu vartoti acidophilus bakterijų preparatus- kad pagerinti jų įsisavinimą.

Kekinės juodžolės preparatai  gali sąveikauti su kontraceptiniais preparatais, todėl jie neturėtų būti vartojami kartu arba be gydytojo nurodymo.

Kada kekinės juodžolės  preparatų vartoti negalima
  • Kekinės juodžolės negalima skirti paauglystės nesulaukusioms mergaitėms.
  • Šio augalo preparatų negalima vartoti nėščiosioms ir žindyvėms.
  • Šio augalo negalima skirti moterims kurios sirgo krūtų ar kitos rūšies vėžiu, priklausančiu nuo estrogenų veiklos.
  • Kekinių juodžolių preparatų nereikėtų  vartoti kartu su vaistais, mažinančiais kraujo spaudimą.
  • Šio augalo nepatariama vartoti žmonėms, kurie alergiški aspirinui.
  • Atsargiai kekinės juodžolės preparatus reikėtų vartoti jeigu sergate kepenų ligomis.
  • Kekinės juodžolės preparatų nereikėtų vartoti sergant širdies ligomis.
  • Bet kokios formos  kekinių juodžolių preparatus galima vartoti tik tada, jeigu juos skyrė gydytojas.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *