Kepenų valymas

Kepenų valymas – kas tai yra? 
Kepenu valymas

Kepenų valymas yra būdas apsivalyti nuo mūsų kūne susikaupusių kenksmingų medžiagų. Iš esmės visos detox dietos siekia to paties- atsikratyti mūsų kūne esančių teršalų ir taip pasijusti geriau. Kai kurie holistinės medicinos šalininkai teigia, jog mūsų kepenys gali atsistatyti net tuo atveju, jeigu jų funkcinės galimybės tėra tik  10%  procentų.  Kiek šiame teiginyje yra tiesos niekas pasakyti tikrai negali, tačiau kai kurios jų naudojamos priemonės iš tiesų padeda pasijusti sveikesniais.

Taigi, kokiomis priemonėmis galime padėti apsivalyti mūsų kepenims?

Geriausia kepenų valymo priemone nuo senovės laikomas pasninkas. Kad jūsų kepenys atsigautų siūloma pasninkauti geriant tyrą vandenį arba sultis.

Kokios vaistažolės gerina kepenų veiklą?

Tikrasis margainis

Ligos ( ypač virusinių kepenų uždegimų) pažeistoms kepenims grečiau gyti padeda tikrojo margainio (Silybum marianum) preparatai. Šis augalas gali padėti riebų maistą maistą ir alkkoholį mėgstantiems žmonėms. Jis tiks rūkaliams ir vartojantiems daug vaistų. stiprina kepenis ir rekomenduojamas žmonėms, kurie riebiai valgo, vartoja daug alkoholio, vaistų, rūkaliams. Margainiuose yra beveik 200 biologiškai aktyvių medžiagų. Jų tarpe daug vitaminų-  grupės ir F, K, A, D, E . Juose gausu mikro- bei makroelementų (cinko, vario, mangano, boro, jodo, seleno, kalio, kalcio, geležies, magnio). Mokslininkų atliktais tyrimais buvo patvirtinta, jog šis augalas tikrai skatina naujų ląstelių augimą.

Paprastoji kiaulpienė

Kepenų veiklą taip pat gerina  visiems gerai pažįstamos pienės (Taraxacum officinale). Nuo seno liaudies medicinoje buvo naudojamos  visos augalo dalys, tačiau labiausiai yra mėgiamos jų šaknys, kurios yra kasamos vėlai rudenį, vystant lapams, arba pavasarį.  Pienių lapus galima  rinkti visą vasarą – birželį–rugpjūtį. Pienių  žiedai turi būti renkami  prieš žydėjimą – balandį–gegužę. Visas pienės augalo dalis galima vartoti žalias arba džiovintas. Nuo seno yra žinoma ir taik jog džiovintas ir paskrudintas kiaulpienės šaknis galima naudoti kaip kavos pakaitalą. Iš kiaulpienių žiedų galima gaminti midų, kiaulpienių medų, o jaunais lapais gardinti salotas. Kepenų gijimui skatinti rekomenduojamos kiaulpienių sultys.

Tikrasis artišokas

Jau prancūzų kulinarai pastebėjo, jog kepenų veiklą gerina ir artišokas (Cynara csolymus). Jo žiedynai vartojami kaip daržovė, o artišokų  lapai ir šaknys yra vaistinė gydomoji medžiaga. Artišokų lapus reikia rinkti tik  tik žydėjimo metu, o šaknys  yra kasamos rudenį.

Paprastoji kraujažolė

Paprastoji kraujažolė (Achillea millefolium) yra plačiai paplitusi.  Ji gerina apetitą bei skatina tulžies išsiskyrimą. Kraujažolėse yra daug eterinių aliejų, taninų, vitaminų C, K, kartumynų, flavonoidų (rutino, luteolino ir t.t.), saponinų, makro- ir mikromineralų. Kraujažolės skatina skrandžio sulčių sekreciją, gerina apetitą bei virškinimą. Jose esančios medžiagos veikia priešuždegimiškai, skatina žaizdų gijimą. Liaudies medicinoje gydymui yra vartojama kraujažolių  žolė, žiedai ir lapai.

Paprastoji pipirmėtė

Paprastoji pipirmėtė ( Mentha piperita) nuo seno gerbiama kaip virškinimą gerinantis, skausmą bei uždegimus mažinantis augalas. Jos lapų sudėtyje yra eterinio aliejaus, organinių rūgščių, taninų, flavonoidų, karotino, betaino, mikroelementų (vario, mangano, stroncio ir t.t.), daug vitamino C . Pipirmėtės arbata malšina troškulį, skatina kepenų veiklą,slo­pi­na vi­du­rių pū­ti­mą, padeda atsitatyti nervų sis­te­mos pu­siau­svy­rai.

Paprastoji trūkažolė

Švieži trūkažolių (Cichorium intybus) lapai ir šaknys arba džiovintų nuoviras gerina virškinimą bei apetitą. Jose esančios medžiagos stimuliuoja kasos ir kepenų veiklą, tulžies išsiskyrimą, mažina cukraus kiekį kraujyje, stiprina organizmą. Jos taip pat turi baktericidinių savybių. Trūkažolių šaknų nuoviras padeda sergantiems gelta, esant padidėjusioms kepenims, juo  taip pat gydoma podagra ir reumatas.

Smėlyninis šlamutis

Kaip vaistinė žaliava  yra vartojami smėlyninių šlamučių ( Gnaphalium arenarium) žiedai. Šlamučių žiedai yra naudojami kaip pagalbinė priemonė gydant tulžies pūslės uždegimus, akmenligę, hepatitus. Liaudies medicinoje jie taip pat siūlomi naudoti kirmėlėms „varyti“. Šlamučio graižuose yra flavonoidų, kurie pasižymi tulžies išsiskyrimą skatinančiu poveikiu, kartumynų, rauginių medžiagų, sterinų, vitamino K, nedaug eterinio aliejaus, dažinių medžiagų.

Kartusis kietis

Pelynas (Artemisia absinthium). Kaip vaistinė medžiaga  yra naudojama pelyno žolė. Paprastai ji yra renkama augalo žydėjimo pradžioje – pjaunamos 25 cm ilgio pelyno stiebų viršūnės. Pelyno sudėtyje yra karčiųjų medžiagų, eterinių aliejų, taninų, flavonoidų ir kt. Paprastai jis yra vartojamas apetitui ir virškinimui gerinti, pasižymi tulžies išsiskyrimą skatinančiu,  bei uždegimą slopinančiu poveikiu. Pelyno užpilą  reikia gerti pusvalandį prieš valgį. Tačiau jo  preparatų be pertraukos nerekomenduojama vartoti ilgiau nei 2 mėn.

MSM – metil-sulfonili- metanas (methyl-sulfonyl-methane)

Tai maisto papildas, kuris yra naudojamas kepenų veiklai gerinti. Paprastai yra vartojamas po 1 arbatinį šaukštelį į 1 litrą vandens.

Užsienio medikai kepenų veiklą siūlo skatinti atliekant tulžies pūslės valymo procedūras.  Vienas iš naujesnių tulžies pūslės valymo būdų aprašytas David Jubb’s knygoje  LifeFood Recipe Book.

 Trumpai šis tulžies pūslės valymas atrodo taip:

1. 3 dienas iš eilės laikomasi pasninko ir geriamos šviežiai išspaustos, obuolių sultys. Sultis siūloma spausti iš rūgščių arba laukinių  obuolių.

2.  Trečios dienos vakarą  siūloma sučiulpti nuo 15 iki 20 kasijos diskelių  abra tiesiog išgerti vidurius laisvinančių vaistų ( senos ar pan.)

3.  Ketvirtą dieną , maždaug 3 valandą dienos  pasninkas yra nutraukiamas ir išgeriama 250 ml organinio šalto spaudimo alyvuogių aliejaus. Aliejų reikia gerti ne anksčiau kaip 2 valandas po paskutinio skysčio gėrimo.

4.  Po to yra išgeriama 250 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių.

5.  Likusią dienos dalį reikia gulėti šiltai, lovoje. Gulėti ant dešinio šono. Taip pat siūloma užsidėti šiltą ricinos aliejaus kompresą ant kepenų srities arba ant pilvo. Kompresą siūloma dėti dešinėje pilvo pusėje.

6.  Ketvirtosios dienos vakare taip pat siūloma sučiulpti nuo 15 iki 20 kasijos diskelių arba išgerti vidurius laisvinančios arbatos.

Toks tulžies pūslės valymas padės atsikratyti tulžies pūslėje esančio ,, smėlio“, kuris turėtų pasišaalinti sekančios dienos rytą su išmatomis.  Pastaba – tulžies pūslės valymas yra gana drastiška procedūra, kurios vieniems be prityrusio gydytojo priežiūros atlikinėti nederėtų. Tulžies pūslės akmenys gali užkimšti tulžies takus, o tai gresia tikrai rimtomis komplikacijomis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *